1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sajtlexikon

Szerkesztő
Fordító

Kiadó: Alexandra Kiadó
Kiadás helye: Pécs
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 288 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 15 cm
ISBN: 963-369-901-0
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A sajtkészítés története
Nem tudjuk pontosan, hogy az emberiség mióta fogyaszt sajtot Feltételezhetjük, hogy a véletlen minden bizonnyal szerepet játszott ennek az ízletes tápláléknak a... Tovább

Előszó

A sajtkészítés története
Nem tudjuk pontosan, hogy az emberiség mióta fogyaszt sajtot Feltételezhetjük, hogy a véletlen minden bizonnyal szerepet játszott ennek az ízletes tápláléknak a felfedezésében. Talán egy takarékosabb ősasszony nem akarta kidobni a megsavanyodott tejet, s kísérletezni kezdett vele? Ki tudja? Az azonban bizonyos, hogy a sajt története a legkorábbi időkig nyúlik vissza. Az első feljegyzések ezzel kapcsolatban az Eufrátesz és a Tigris között fekvő Mezopotámiából származnak, s több mint 5000 évesek. Lenyűgöző, hogy az az ország, amely ma javarészt sivatag, egykoron milyen virágzó tejgazdasággal rendelkezett De már a trójaiak is tudták, hogyan nyerhető sajtszerű massza a megalvadt és kilyukasztott edényekben lecsepegtetett tejből. Az így nyert egészséges étek valószínűleg jelentős szerepet játszhatott abban, hogy háborúikban a görögök olyan sokáig ellenállást tudtak tanúsítani. Az emberek az idők során egyre finomították a sajtkészítés folyamatát, préseléssel, sózással, szárítással tökéletesítve azt Ennek nyomán vált ez a tej készítmény az emberi táplálkozás egyik nagyrabecsült alapvető alkotóelemévé. A sajt egészen a 19. századig a menyasszonyok hozományának részét képezte. A Földközi-tenger térségében már a legkorábbi időktől fogva szorgoskodtak a sajtkészítés tökéletesítésén. Egyik nép a másiktól tanult, sőt még híres görög és római tudósok is részt vettek a nemes ízek kialakításában. De még a Dél-Németország, Svájc, a Benelux államok és a mai Franciaország területén élő kelták is létrehozták a maguk sajtgyártását. 1000 körül létrejöttek az első nagyobb városok. Vissza

Tartalom

Bevezetés6
Sajtok a-tól z-ig60
Fenséges sajtos ételek248
Kis sajtfogalomtár282
Receptmutató284
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Sajtlexikon Sajtlexikon
Állapot:
2.240 ,-Ft
11 pont kapható
Kosárba
konyv