kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 166 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-356-307-0 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal. |
| Előszó | 9 |
| Bevezetés | 11 |
| A kecsketenyésztés mint "rejtett tartalék" | 11 |
| A kecske háziasítása (domesztikációja) | 13 |
| A bezoárkecske (Capra aegagrus) | 13 |
| A csavart szarvú vadkecske (Capra falconieri) | 14 |
| A Capra prisca | 14 |
| A kőszáli kecske (Capra Ibex) | 14 |
| A kecsketenyésztés múltja és jelene | 15 |
| A kecske gazdasági jelentősége | 16 |
| A kecsketenyésztés külföldön | 17 |
| A kecsketenyésztés múltja és jelene Magyarországon | 22 |
| A kecske külleme | 25 |
| A kecske tenyésztése | 28 |
| A kecske értékmérő tulajdonságai | 28 |
| Külső értékmérő tulajdonságok | 28 |
| Belső értékmérő tulajdonságok | 29 |
| A kecske életkorának meghatározása | 33 |
| Kecskefajták és csoportosításuk | 36 |
| Magyarország kecskeállománya | 36 |
| Svájci kecskefajták | 37 |
| Német kecskefajták | 41 |
| Osztrák kecskefajták | 44 |
| Spanyol kecskefajták | 45 |
| Francia kecskefajták | 46 |
| Angol kecskefajták | 48 |
| Orosz kecskefajták | 49 |
| Ázsiai kecskefajták | 50 |
| Indiai, délkelet-ázsiai kecskefajták | 52 |
| Afrikai kecskefajták | 53 |
| Amerikai kecskefajta | 54 |
| A tenyészcél meghatározása, tenyésztési eljárások | 54 |
| Tenyésztési eljárások | 55 |
| Tenyészkiválasztás, szelekció | 57 |
| A kecske törzskönyvezése | 57 |
| A törzskönyvezés végrehajtása | 59 |
| A tenyésztés ellenőrzése | 60 |
| Küllemi bírálat | 61 |
| A kecske szaporodása | 63 |
| A nemihormon-rendszer | 63 |
| Ivarzás, üzekedés | 63 |
| Pároztatás | 64 |
| Mesterséges termékenyítés | 65 |
| Az ivarzás szinkronizálása | 65 |
| Ivarzási rendellenességek, szaporodási zavarok | 65 |
| A vemhesség időszaka | 66 |
| Ellés | 67 |
| A kecske elhelyezése, tartás, gondozása | 69 |
| A kecsketartás módjai | 69 |
| Kötetlen tartás | 70 |
| Lekötéses istállózó tartás | 70 |
| Iparszerű kecsketartás | 71 |
| A korszerű kecsketelep épületei | 72 |
| A kecskeistálló | 72 |
| Ellető-gidanevelő | 73 |
| A fejőház | 74 |
| A bakok elhelyezése | 74 |
| Egyéb épületek | 75 |
| Ajánlott korszerű eszközök, gépek, berendezések | 75 |
| A kecske gondozása | 80 |
| Az újszülött gidák ápolása | 80 |
| A bőrápolás | 80 |
| A körömápolás | 81 |
| A szarvtalanítás | 81 |
| A tenyészállatok megjelölése | 82 |
| Az ivartalanítás | 83 |
| A fürdetés | 83 |
| Megfigyelés, oltás | 84 |
| A kecske kezelésének alapvető teendői | 84 |
| Gyakori kezelések | 85 |
| A kecske takarmányozása | 86 |
| A kecske emésztési mechanizmusa | 86 |
| Emésztési reakciók a bendőben | 87 |
| A takarmányok táplálóértékének mérési módszerei | 87 |
| A kecske táplálóanyag-szükséglete | 91 |
| Életfenntartó szükséglet | 91 |
| Az anyakecskék táplálóanyag-szükséglete | 92 |
| A növendék kecskék táplálóanyag-szükséglete | 96 |
| A tenyészbakok táplálóanyagszükséglete | 97 |
| A kecsketakarmányok beltartalma | 98 |
| A víztartalom | 98 |
| A szárazanyag-tartalom | 98 |
| A takarmányok összetételét befolyásoló tényezők | 103 |
| Takarmányozási módok | 106 |
| Nyári takarmányozás | 108 |
| Téli takarmányozás | 109 |
| A gidák és a gödölyék felnevelése és takarmányozása | 110 |
| Természetes nevelés | 110 |
| Mesterséges nevelés | 111 |
| A kecskék takarmányai | 112 |
| Zöldtakarmányok | 112 |
| Legelők | 112 |
| Gyep- és rétalkotó zöldtakarmányok | 114 |
| Termesztett zöldtakarmányok | 115 |
| Lédús takarmányok | 115 |
| Melléktermékek | 116 |
| Abraktakarmányok | 116 |
| A kecske betegségei és kezelésük | 117 |
| Légző-, emésztőszervi és anyagcsere-betegségek | 118 |
| Fertőző betegségek | 124 |
| Paraziták okozta betegségek | 127 |
| Külső paraziták | 127 |
| Belső paraziták | 127 |
| Vemhességgel, elléssel összefüggő és ellés utáni betegségek | 130 |
| A kecske termékei, feldolgozásuk és hasznosításuk | 133 |
| A kecske hústermelése | 133 |
| A kecskehús osztályozása | 136 |
| A kecskehús íze | 136 |
| A kecskehús összetétele | 136 |
| A kecske tejtermelése | 137 |
| A laktáció | 139 |
| A tejtermelést befolyásoló tényezők | 141 |
| A kecske fejése | 142 |
| A kifejt kecsketej kezelése | 144 |
| A kecsketej feldolgozása | 145 |
| Tejfölkészítés | 145 |
| Vajkészítés | 146 |
| Sajtkészítés | 147 |
| Túrókészítés | 149 |
| A kecske egyéb termékei | 150 |
| Utószó | 156 |
| Irodalom | 157 |
| Függelék | 159 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.