1.035.020

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tanulmányok Pécs történetéből 1.

Pécs népessége 1543-1990/Az 1993. december 15-én rendezett konferencia előadásai

Szerző
Szerkesztő
Fordító

Kiadó: Pécs Története Alapítvány-Magyar Történelmi Társulat Déldunántúli Csoportja
Kiadás helye: Pécs
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 174 oldal
Sorozatcím: Tanulmányok Pécs történetéből
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-85212-1-x
Megjegyzés: Angol és német nyelvű összefoglalót tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A demográfiai viszonyok egy város fejlődését alapvetően meghatározó feltételek közé tartoznak. A szerkesztőbizottság ezért is választotta Tanulmányok Pécs történetéből című sorozat első kötetének... Tovább

Előszó

A demográfiai viszonyok egy város fejlődését alapvetően meghatározó feltételek közé tartoznak. A szerkesztőbizottság ezért is választotta Tanulmányok Pécs történetéből című sorozat első kötetének témájául a népesség alakulásának vizsgálatát.
A szervezők célja az volt, hogy a már feltárt forrásanyag feldolgozása révén készüljenek elemzések, melyek egyben arra is felhívják a figyelmet, milyen további kutatásokra van szükség és lehetőség a témakörrel kapcsolatban. Szándékunk nem a város népességfejlődésének egységes, monografikus feldolgozása volt. Pécs fordulatos történelme egy-egy fontos korszakának demográfiai viszonyairól kívántunk áttekintést adni önálló tanulmányok formájában.
Nem készült feldolgozás a középkori Pécs népességéről, mert ebből az időből nem rendelkezünk még megfelelő feltárt forrásokkal. a hiány pótlása a következő évek kutatómunkájának feladata. Az azt követő mintegy négy és fél évszázad - demográfiai szempontból is elkülönülő - öt korszakra osztható. E korok népességfejlődésének feldolgozására a szerkesztők öt kutatót kértek fel, akik közösen kialakított szempontok alapján készítették el tanulmányaikat. Az öt tanulmány mégis jelentős különbségeket mutat. Az eltérő forrásadottságok nem tették lehetővé, hogy a témát valamennyi korszakra vonatkozóan egységesen dolgozzák fel a szerzők. Az 1848 előtti - elsősorban az adóztatást szolgáló - összeírások többnyire a családok illetve a potenciális adóalanyok adatait rögzítették, így nem adnak módot a modern népességstatisztikai szempontok érvényesítésére. Másrészt e korszakok vizsgálatakor arra sem nyílik lehetőség, hogy a korabeli város adatai mellett a mai városterületre vonatkozó összehasonlításokat is végezzenek a szerzők.
A szerkesztés során nem törekedtünk a fentiekből fakadó eltérések megszüntetésére, csupán minimális formai változtatásokat hajtottunk végre a könnyebb áttekinthetőség érdekében. Vissza

Tartalom

A kötet szerzői8
Beköszöntő9
Előszó11
Szita László: Adatok a török megszállás alatti Pécs népességéről13
Móró Mária Anna: Pécs népessége a török alóli felszabadulástól 1848-ig27
Katus László: Pécs népessége 1848 és 1920 között37
Hoóz István: Pécs népességének alakulása a két világháború közötti időszakban95
Németh Zsolt: Pécs népességének főbb demográfiai és társadalmi jellemzői a második vlágháború befejezéséről 1990-ig117
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv