1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Adalék a nagyváradi béke s az 1536-1538. évek történetéhez

Levéltári kutatások alapján

Szerző
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 231 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Latin  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Felolvastatott a M. Tud. Akadémia 1878. jun. 17-én tartott ülésén. Nyomtatta az Athenaeum R. Társ. Könyvnyomdája, Budapest.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
Mozgalmas idő, változásokkal teljes kor, a vallási s társadalmi életet alapjaiban megrázkódtató események kora volt V. Károlynak uralkodása. - Abban az óriás körben, mely ezer... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
Mozgalmas idő, változásokkal teljes kor, a vallási s társadalmi életet alapjaiban megrázkódtató események kora volt V. Károlynak uralkodása. - Abban az óriás körben, mely ezer és ezer fonalával a különböző érdekeknek szövődött körülötte, gazdag teret s anyagot talált a diplomáczia a folytonos működésre - s ha a főszerepet nem az vitte is, ha a legtöbb esetben a végmegoldást a kard élére kellett is bízni: bizony nyal jogosan lehet ez időt a diplomáczia klassikus korának nevezni.
E diplomácziai működések terét csaknem kizárólag a forrongó Nyugot-Európa képezte; két fontos körülmény azonban t. i. a török terjeszkedése s a hatalmi kérdés I. Ferdinánd s Zápolya János közt szükségkép keletre is irányozták Károly figyelmét.
Eredménye ennek, hosszú vajúdás után, a nagyváradi béke lőn. - Első pillanatra, fölületesen lapozgatván a történelem lapjain s látván, hogy a rövid két évet kivéve, mely alatt a nagyváradi béke megkötése után János még élt, e béke jelentősége eltörpül, hogy János halálával a stipulatiók értéke elvész: hajlandók vagyunk e történelmi ténynek is, mint annyi sok másnak épen semmi súlyt nem tulajdonítani. S valóban ha positiv hatásról van szó, ha tényleges eredmények után kutatunk, ez a szerencsétlen diplomácziai szülött édeskevés érdekkel fog bírni előttünk. Tekintsük azonban az érem másik oldalát, vegyük figyelembe azt, a mi azért nem történt, mert a nagyváradi békének nem volt positiv hatása - s föl fogjuk jelentőségét ismerni.
Ha a nagyváradi béke végrehajtatik, úgy a mint szerkesztve volt, teljesen; ha a benne foglalt kötések testté válnak : államéletünk az idők hosszú során át másként alakul. Vissza

Károlyi Árpád

Károlyi Árpád műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Károlyi Árpád könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv