| Bevezetés | 5 |
| A kecsketartás feltételei | 7 |
| Milyen feltételek mellett tarthatunk kecskét? | 7 |
| Melyek azok az adottságok, amelyek a kecsketartás mellett szólnak, azt jövedelmezővé teszik? | 9 |
| Készítsük magunk a kecske istállóját? | 11 |
| Milyen kecsketenyészetet - telepet - tervezzünk? | 15 |
| Az épületek berendezései | 19 |
| A kecske tenyésztése | 23 |
| Milyen a jó tenyészállat? | 23 |
| Milyen állatokat vásároljunk? | 24 |
| Néhány szó a hasznosítási típusokról | 28 |
| Melyek a legelterjedtebb és legjelentősebb tejhasznú kecskefajták? | 29 |
| A szánentáli kecske | 29 |
| A toggenburgi kecske | 30 |
| Az őzszínű kecske | 31 |
| Az angol-núbiai kecske | 32 |
| Az alpesi kecske | 33 |
| A magyar parlagi kecske | 33 |
| A tejhasznú kecskék küllemi megítélése | 34 |
| A tejhasznú anyagkecske külső testalakulásának bírálata | 34 |
| A tejhasznú tenyészbakok küllemi megítélése | 37 |
| Hogyan tenyésszünk? | 37 |
| A tenyészanyag és a tenyésztési eljárás megválasztása | 38 |
| Záh törzskönyv készítése | 43 |
| A tenyésztési adatok nyilvántartása | 43 |
| A termelési adatok gyűjtése | 44 |
| A kecskék egyedi megjelölése | 46 |
| A kecske tartása | 48 |
| A szaporítás | 48 |
| A kecske ivarzása | 48 |
| Tenyésztésbe vétel, tenyésztésben tartás | 49 |
| Párosítás | 50 |
| A vemhesség | 52 |
| Az ellés | 54 |
| Szaporodási zavarok | 56 |
| Az állatok felnevelése | 57 |
| Az újszülött kecskék gondozása | 57 |
| Természetes felnevelés | 59 |
| Mesterséges felnevelés | 60 |
| Választás, a növendék kecskék felnevelése | 62 |
| A kecske haszna | 65 |
| Tejtermelés | 65 |
| A tejelési időszak (laktáció) | 67 |
| A fejés | 68 |
| A fejőgépek tisztítása | 70 |
| A tej hűtése és a hűtés fontossága | 71 |
| Hústermelés | 74 |
| A gidák hizlalása | 74 |
| A selejt anyák feljavítása | 75 |
| A kecske bőre | 76 |
| Takarmányozás | 77 |
| Takarmányok, takarmánykiegészítők | 78 |
| A legelő | 78 |
| Zöldtakarmányok | 80 |
| Gyökér- és gumós takarmányok | 81 |
| Melléktermékek, kerti, konyhai hulladékok | 81 |
| Szálastakarmányok | 81 |
| Silózott takarmányok (szilázsok) | 83 |
| Szemes takarmányok | 83 |
| Ásványi anyagok | 84 |
| Vitaminok | 86 |
| A kecske vízszükséglete | 87 |
| A kecske táplálóanyag-szükséglete, takarmányadagjai | 87 |
| A növendék kecskék takarmányozása | 89 |
| Pároztatásra való előkészítés és a vemhes kecskék takarmányozása | 90 |
| A tejtermelő anyakecskék takarmányozása | 91 |
| A tenyészbakok takarmányozása | 93 |
| A kecske ápolása és betegségei | 94 |
| A betegségmegelőzés tennivalói | 94 |
| A kecske betegségei | 97 |
| Az emésztőszervek betegségei | 97 |
| Élősködők és gombák okozta megbetegedések | 99 |
| Fertőző betegségek | 100 |
| Állategészségügyi program | 102 |
| A kecske termékei a konyhában | 103 |
| A gidahús | 103 |
| Mit készíthetünk kecsketejből? | 106 |
| Savanyított tejtermékek | 106 |
| A kecsketej fölözése | 111 |
| A sajtgyártás alapelvei | 112 |
| Gomolyakészítés nyers kecsketejből | 114 |
| Falusi kecskekrémsajt | 123 |
| Különleges sajtok készítése | 124 |
| Függelék | 126 |
| Fontosabb címek, ahol a kecsketenyésztő segítséget remélhet | 133 |
| Felhasznált irodalom | 134 |