Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

972.369

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a 4000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Batu kán második látogatása Magyarországon (dedikált példány)

Az 1945-ös "fölszabadulás" mítosza

Szerző

Kiadó: Szenczi Molnár Társaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 197 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 11 cm
ISBN: 963-8320-37-0
Megjegyzés: Kajetán Endre szerző által dedikált példány. Fekete-fehér térképekkel illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Miért éppen ez a címe ennek a könyvnek? akik már éltek, és még emlékeznek az 1945-ös esztendőre, azok biztosan tudják. Akkoriban egy vicc járta az országot. Így hangzott: - Hány dúlás volt a magyar történelemben? Válasz: Három. 1.) tatárdúlás, 2.) törökdúlás, 3.) felszaba-Dúlás.
Egyébként az az igazság, hogy török mintára is születhetett volna ez az élc, de hát így esett: szegény tatárokkal hoztuk párhuzamba 45-ös ún. "fölszabadulásunkat", holott az eseményt - csakúgy, mint "fölszabadítóinkat" hasonlíthatunk volna egykori török vendégeinkhez, látogatóinkhoz is, elvégre ők is derekasan pusztították országunkat és nemzetünket, ők is elvitték fiainkat, leányainkat messze a török birodalom belsejébe s egyikből hárem-rabnőt, a másikból rabszolgát vagy janicsárt faragtak. Könyvcímünk mégis a tatárokra utal, amiért is a nagy Batu kán elnézését kérjük, hogy eme nem éppen épületes krónika címoldalán ő, nem pedig Szolimán szultán szerepel. Kérésünk annál is inkább indokolt, hiszen ő maga... Tovább

Fülszöveg

Miért éppen ez a címe ennek a könyvnek? akik már éltek, és még emlékeznek az 1945-ös esztendőre, azok biztosan tudják. Akkoriban egy vicc járta az országot. Így hangzott: - Hány dúlás volt a magyar történelemben? Válasz: Három. 1.) tatárdúlás, 2.) törökdúlás, 3.) felszaba-Dúlás.
Egyébként az az igazság, hogy török mintára is születhetett volna ez az élc, de hát így esett: szegény tatárokkal hoztuk párhuzamba 45-ös ún. "fölszabadulásunkat", holott az eseményt - csakúgy, mint "fölszabadítóinkat" hasonlíthatunk volna egykori török vendégeinkhez, látogatóinkhoz is, elvégre ők is derekasan pusztították országunkat és nemzetünket, ők is elvitték fiainkat, leányainkat messze a török birodalom belsejébe s egyikből hárem-rabnőt, a másikból rabszolgát vagy janicsárt faragtak. Könyvcímünk mégis a tatárokra utal, amiért is a nagy Batu kán elnézését kérjük, hogy eme nem éppen épületes krónika címoldalán ő, nem pedig Szolimán szultán szerepel. Kérésünk annál is inkább indokolt, hiszen ő maga személyesen nem is járt nálunk, csak "tábornokai" küldte hozzánk, akárcsak az a Generalisszimusz, Sztálin akit ezúttal az ő neve képvisel.
Miért emlegetnek még mindig sokan "fölszabadulást" hazánk és nemzetünk vonatkozásában a II. világháború végeztével kapcsolatosan? ... Ugyanis ahogy távolodtunk 1945-től, egyre nagyobb lett azok tábora, akik háborús nemzedékek egészséges nemzettudatát föladva, feledve - a szakadatlan, 45 évig tartó agymosás következtében - magukévá tették mindazt a hazugságot, amit beléjük sulykoltak. E könyv célja szembeszállni e kollektív szellemi öngyilkossággal. A szerző szándéka az volt, hogy fölkeltse az érdeklődést - főleg a fiatalokét - hazánk és nemzetünk XX. századi, mindmáig nem csituló tragédiája iránt, amely szörnyűségeiben túltett még Trianon borzalmain is, de amelyet ma, hat esztendővel az ún. rendszerváltás után, a magyarságot szidalmazó és a haza iránt a legjobb esetben közömbös erők még mindig a "fölszabadulás" hazug, népbutító "glóriájával" akarnak bevilágítani.
Kajetán Endre megkísérli, - egyrészt a közelmúlt történelmének elemzésével, másfelől dokumentumokkal (emlékiratok, naplók, publicisztikai és diplomáciai írások stb.) bemutatni a ma olvasójának 1944-45 kül- és belpolitikai viszonyait, a Vörös Hadsereg magyar földön való megjelenésének apokaliptikus következményeit, valamint a hódító szovjet ármádia nyomában megjelenő "magyar" kommunista hazaárulók és kollaboránsok félévszázadon át folyó népirtó, országvesztő tevékenységének mindmáig ható - sőt: igazándiból és teljességében csak most megmutatkozó valamennyi következményét.
A könyvet végigolvasva az azóta fölnőtt nemzedékek is megértik majd az 1945-ben született vicc tréfás, ám de mindmáig érvényes történelmi igazságát:
- Hány dúlás volt a magyar történelemben?
- ?
- Három: 1.) tatárdúlás, 2.) törökdúlás és 3.) fölszabaDúlás. Vissza

Tartalom

Előszó5
I. rész
Elméleti megközelítések11
Külpolitkai vonatkozások23
Felvidék33
Kárpátalja43
Észak-Erdély47
Délvidék - (Bácska)55
II. rész
Az előjelek85
A Magyar Köztársaság mai területe 45-ös "fölszabadulásának" eseményei89
"Malenkij robot"104
Börtönvilág120
Osztályok, rétegek, foglalkozási ágazatok, "fölszabadulása"133
A parasztság találkozása kolhozok jóllakottjaival137
Értelmiség - középosztály142
Kultúra145
Színészélet anno...158
Egyházak173
A magyar zsidóság "fölszabadulása"188
Zárszó193
A könyv témájához kapcsolódó fontosabb irodalom jegyzéke197

Kajetán Endre

Kajetán Endre műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kajetán Endre könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Batu kán második látogatása Magyarországon (dedikált példány) Batu kán második látogatása Magyarországon (dedikált példány) Batu kán második látogatása Magyarországon (dedikált példány) Batu kán második látogatása Magyarországon (dedikált példány) Batu kán második látogatása Magyarországon (dedikált példány) Batu kán második látogatása Magyarországon (dedikált példány)

A címlapon a szerző, Kajetán Endre névre szóló dedikációja látható.

Állapot:
3.540 ,-Ft
18 pont kapható
Kosárba