1.029.863

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészet

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 654 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN: 963-230-422-5
Megjegyzés: Harmadik, teljesen átdolgozott kiadás. Fekete-fehér ábrákkal, fotókkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés15
A kertészeti termesztés jelentősége, jellemzése és fejlesztésének kérdései
A kertészeti termesztés népélelmezési jelentősége21
A zöldségfélék népélelmezési jelentősége22
A gyümölcsök népélelmezési jelentősége24
A szőlő és a bor népélelmezési jelentősége31
A kertészeti termesztés jellemzése és fejlesztésének kérdései33
A zöldségtermesztés jellemzése és fejlesztésének kérdései36
A gyümölcstermesztés jellemzése és fejlesztésének kérdései39
A szőlőtermesztés jellemzése és fejlesztésének kérdései42
Az üzemen kívüli kertészeti termesztés fejlesztésének kérdései44
Az egyéb kertészeti ágazatok jelentősége45
Zöldségtermesztés
A zöldségtermesztés története49
A zöldségnövények rendszerezése54
A zöldségnövények származása54
A hő szerepe a zöldségtermesztésben56
A zöldségnövények rendszertani csoportosítása59
A zöldségnövények élettartam szerinti csoportosítása59
A zöldségnövények csoportosítása felhasználásra szánt részeik alapján61
Szaporító- és termesztőberendezések63
A palántanevelő- és termesztőberendezések fejlődése63
A berendezések telepítése66
Palántanevelő- és hajtatóberendezések kezelése67
Palántanevelő- és hajtatóberendezések hasznosítása69
A zöldségnövények szaporítása71
A szaporítóanyag különleges kezelése71
A zöldségnövények vetésének, ültetésének ideje és feltételei72
Vetési módok74
A palántanevelés célja és lehetőségei74
A palántanevelés munkái75
A palántanevelés különleges módjai75
A palánta kiültetése állandó helyére77
Növényváltás, tápanyagellátás, növényápolás78
Növényváltás a zöldségtermesztésben78
A zöldségnövények tápanyagellátásának egyes kérdései81
Növényápolás84
Növényvédelem84
A zöldségnövények öntözése87
A növény vízigényének jellemzése88
A vízfelhasználás dinamikája90
A víz hozzáférhetősége a növény számára91
A vízigény kielégítésének lehetőségei93
A zöldségnövények öntözésének vízforrásai95
Öntözési célok a zöldségtermesztésben96
Öntözési módok, öntözési technika97
Az öntözővíz mennyiségének tényezői97
Az öntözés idejének megállapítása105
Az öntözés hatása a termésre106
A zöldségnövények betakarítása, előkészítése értékesítésre és tárolásra108
A szedés ideje108
A szedés módja és eszközei109
Előkészítés értékesítésre, előfeldolgozás110
Csomagolás, szállítás111
A zöldségnövények tárolása, eltartása113
Zöldségmagtermesztés115
Története és jelentősége115
Termesztőfajtái, termőhelyi igényei117
Vetésforgó, trágyázás, növényápolás119
Vetés és kiültetés121
Megtermékenyülés, izolálás122
Szelekció122
A dugványok és maghozók átteleltetése124
Aratás, cséplés, magfejtés124
Tisztítás, tárolás125
Káposztafélék127
Fejes káposzta127
Kelkáposzta139
Karalábé143
Karfiol148
Bimbóskel153
Gyökérzöldségfélék154
Sárgarépa154
Petrezselyem161
Zeller163
Retek165
Cékla172
Hagymafélék175
Vöröshagyma175
Fokhagyma185
Póréhagyma188
Téli sarjadékhagyma188
Metélőhagyma189
Csucsorfélék191
Paradicsom191
Paprika204
Tojásgyümölcs220
Kabakosok221
Sárgadinnye221
Görögdinnye227
Uborka230
Spárgatök240
Sütőtök242
Hüvelyesek44
Borsó244
Bab254
Levélzöldségfélék263
Fejes saláta263
Spenót274
Évelő zöldségfélék279
Spárga279
Torma283
Sóska287
Rebarbara292
Gyümölcstermesztés
A gyümölcstermesztés története295
A hazánkban termelt gyümölcsfajok gyakorlati csoportosítása298
Gyümölcstermesztésünk helyzete és fejlesztése299
Almagyümülcsűek299
Csonthéjas gyümölcsűek300
Héjasgyümölcsűek302
Bogyósgyümölcsűek303
A gyümölcstermő növények termesztési szempontból fontosabb morfológiai és élettani sajátosságai305
A gyökérrendszer305
A hajtásrendszer306
A törzs306
A korona307
A gyümölcsermő növények fenológiája310
A rügyfakadás310
A virágzás310
A hajtásnövekedés és a virágrügyképződés313
A gyümölcs fejlődése314
A gyümölcstermesztés ökológiai és közgazdasági feltételei316
Az éghajlati tényezők316
Fény és hőmérséklet316
Csapadék-, vízellátás318
A szél320
Talajtényezők320
A talaj vízháztartási tulajdonságai321
A fontosabb gyümölcsfajok ökológiai igényei322
Gyümölcstermesztési tájak324
Közgazdasági tényezők326
Munkaerőhelyzet326
Közlekedési és szállítási viszonyok328
A gyümölcstermő növények szaporítása329
A gyümölcsfák ivartalan szaporítása329
Az oltványok331
A gyümölcsfák ivaros szaporítása335
Az oltványok nevelése335
A gyümölcsfák alanyai338
A nagyüzemi gyümölcsösök létesítése341
A fajta megválasztása342
Az üzemi gyümölcsösök telepítésének tervezése375
Művelődésmódok a gyümölcstermesztésben376
A gyümölcsös talaj-előkészítése379
A telepítési anyag beszerzése, minősége és gondozása383
A gyümölcsfák ültetése385
A gyümölcsfák gondozása388
A gyümölcsfák életszakaszai388
A gyümölcsfák kezelése termőrefordulásig389
A fontosabb koronaformák és kialakításuk a gyümölcstermesztésben393
A termő gyümölcsfák ápolása402
Talajművelés a gyümölcsösben405
A gyümölcsös trágyázása410
A gyümölcsösök öntözése412
Bogyósgyümölcsűek ápolási munkái419
A gyümölcsösök növényvédelme419
A gyümölcs betakarítása421
Szőlőtermesztés (Csáky A.)390
A szőlőtermesztés története437
A világ szőlőtermesztésének jelenlegi helyzete438
A magyar szőlőtermesztés története440
Szőlőtermesztésünk területi elhelyezkedése444
Borvidék444
A borvidékekbe nem sorolt jó bortermelő helyek447
Szőlőtermesztés a be nem sorolt területeken447
A szőlő növényrendszertani besorolása448
A szőlő leírása450
A szőlőtermesztés környezeti feltételei456
Éghajlati tényezők456
Az éghajlatot módosító környezeti tényezők461
A szőlő talajigénye462
A szőlő életszakaszai, évi biológiai ciklusa és vegetációs fázisai464
Szőlőtőke életszakaszai 464
A szőlő évi biológiai ciklusa465
A szőlő szaporítása472
Ivaros - generatív - szaporítás472
Ültetési anyag előállítása473
Szaporítás tőkepótlás céljából481
Szőlőültetvények létesítésének legfontosabb szempontjai484
A telepítés előkészítésének munkái485
A szőlőfajták megválasztása489
A telepítési anyag megválasztása és előkészítése512
Az ültetés előkészítése és végrehajtása513
Az ültetvények gondozása a termőrefordulásig514
A szőlő támaszrendszere516
A tőkeművelésmódok megválasztása518
A tőkeművelésmód fogalma és a művelésmódok csoportosítása518
A tőkeművelésmódot meghatározó tényezők518
Az intenzív termesztésben alkalmazott tőkeművelésmódok523
Hagyományos tőkeművelésmódok525
A házikertekben alkalmazott lugasművelések526
A szőlőültetvények termesztéstechnológiája526
A zöldmunkák533
Tápanyag-gazdálkodás536
A szőlő talajművelése544
A szőlő öntözése548
A szőlő növényvédelme550
A termés betakarítása556
A szőlő feldolgozása561
A borászati üzem és berendezése562
A szőlő feldolgozása és borkészítés567
A borérlelése és kezelése571
Borbetegségek582
Borhibák584
A bor ellenőrző vizsgálata584
Környezetrendezés - kertépítés (K. Szabó I. - Kecskés T.)
A zöldfelületek jelentősége591
A környezetalakítás műszaki létesítményei592
A kertek berendezése595
Kertberendezési tárgyak602
A növények szerepe a kertépítésben613
A növényanyag617
A kertészeti munkák kivitelezése627
Kertfenntartási munkák629
Irodalomjegyzék631
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv