1.037.217

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az ülepítő és nyomáscsökkentő tejszűrő és kísérleti értékelése

A Magyar Állatorvosok Lapja melléklete 1953. május

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 14 oldal
Sorozatcím: Állatorvosi továbbképzés
Kötetszám: 5
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Három fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A tejszűrés célja a tejbe jutott szenny eltávolítása. A szűrés által a tej minősége javul, de csak látszólagosan. Szűrés (közben a tej látható szennyező anyagaitól megszabadul, de csíraszáma... Tovább

Előszó

A tejszűrés célja a tejbe jutott szenny eltávolítása. A szűrés által a tej minősége javul, de csak látszólagosan. Szűrés (közben a tej látható szennyező anyagaitól megszabadul, de csíraszáma általában rendkívül módon megnövekszik. Végeredményben a szűrés a tej minőségét bakteriológiai értelemben rontja.
A csíraszám növekedése annak következtében áll elő, hogy a szűrés mechanikai - daraboló és szennyosztályozó - hatása folytán a tejszennyező anyagokon (porszemcsék, takarmányrészecskék, bélsárrögöcskék, nyálkahártyarészletek, bőrhám stb.) tapadó csírák leválnak, elkülönülnek, s külön szaporodási gócpontokat képeznek. Kedvező életviszonyok hatására, főként kedvező hőmérsékleten tömegesen indul meg szaporodásuk.
Ha a tej nyerés közben nem tudjuk megakadályozni a tej szennyeződését, úgy a szűréstől (káros bakteriológiai hatása ellenére sem tekinthetünk el, mert a tejet - látható idegén anyagától, szennyétől- meg kell tisztítani.
Az általánosan használt szűrők szerkesztésekor a tej mechanikai megtisztításának célja jutott érvényre. Ezek a törekvések arra vezettek, hogy a szűrőrácsok résfinomságát mindinkább fokozták. A szennyező anyagok azonban a rács nyílásai felett érvényesülő hidrosztatikai nyomás, örvénylés; verődés hatására feldarabolódva végül a sűrű rácsú szűrőelemen is átjutnak és a szűrlet üledékében igen finom eloszlású szenny formájában jelennek meg. A finomra szétoszlatott lebegő szenny nem látható, a tej »tiszta«, holott láthatatlan szenny bőven van benne. A láthatatlan szenny a tej minőségét és eltarthatóságát csökkentő baktériumok tömegét is jelenti. A tej minőségét lényegében, vagyis bakteriológiai értelemben, szűréssel vagy centrifugalással megjavítani szinte megvalósíthatatlan feladat. Vissza

Tartalom

Dr. Császár Vilmos - Katona Ferenc: Az ülepítő és nyomáscsökkentő tejszűrő és kísérleti értékelése1
Technikai megoldás4
Ellenőrző vizsgálatok7
Összefoglalás14
Irodalom14
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv