1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vizek és emberek (minikönyv)

Antológia a szegedi nagy árvizekről

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Szegedi Nyomda
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Műbőr
Oldalszám: 119 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 5 cm x 5 cm
ISBN:
Megjegyzés: Könyvtervező: Erményi Lajos és Surányi Tibor Nyomda: Szegedi Nyomda Kiadási alkalom: Az Alsótiszavidéki Vízügyi Igazgatóság emlékkiadványa a szegedi nagy árvíz (1879) centenáriumára. Fekete-fehér és színes fotókkal illusztrálva. További szerzők a kötetben. A könyv pontos mérete: 54 x 54 mm.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Száz év után nincs, mert már nem is lehet élő tanúja az 1879. évi szegedi árvízveszedelemnek. Az utódok mégis kötelességüknek tartják az emlékezést, mert az 1879. évi szegedi árvíz túlnőtt azon,... Tovább

Előszó

Száz év után nincs, mert már nem is lehet élő tanúja az 1879. évi szegedi árvízveszedelemnek. Az utódok mégis kötelességüknek tartják az emlékezést, mert az 1879. évi szegedi árvíz túlnőtt azon, hogy elfelejthető helyi katasztrófaként tartsák nyilván; műszaki és politikai jelentősége ennél lényegesen nagyobbra nőtt. Szeged pusztulása volt a fordulópont az ország kormányzatának vízügyi politikájában: ez tette - Széchenyi István javaslatának megfelelően - országos üggyé a Tisza-szabályozást, valamint az árvízmentesítés és folyamatszabályozás munkáit. Sikerült (már akkor!) elismertetni az állam műszaki irányítási jogát, sőt kötelességét, és az ezzel járó felelősséget is. Ez vetette meg az alapját a vízügyi szolgálat későbbi országos egységesítésének, amely azonban csak 1919-ben valósulhatott meg - akkor még csak rövid időre -, majd 1945-öt, a felszabadulást követően, akkor már véglegesen.
Szeged lakossága az árvíz utáni helyreállításának, a modern nagyváros kialakításának művére emlékezhet.
Mi, a vízügyi szolgálat dolgozói, tudatában vagyunk, hogy az elmúlt száz év fejlődő értékeit, a dolgozó nép munkájának gyümölcsét csak árvízvédelmünk színvonalának folyamatos fenntartásával, a romboló elemek elleni megújuló erőfeszítésekkel védhetjük meg. Az 1970. évi győzelmes harcunk után, Szeged új és korszerűsített árvízvédelmi művein a jövőben is mindent megteszünk, hogy második szegedi árvízre soha sor ne kerülhessen.
dr. Simándy Béla Vissza

Tartalom

Bevezető5
Ellentállani lehetetlenség9
Az a rettenetes szerda27
Tragédiából fordulópont45
Minél többet áldozva, annál egységesebben67
Nyert csata után87
Vagy érte vagy ellene101
A nagyobb tiszai árvizek109
Európa híres ármentesítési munkálatai111
A nagyobb töltésépítések hossza113
Utószó115
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv