A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Fejezetek Nyíregyháza művelődéstörténetéből

Nyíregyháza néprajza/Irodalom, színház, sajtó a várossá nyilvánítástól a felszabadulásig

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Szabolcs megyei Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Nyíregyháza
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 114 oldal
Sorozatcím: Nyíregyházi kiskönyvtár
Kötetszám: 8
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"Az elmúlt évszázadok során a város anyagi és szellemi kultúráját többféle etnikai hatás érte. Éppen ezért a mai néprajzi kép megértéséhez Nyíregyháza településtörténetét... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"Az elmúlt évszázadok során a város anyagi és szellemi kultúráját többféle etnikai hatás érte. Éppen ezért a mai néprajzi kép megértéséhez Nyíregyháza településtörténetét kell röviden áttekintenünk.
A történeti források egyértelműen utalnak arra, hogy a XVI. században, az ország három részre szakadásával a Nyírség sajátos határterületté, ütközőponttá vált; a több irányból kiinduló, gyakori katonai portyázások és csatározások a lakosság szétszéledését eredményezték. A Báthori család nyíregyházi birtokain a jobbágyság - a kállai és tokaji vár árnyékában - aránylat kedvezőbb körülmények között élt, bár az 1590-es évek török hadjáratai Nyíregyháza és környékének lakosságát eléggé megritkították.
Bocskai István erdélyi fejedelem 1605-ben a hajdúkat letelepíti és kiváltságokkal látja el. A hajdúvárosok mellett kisebb hajdútelepek is létrejönnek (például: Nagykálló, Újfehértó, Nyírbátor, Nyíregyháza), melyek nemesi kiváltságokat szereznek és élveznek három-négy évtizeden át. Nyíregyháza szívósan ragaszkodott a hajdúprivilégiumához, melyet - többszöri visszavonás ellenére - a XVI. század végéig sikerült megtartania." Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv