1.034.944

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biológia tanterv és tanmenet

A nyolc- és hatosztályos gimnáziumok számára

Szerkesztő

Kiadó: Calibra Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 38 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: CAE 192.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A biológia tantervet az iskola 12 évfolyamos szervezeti felépítéséhez igazodva úgy állítottuk össze, hogy az általános iskola 1. osztályától kezdve egységes koncepció alapján épüljön fel. Az első... Tovább

Előszó

A biológia tantervet az iskola 12 évfolyamos szervezeti felépítéséhez igazodva úgy állítottuk össze, hogy az általános iskola 1. osztályától kezdve egységes koncepció alapján épüljön fel. Az első két év általános természetismereti fogalmait követően a 3-4. osztályban az élőlények környezeti feltételei köré csoportosítva integrált - fizikai, kémiai és biológiai ismereteket egyaránt felölelő tananyagot állítottunk össze, amely elsősorban kísérletekre, közvetlen megfigyelésekre és egyéb tapasztalatszerzésre irányul.
A nyolcosztályos gimnáziumban a biológia tanítása a 6. évfolyamon a természetismeret tantárgy keretében kezdődik, s egy fél évig tart. Ebben a félévben alapfogalmak kerülnek sorra, amelyekre a későbbi témakörök ráépíthetők. A biológia önálló tárgyként a 7. évfolyamon - vagyis a nyolcosztályos gimnázium III., illetve a hatosztályos gimnázium I. osztályában - jelenik meg. Ekkor tárgyaljuk az ökológia anyagát. Itt a földrajzi ismeretekkel koncentrálva a Föld bioszféráját és hazánk jellemző társulásait mutatjuk be. Lehetőség szerint igyekszünk bőséges fajismeretet nyújtani, megvilágítani az egyes populációk helyét és szerepét az életközösségekben.
A 8. évfolyam tananyaga az élőlények rendszerezése. Ebben az évben összefoglaljuk és elhelyezzük a növény- és állatvilág rendszerében az előző években tanult fajokat. A fejlődéstörténeti rendszer keretében tanítjuk az egyes csoportok funkcionális anatómiáját és származását is.
A 9. évfolyamon az etológiát, a sejtbiológiát és a magasabb rendű növények élettanát tanítjuk. A tananyag ilyen elrendezését a kémiai ismeretekkel való koncentráció indokolja.
A 10. évfolyamon kerül sorra az ember anatómiájának és élettanának tárgyalása. A témakör az anyagcsere szervrendszereit, a szaporodást és a szabályozást tartalmazza. A biológiai tanulmányokat a a genetika, a populációgenetika és az evolúciós elmélet tárgyalása zárja.
A tananyag beosztásánál figyelemmel voltunk arra, hogy a tanulók terhelését mérsékeljük. Ezt elsősorban nem a jelenlegi tantervi ismeretanyag csökkentésével oldottuk meg, hanem azzal, hogy az általános iskolai és a középiskolai tanterv átfedéseit kiküszöböltük, és a felszabaduló idővel gazdálkodva az egyes anyagrészeket az életkori sajátosságoknak megfelelően tanítjuk.
Könnyebbséget jelent az is, hogy a biológia tananyagát és beosztását összehangoltuk a többi természettudományos tantárgyéval, így a tantárgyak közötti átfedések is csökkennek. Teljes linearitás természetesen nem érhető el. Ez nem is cél, mivel más-más fogalmi szinten kell a tanulóknak megismerkedniük pl. a fotoszintézis folyamatával a 3. és a 9. évfolyamon.
A fenti elvek mellett tananyagcsökkentést is végrehajtottunk. A biológia iránt mélyebben érdeklődő tanulók számára az utolsó két évben fakultatív csoportokat szervezünk, ahol az alaptantervből kimaradó ismeretek is sorra kerülnek. Vissza
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Biológia tanterv és tanmenet Biológia tanterv és tanmenet

A borító kissé kopottas.

Állapot:
940 Ft
470 ,-Ft 50
2 pont kapható
Kosárba
konyv