1.034.887

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar hitvilág

Válogatott tanulmányok

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Ős-Kép Kiadó
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 329 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 978-963-88476-7-6
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér képpel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg


Kálmány Lajos
Decemberben lesz 90 éve, hogy Kálmány Lajos (1852—1919), „a legnagyobb magyar folklorista'' (Móra Ferenc), a magyar népköltészeti gyűjtés klasszikusa befejezte szorgos, termékeny életét A pécskai Kálmány Lajos Közművelődési Egyesület 2008-ban közreműködött Péter László Kálmány Lajosról több mint fél évszázadon át írott tanulmányainak egy kötetben való kiadásában. Most Kálmány Lajosnak szétszórtan megjelent, szinte hozzáférhetetlen mitológiai és folklorisztikai írásait gyűjtöttük egyebe. Az olvasó a dolgozatok időrendjében követheti nyomon a tudós papnak a magyar hitvilágról alkotott, folyton gazdagodó képét Együttesen igazolják az ősi magyar hitvilág jeles kutatójának, Diószegi Vilmosnak megállapítását Kálmány jelentőségéről: „Nagy gyűjtőtevékenysége mellett értékes mitológiai tárgyú jeldolgozó munkát is végzett." Következtetéseinek alapja — úgymond — mindig a finnugor népek szellemi kultúrájára támaszkodó összehasonlítás volt Fontosnak tartotta egy-egy jelenség... Tovább

Fülszöveg


Kálmány Lajos
Decemberben lesz 90 éve, hogy Kálmány Lajos (1852—1919), „a legnagyobb magyar folklorista'' (Móra Ferenc), a magyar népköltészeti gyűjtés klasszikusa befejezte szorgos, termékeny életét A pécskai Kálmány Lajos Közművelődési Egyesület 2008-ban közreműködött Péter László Kálmány Lajosról több mint fél évszázadon át írott tanulmányainak egy kötetben való kiadásában. Most Kálmány Lajosnak szétszórtan megjelent, szinte hozzáférhetetlen mitológiai és folklorisztikai írásait gyűjtöttük egyebe. Az olvasó a dolgozatok időrendjében követheti nyomon a tudós papnak a magyar hitvilágról alkotott, folyton gazdagodó képét Együttesen igazolják az ősi magyar hitvilág jeles kutatójának, Diószegi Vilmosnak megállapítását Kálmány jelentőségéről: „Nagy gyűjtőtevékenysége mellett értékes mitológiai tárgyú jeldolgozó munkát is végzett." Következtetéseinek alapja — úgymond — mindig a finnugor népek szellemi kultúrájára támaszkodó összehasonlítás volt Fontosnak tartotta egy-egy jelenség történeti múltjának elemzését, igazolását is. Hisszük, hogy tanulmányai most ismét hozzáférhetővé válva megtermékenyítik a magyar népköltészeti, folklorisztikai kutatást.
Ez a kötet a Szegedi tudósok címmel tervezett sorozat első kötete, amelynek Lön' Immánuel folklorisztikai, majd Tömörkény István és Móra Ferenc régészeti tanulmányait tartalmazó kötetek lenne a folytatása.
Vissza
Fülszöveg Kép

Tartalom


Vissza

Kálmány Lajos

Kálmány Lajos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kálmány Lajos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv