| Előszó (Obermayer Ernő) | 3 |
| Bevezetés (Kardos Ernő) | 5 |
| A paprika fajai, elterjedése | 5 |
| A fűszerpaprika hazai termesztésére vonatkozó történeti adatok | 7 |
| A fűszerpaprika termelése és nemesítése (Komlóssy György) | 11 |
| A paprika növénytani ismertetése | 11 |
| Hazai fűszerpaprika-fajták | 16 |
| A nemesítés céljai és eredményei | 19 |
| A fűszerpaprikatermelés agrotechnikája | 23 |
| Éghajlat- és talajigény | 23 |
| Tápanyagigény és trágyázás | 25 |
| Vetésforgó és elővetemény | 29 |
| Talajelőkészítés | 31 |
| Palántanevelés és magrólvetés | 34 |
| A palánták kiültetése és ápolása | 44 |
| Virágzás, érés | 47 |
| Szedés | 47 |
| Terméshozamok | 49 |
| Vetőmag-paprika termesztése | 49 |
| Betegségek és kártevők | 50 |
| A palántanevelésben gyakrabban elkövetett hibák | 50 |
| Palántakori betegségek | 51 |
| Szabadföldön jelentkező betegségek, kártételek | 55 |
| Száradás alatt jelentkező betegségek | 59 |
| A fűszerpaprika szerződéses termeltetése, begyűjtése és szállítása (Kilb Gyula) | 60 |
| Termeltetés | 60 |
| A nyersanyag begyűjtése | 65 |
| A nyersanyag szállítása | 66 |
| A paprikaipari nyersanyagok és termékek összetétele és változásaik (Benedek László - Kardos Ernő) | 68 |
| A fűszerpaprika legfontosabb vegyületei | 68 |
| Víz | 68 |
| Festékanyagok | 70 |
| Kapszaicin | 79 |
| Cukrok | 83 |
| Egyéb szénhidrátok | 86 |
| Illóolajok | 87 |
| Zsíros olajok | 87 |
| Fehérjék | 88 |
| Vitaminok | 88 |
| Ásványi anyagok | 91 |
| A paprikaipari termékek összetétele | 93 |
| A termés egyes alkotórészeinek súlyviszonyai | 94 |
| Termésfal (perikarpium) összetétele | 95 |
| A paprikamag összetétele | 97 |
| A csuma összetétele | 98 |
| Az erezet összetétele | 99 |
| A paprikaőrlemények összetétele | 99 |
| Az őrlemények fizikai tulajdonságai | 102 |
| A vegyi összetételben fennálló összefüggések | 105 |
| Változások a feldolgozás és tárolás alatt | 106 |
| A füzéres tárolás alatt végbemenő változások | 106 |
| A mesterséges szárítás alatti változások | 114 |
| A termésfal-féltermékek raktározása alatti kémiai változások | 114 |
| Őrlés alatti változások | 117 |
| Az őrleményekben bekövetkező változások | 117 |
| A fűszerpaprikafeldolgozás technológiája (Sebők Lajos) | 122 |
| Bevezetés | 122 |
| Az ipari paprikafeldolgozás kialakulása | 122 |
| Őstermelői feldolgozás | 122 |
| Kis- és középipari üzemek kialakulása | 124 |
| A nagyüzemi feldolgozás kezdeti formái | 129 |
| Az államosított nagyüzemi feldolgozás kialakulása | 130 |
| Nagyüzemi paprikafeldolgozás | 132 |
| A nyersanyag átvétele | 134 |
| Fűzés, füzéres tárolás, utóérlelés | 149 |
| Csipedés | 152 |
| Hasítás, erezés | 154 |
| Magmosás, koptatás | 157 |
| Szárítás (Kardos Ernő) | 161 |
| Féltermékkészítés | 182 |
| A féltermékek raktározása | 187 |
| Őrleménykészítés (Sebők Lajos - Móró Imre) | 188 |
| Raktározás | 203 |
| Egyenlősítés | 204 |
| Csomagolás, kiszerelés | 204 |
| Minőségellenőrzés | 207 |
| Üzemegészségügy és balesetelhárítás | 208 |
| Melléktermékek hasznosítása | 210 |
| A vetőmag kiválasztása | 211 |
| Fűszerkeverékek előállítása | 212 |
| A fűszerpaprika és a fűszerkeverékek minősítése (Kelety Károly - Mezei Béláné) | 214 |
| A paprikaminősítés kialakulása és a minősítés jelenlegi rendszere | 214 |
| Történeti adatok | 214 |
| A minősítés jelenlegi rendszere | 215 |
| A különböző őrleményminőségek | 218 |
| Hamisítás tilalma | 219 |
| Mintavétel | 219 |
| Vizsgálati módszerek | 220 |
| Érzékszervi vizsgálat | 221 |
| Nedvességtartalom | 222 |
| Hamu- és homoktartalom | 224 |
| Fém-vas-szennyezés | 224 |
| Cukortartalom | 225 |
| Keményítő | 225 |
| Nyersrost | 226 |
| Éteres kivonat (nyerszsír) | 226 |
| Összes színezőképesség (festéktartalom) Benedek szerint | 227 |
| Színezőképesség (Proszt szerint) | 228 |
| Barnulási szám | 228 |
| Idegen festék | 229 |
| Kapszaicin-meghatározás fotométeres módszerrel (Benedek szerint) | 229 |
| Őrlési finomság | 230 |
| Mikroszkópos vizsgálat | 231 |
| Bakteriológiai vizsgálat | 232 |
| Fűszerkeverékek minősítése | 233 |
| A fűszerpaprika értékesítése és felhasználása (Kardos Ernő - Sellei István) | 234 |
| A belföldi értékesítés | 234 |
| A fűszerpaprika kivitele (Sellei István) | 235 |
| A fűszerpaprika felhasználása és élettani hatásai | 242 |
| A fűszerpaprikára vonatkozó jogszabályok (Palotás József) | 246 |
| A termelésre vonatkozó rendelkezések | 246 |
| A feldolgozás, minősítés és forgalombahozatal | 247 |
| Beváltás | 247 |
| Feldolgozás | 248 |
| Minősítés, ellenőrzés | 251 |
| Minősítési, vizsgálati stb. díjak | 253 |
| Belföldi forgalombahozatal | 253 |
| Ellenőrzésre vonatkozó rendelkezések | 254 |
| Tiltó és büntető rendelkezések | 254 |
| A fűszerpaprikatermesztés és feldolgozás fejlesztésével kapcsolatos legfontosabb teendők (Kardos Ernő) | 256 |
| A termesztés területén | 256 |
| A begyűjtés, beszállítás, átvétel terén | 259 |
| A feldolgozás terén | 260 |
| Az üzemegészségügy és balesetvédelem terén | 260 |
| A minősítés és jogszabályalkotás terén | 261 |
| A tudományos kutatás terén | 261 |
| Szervezési kérdések | 262 |
| Függelék | |
| Időrendi táblázat | 263 |
| Paprika átvevőhelyek | 265 |
| Féltermék szabványjavaslat | 267 |
| Átszámítási táblázat | 270 |
| Hazai szakirodalom (Falvay Alfréd - Kardos Ernő) | 271 |
| Tárgy- és névmutató | 281 |
| Műmellékletek | 286 |