A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A magyarországi nitrogénműtrágya-ipar bölcsője, a péti Nitrogénművek 80 éve

Szerző
Lektor

Kiadó: Babilon Médiaügynökség Kft.
Kiadás helye: Székesfehérvár
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 185 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 24 cm
ISBN: 978-963-08-2119-3
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Amikor a tisztelt Olvasó kezébe veszi a Péti Nitrogénművek 80 éves tevékenységét bemutató könyvet, annak forgatása során egy átfogó képet kap a sikerekről, s azon hosszú idő óta bonyolódó... Tovább

Előszó

Amikor a tisztelt Olvasó kezébe veszi a Péti Nitrogénművek 80 éves tevékenységét bemutató könyvet, annak forgatása során egy átfogó képet kap a sikerekről, s azon hosszú idő óta bonyolódó törekvésekről, amelyek jellemezték az itt dolgozó generációk munkáját az elmúlt évtizedek alatt.
80 évvel ezelőtt elődeink gondos munkája eredményeként Pétfürdőn létrejött a magyar nehézipar egyik úttörő vállalkozása, a Péti Nitrogénművek.
A várpalotai lignitbányára, a Pétfürdő környéki dolomitmezőkre és a Pét-patak forrásvízére alapozva egy korszerű vegyigyárat építettek, ahol 1932-ben megindult a szervetlen vegyianyagok és nitrogénhatóanyagú műtrágyák termelése.
A gyár az elmúlt 80 év alatt technológiai korszerűsítések, új és újabb üzemek beruházásán keresztül fejlődött, átvészelte a világháborús pusztításokat, a néha nem túl átgondolt iparfejlesztési törekvéseket, a rendszerváltást kísérő gazdasági nehézségeket.
Nyolc évtized alatt a gyárak és vállalkozások sorra jött létre és szánt meg mind hazánkban, mind a környező világban, a Péti Nitrogénművek - mai nevén Nitrogénművek Zrt. - azonban alkalmazottai és vezetői áldozatos munkájának és szakértelmének, tulajdonosai elkötelezettségének, termékei jó minőségének és azok folyamatos piaci keresletének köszönhetően ma is a magyar vegyipar egyik meghatározó képviselője.
A vállalat az elmúlt nyolc évtized alatt generációk sora megélhetését tette lehetővé, mind Pétfürdőn, mind a gyár vonzáskörzetében.
Kívánom mindén tisztelt Olvasónak, forgassák érdeklődéssel a Babilon Médiaügynökség Kft., a várpalotai Vegyészeti Múzeum és a múlt iránt érdeklődő volt és jelenlegi munkatárasaink közös munkája révén, létrejött könyvet, amely segít bennünket abban, hogy visszaidézzük a múlt a történéseit, új ismereteket szerezzünk a jelenről, s mindezekre alapozva optimistán tekintsünk a jövőbe. Vissza

Tartalom

Előszó 6
Történeti előzmények 8
Nitrogénműtrágya-ipar születik 22
Boldog idők 38
Háború és pusztulás 48
Új korszak, új lendület 60
Válság és konszolidáció 94
Újjászületés 106
Arcképcsarnok 148-185

Katona Zsolt Vazul

Katona Zsolt Vazul műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Katona Zsolt Vazul könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv