| Bevezetés (Pénzes Béla) | 9 |
| A kajszi jelentősége, termesztésének története és helyzete (Surányi Dezső) | |
| A kajszi származása, elterjedése | 11 |
| A kajszitermesztés története | 16 |
| Kajszitermesztés a világon | 20 |
| Kajszitermesztés Magyarországon | 23 |
| A kajszi szerepe a táplálkozásban | 27 |
| A kajszi botanikai leírása (Surányi Dezső) | 30 |
| A kajszi ökológiai igényei (Szalay László) | 41 |
| Éghajlati igény | 41 |
| Fagytűrés | 41 |
| Talajigény | 50 |
| Kitettség | 51 |
| A kajszi nemesítése (Pedryc Andrzej) | 53 |
| A kajszi nemesítésének története Magyarországon | 54 |
| A kajszinemesítés fő céljai, génforrások | 56 |
| Az érési szezon széthúzása | 56 |
| Késői virágzás | 58 |
| A biotikus tényezőkkel szembeni rezisztencia kialakításának lehetőségei | 59 |
| A virágrügyek fagytűrésének növelése | 62 |
| A gyümölcsminőség javítása | 69 |
| Speciális nemesítési célok és problémák | 72 |
| A kajszinemesítés módszerei | 74 |
| Keresztezéses nemesítés | 74 |
| Klónszelekció | 77 |
| Biotechnológiai és molekuláris technikák szerepe a kajszinemesítésben | 78 |
| Mikroszaporítás, regeneráció | 78 |
| Géntranszformáció | 78 |
| Embriótenyésztés | 80 |
| Fehérje - és DNS-szintű kutatások | 81 |
| Kajszifajták (Mády Rezső, Szalay László) | 85 |
| Fajtahasználat külföldön | 85 |
| Hazai fajtahasználat | 92 |
| A fajták leírása | 96 |
| A fajtaválasztás szempontjai | 122 |
| A kajszi alanyai és szaporítása (Hrotkó Károly, Magyar Lajos) | 127 |
| Az alanyhasználat technológiai és ökológiai tényezői | 128 |
| A kajszi alanyai | 132 |
| A kajszi szaporítása | 146 |
| A kajszifák vegetatív és reproduktív szerveinek kialakulása, fejlődése a termesztéstechnológiával összefüggésben | 152 |
| Gyökérzet (Szalay László) | 152 |
| Hajtásrendszer (Szalay László) | 152 |
| Vegetatív hajtásrendszer, faalak | 157 |
| Generatív hajtásrendszer, termőrészek | 159 |
| A virágrügyek kialakulása és fejlődése (Szalay László) | 161 |
| Virágzás, termékenyülés, fajtatársítás (Szabó Zoltán, Nyéki József) | 168 |
| Virágzási idő | 168 |
| Termékenyülési viszonyok | 172 |
| Virágtulajdonságok és méhmegporzás | 176 |
| A kajszi fajtatársítása | 178 |
| Gyümölcsfejlődés (Szalay László) | 182 |
| Kajsziültetvények létesítése (Pór József) | 186 |
| A kajszi termőhelyi igényei, a termőhely-kiválasztás szempontjai | 186 |
| Az ültetvények tervezése | 189 |
| Telepítés | 194 |
| A kajsziültetvények művelési rendszerei (Szalay László, Szabó Zoltán) | 198 |
| Hagyományos, extenzív művelési rendszerek | 200 |
| Félintenzív és intenzív művelési rendszererk | 201 |
| Nyitott faalakok | 202 |
| Központi tengelyes faalakok | 205 |
| Sövények | 208 |
| Papp-féle ernyőművelés | 209 |
| Az intenzitás növelésének lehetőségei | 210 |
| A fajták alkalmassága különböző falakokra | 216 |
| A kajszifák nevelése, metszése (Szalay László, Pór József, Mihályffy József) | 218 |
| A koronaalakító metszés alapelvei | 219 |
| A termőkori fenntartó metszés alapelvei | 223 |
| A metszés időpontja | 225 |
| Ifjító metszés | 227 |
| Gépi síkfalmetszés | 227 |
| Fontosabb faalakok kialakítása és fenntartása | 228 |
| A vázakorona kialakítása és fenntartása | 228 |
| A kompakt vázakorona kialakítása és fenntartása | 233 |
| Az orsófák kialakítása és fenntartása | 234 |
| A Papp-féle ernyőkorona kialakítása és fenntartása | 238 |
| A termőegyensúly fenntartása (Szalay László, Szabó Zoltán) | 240 |
| A szakaszos terméshozás okai, kiküszöbölésének módja | 240 |
| Gyümölcsritkítás | 241 |
| A fagykárok csökkentésének lehetőségei | 244 |
| A tavaszi fagyvédelem eszközei (Andor Domokos) | 248 |
| Talajművelés, tápanyag-gazdálkodás (Szűcs Endre) | 251 |
| A kajsziültetvények talajművelése | 251 |
| A kajsziültetvények tápanyagellátása | 259 |
| A kajszifák reagálása a trágyázásra, tápelemigény | 261 |
| Tápanyag-gazdálkodási rendszer | 267 |
| A kajszifák öntözése | 273 |
| A talajművelés eszközei (Andor Domokos) | 276 |
| A kajszi növényvédelme (Pénzes Béla, Glits Márton, Süle Sándor, V. Németh Mária) | 280 |
| A kajszi betegségei | 280 |
| A kajszi vírusos betegségei | 280 |
| A kajszi baktériumos és fitoplazmás betegségei | 282 |
| A kajszi gombás betegségei | 292 |
| A kajszi kártevői | 303 |
| A kajszi gyomnövényei és gyomirtása (Petrányi István) | 317 |
| Az integrált növényvédelem a kajszitermesztésben | 321 |
| A kajszikárosítók elleni védelem irányelvei | 321 |
| A termő kajszi védelme a tenészidő során | 329 |
| A kajszi növényvédelmének gépei (Andor Domokos) | 334 |
| Szüret, szüret utáni műveletek (Szalay László, Balla Csaba) | 338 |
| Termésbecslés | 338 |
| A kajszi érése | 339 |
| A szüret időpontjának meghatározása | 348 |
| A kajszigyümölcs minőségi követelményei | 350 |
| Kézi szüret | 354 |
| Gépi szüret (Andor Domokos) | 357 |
| Tárolás | 363 |
| Áruvá készítés, értékesítés | 367 |
| A kajszi feldolgozása, tartósítása (Horváth Dénesné) | 371 |
| Ipari feldolgozás | 371 |
| Pálinkakészítés | 374 |
| Házi tartósítás | 376 |
| A kajszitermesztés gazdaságossága (Szalay László) | 379 |
| Felhasznált és ajánlott irodalom | 385 |