Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

971.747

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a 4000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A keresztény társadalomszemlélet irányelvei

Szerző

Kiadó: Actio Catholica Országos Elnöksége
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 266 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Stephaneum nyomda nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az Actio Catholica Országos Szociális és Karitatív Szakosztályának kívánságára, ebben a könyvben a szerző a művelt nagyközönség számára írt formában adja közre "A keresztény társadalomelmélet... Tovább

Előszó

Az Actio Catholica Országos Szociális és Karitatív Szakosztályának kívánságára, ebben a könyvben a szerző a művelt nagyközönség számára írt formában adja közre "A keresztény társadalomelmélet alapelvei" címmel pár év előtt megjelent könyvének vezetőgondolatait.
Ez a könyv nem kíván vitairat, még kevésbbé akar politizáló írás lenni. Megírásához a nagy szociális szellemű pápa, XIII. Leó intelme adott indítást: "a keresztény bölcseségnek mi sincs annyira ártalmára, mint az, hogy nem ismerik". Abban a meggyőződésben, hogy hasznára lehet a mai súlyos idők emberének, a könyv a töretlen vonalban fejlődő hagyomány alapján igyekezik előtárni a keresztény gondolkodás kikristályosodott társadalomelméleti irányelveit. Az ellentétes nézetekre csak annyiban van tekintettel, amennyiben azt a keresztény álláspont határozott és félreérthetetlen rögzítése megkívánja. Habár nem tagadható az ellentétes nézetek ösztönző hatása, a keresztény társadalomszemlélet egészében nem ellentétélmény szülötte, hanem a keresztény világnézet szerves része.
Az elvi szilárdság és a folytonosan változó élet feladataihoz való alkalmazhatóság a társadalmi élet vonalán állítja a legnehezebb feladat elé az elmét. Hogy a keresztény gondolkodás ennek a feladatnak ellentmondás és fennakadás nélkül képes megfelelni, elsősorban ezt kívánja bizonyítani ez a munka. Ezzel a célkitűzéssel beilleszkedik az Actio Catholica idei programmjába: Krisztussal maradunk - Krisztussal haladunk!
A részletkérdések iránt érdeklődő olvasó figyelmébe ajánlja a szerző fentebb idézett könyvét, úgyszintén a könyv végén található irodalmi tájékoztatót.
Budapest, 1944 Szent István király ünnepén. Vissza

Tartalom

Előszó3
Bevezetés
Kereszténység és társadalmi élet5
Történeti áttekintés14
A társadalom erkölcsi alapjai
A társadalom mint erkölcsi közösség26
A természetjog42
Az igazságosság52
A szeretet62
Egyéb elvek72
Vezetés és alárendeltség79
Hivatástudat84
A kereszténység és a társadalmi élet alapformái
A család94
A nemzet112
A népközösség tagozódása. Osztályok és rendek128
Az állam eredete és célja140
Az államhatalom151
AZ állam mint erkölcsi közösség164
Egyház és állam171
A népek közössége178
Kereszténység és gazdasági élet
Erkölcs és gazdasági élet193
A munka200
A tulajdon210
A tőke220
A piac230
A jövedelemelosztás elve238
A társadalom és az állam szerepe248
Befejezés
Az elvek és a valóság255
Ajánlható irodalom265

Kecskés Pál

Kecskés Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kecskés Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A keresztény társadalomszemlélet irányelvei A keresztény társadalomszemlélet irányelvei A keresztény társadalomszemlélet irányelvei A keresztény társadalomszemlélet irányelvei A keresztény társadalomszemlélet irányelvei A keresztény társadalomszemlélet irányelvei A keresztény társadalomszemlélet irányelvei A keresztény társadalomszemlélet irányelvei

Az eredeti borító egy részét az első kötéstáblára ragasztották. A borító és a lapélek enyhén foltosak. Több lapon ceruzás jelölés, bejegyzés és aláhúzás látható.

Állapot:
4.900 ,-Ft
39 pont kapható
Kosárba