A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Mednyánszky

Kiállítási katalógus/A Pozsonyi Szlovák Nemzeti Galéria gyűjteményéből/Móra Ferenc Múzeum, Szeged, 2006. január 27-március 26./Koszta József Múzeum, Szentes, 2006. április 7-május 28.

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Róla szól
Grafikus
Lektor
Fotózta

Kiadó: Móra Ferenc Múzeum
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 85 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN: 963-721-783-5
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér reprodukciókkal illusztrált kiállítási katalógus.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mednyánszky a Szlovák Nemzeti Galériában
Mednyánszky László (1852-1919) kétségkívül a mai Szlovákia területén született és alkotó művészek között az egyik legjelentősebb alkotó. Egyedülállóan... Tovább

Előszó

Mednyánszky a Szlovák Nemzeti Galériában
Mednyánszky László (1852-1919) kétségkívül a mai Szlovákia területén született és alkotó művészek között az egyik legjelentősebb alkotó. Egyedülállóan gazdag élete és munkássága már a kezdetektől fogva felkeltette, és máig ébren tartja a kutatók, a gyűjtők és a művészetet kedvelők érdeklődését. A Szlovák Nemzeti Galéria gyűjteményében található a Szlovák Köztársaság legnagyobb Mednyánszky László kollekciója, amely értékeit tekintve is a legjelentősebb. Az intézmény már megalapításától kezdődően gyűjtötte Mednyánszky munkáit. 1950-ben, amikor a Szlovák Nemzeti Galéria megkezdte működését, első szerzeményei közé tartoztak alkotásai. Műveit a 10-es szám alatt tartották nyilván a gyarapodási naplóban (ez elsődleges nyilvántartást jelent), amiből egyenesen következik, hogy a Mednyánszky alkotások kronológiailag is a gyűjtemény első darabjainak számítanak. Az intézményben őrzött Mednyánszky László gyűjtemény kétszáznyolcvan festményből és ezerötszázharminc grafikából áll. Alkotásain kívül a galéria levéltárában az értékes dokumentációs és forrásanyag mellett fényképek (1. kép), és az alkotó megfejtett naplói is megtalálhatóak.
A gyűjtemény jelentős részét képezi az úgynevezett nagyőri hagyaték. E családi kollekcióhoz tartoznak mindazok a darabok, melyeket a művész családtagjainak ajándékozott, melyek a nagyőri műtermében készültek, vagy otthoni környezetbe. Nagyőrbe, vagy Beckóra kerültek. A nagyőri családi kastélyban kialakított műterem volt művészi tevékenységének legfontosabb színtere. Budapesti, párizsi és bécsi tartózkodásai során Mednyánszky a műtermeit bérelte. A gyakori címváltozások arról vallanak, hogy ezeket csak rövid időszakokra vette ki. A családi gyűjtemény, melyet a festő húga Czóbel bárónő, majd később annak Margit lánya gondozott, a művész alkotói tevékenységének első korszakából származik és kivételesen érdekes gyermekkori rajzokat tartalmaz. Ezek a munkák témájukat tekintve Nagyőrhöz és közvetlen környékéhez kötődnek, vagy személyes élményeket tükröznek. Jelentős részüket azok a munkák teszik ki, amelyeken a fiatal művész friss benyomásait ábrázolja, vagy új utakat és kifejezési eszközöket keresve variálja témáit.
Tekintettel arra, hogy Mednyánszky otthoni környezete egy egész sor korai, fejlődése szempontjából fontos munkát őrzött meg, e családi gyűjteményben a művész „állandó" témáinak csaknem teljes skálája megmaradt. Elsősorban azok, melyek folyamatosan végig vonulnak munkásságán, tehát a táj, a portré, és a figurális ábrázolás. Az állandó témák közé sorolhatjuk azonban a személyes jellegű portrékat - családtagok és barátok arcképeit - a halállal foglalkozó kompozíciókat, valamint a szimbolikus és nagyformátumú munkákat. A képek és rajzok impozáns együttese a művész munkásságát egyedülálló gazdagsággal reprezentálja a huszadik század elejéig. Leghíresebb kompozíciói és háborús témájú munkái elsősorban magyar gyűjteményekbe kerültek. A nagyőri gyűjtemény egészen a második világháborúig megőrződött, 1945 után Czóbel bárónő személyes sorsának alakulása miatt azonban darabjai szétszóródtak. Sok rendkívüli értékű és Mednyánszkyra olyannyira jellemző alkotás is magánkézbe került (2. kép).
A Szlovák Nemzeti Galéria első három Mednyánszky László képét - Parasztfiú portréja; Munkásportré; Alkonyati táj folyóval - a Szlovák Múzeum átszervezésének köszönhetően 1950 márciusában szerezte meg. A galéria vásárlási bizottsága előtt a Mednyánszky művek megszerzése ezután is minden évben javaslatként szerepelt. Vissza

Tartalom

Alexandra Homol'ová Mednyánszky a Szlovák Nemzeti Galériában 5
Katarína Benová: Mednyánszky László festői életútja 8
Katarína Benová: Mednyánszky László műveinek gyűjteménye a Szlovák Nemzeti Galériában 17
Katalógus 27
Kiállított művek jegyzéke 85

Katarína Benová

Katarína Benová műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Katarína Benová könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv