kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 255 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 16 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Melléklettel. |
| A pálinka | 7 |
| Mi a pálinka? | 9 |
| A pálinkafőzés menete | 11 |
| Erjedés-erjesztés | 12 |
| Az élesztő életfolyamata és életfeltételei | 13 |
| A gyümölcsön és a cefrében található egyéb gombák és baktériumok | 19 |
| A pálinka nyersanyagai | 23 |
| Különféle gyümölcsök | 23 |
| A szőlőfeldolgozás és a borgazdaság termékei | 28 |
| Bor | 28 |
| Szőlőtörköly | 29 |
| Borseprő | 29 |
| Egyéb nyersanyagok | 29 |
| A nyersanyagok vizsgálata | 30 |
| A létartalom vizsgálata | 30 |
| Oldott szárazanyag- és cukortartalom meghatározása | 31 |
| A cukor meghatározása kémiai módszerrel | 33 |
| Laboratóriumi próbaerjesztés és desztilláció | 33 |
| Sav- és pH-vizsgálat | 34 |
| A bor, a törköly és a seprő vizsgálata | 35 |
| A gyümölcs feldolgozása | 36 |
| Mosás | 37 |
| Aprítás | 38 |
| Gőzöléses cefrézés | 39 |
| Feldolgozás a lé elválasztásával | 39 |
| A borókabogyó feldolgozása | 40 |
| Az erjedés megindítása - előerjesztés | 41 |
| Az erjesztés feltételei | 42 |
| Az erjesztés | 47 |
| A kierjedt cefre tárolása | 49 |
| A szőlőtörköly erjesztése | 50 |
| Az erjedés ellenőrzése, a cefre vizsgálata | 53 |
| A lepárlás | 55 |
| Lepárló készülékek és berendezések | 65 |
| A lepárlás művelete | 80 |
| A főzéssel és finomítással kapcsolatos műveletek | 89 |
| Ellenőrzés, vizsgálatok | 92 |
| Tüzelőanyag- és vízgazdálkodás | 93 |
| A kész pálinka | 95 |
| Raktározás, szállítás | 96 |
| Mérés és számítás | 99 |
| Érlelő raktározás | 102 |
| A pálinka hibái | 103 |
| Bírálat | 105 |
| Melléktermékek és hulladékok | 108 |
| A csemegebor | 111 |
| Mi a csemegebor? | 113 |
| Csemegetípusok | 117 |
| Típus csemegeborok | 117 |
| Különleges csemegeborok | 118 |
| Likőrborok | 123 |
| Aromatizált és ürmösborok | 124 |
| A csemegebor alapanyagai | 125 |
| Alapbor | 125 |
| Borpárlat (finomszesz) | 125 |
| Sűrített must | 125 |
| Fagyasztott bor | 127 |
| Fagyasztott must | 127 |
| Egyéb anyagok | 128 |
| Az alapanyag kiválasztása, feldolgozása és előkészítése | 129 |
| Csemegebor készítése keveréssel | 131 |
| Csemegebor készítése erjesztéssel | 135 |
| Az érlelés | 137 |
| Előkészítés az érlelésre | 137 |
| Érési folyamatok | 138 |
| Levegőztetés | 139 |
| Hőkezelés | 139 |
| Érlelés élesztőhártya alatt | 141 |
| Mikrobiológiai érlelés | 142 |
| Érlelési veszteségek | 142 |
| Készrekezelés | 143 |
| Hogyn készül az ürmös? | 145 |
| Ízt és illatot adó fűszerek és drogok | 147 |
| Az íz és az illat borba juttatása | 148 |
| Ürmösborok összeállítása | 151 |
| Csemegeborok vizsgálatai | 154 |
| Rendeletek és szabványok | 155 |
| Csemegeborokra vonatkozó törvényerejű rendeletek | 155 |
| Csemege- és ürmösborokra vonatkozó szabványok | 155 |
| A pezsgő | 157 |
| Mi a pezsgő? | 159 |
| Ünnepi ital marad-e a pezsgő? | 162 |
| A barátok pincéjétől a pezsgőgyártásig | 163 |
| Jó alapbor - jó pezsgő | 168 |
| Alapbort termő vidékek | 169 |
| A jó alapbor készítésének feltételei | 172 |
| Az alapborok kiválasztása | 176 |
| Az alapborok kezelése | 182 |
| A likőrkészítés a pezsgőgyártás fontos része | 187 |
| A likőrök alapanyagai | 187 |
| A likőrök összetétele | 189 |
| A likőrök összeállítása | 192 |
| A likőrök kezelése | 193 |
| A pezsgő különleges élesztői | 194 |
| Az anyaélesztő szerepe | 195 |
| Az anyaélesztő készítése | 197 |
| Az élesztő számlálása | 198 |
| Üzemi élesztőtenyészet | 199 |
| Pezsgő készítése palackos erjesztéssel | 200 |
| A töltőbor összeállítása | 201 |
| A töltőbor összekeverése | 204 |
| A pezsgőspalack | 205 |
| A pezsgősdugó | 209 |
| A nyerspezsgő töltése | 211 |
| A pezsgőspince | 215 |
| A pezsgő belső szállítása | 217 |
| A nyerspezsgő kezelése | 219 |
| A pezsgő serőtlenítése | 224 |
| A pezsgő likőrözése | 231 |
| Expedíciós dugaszolás | 233 |
| Pezsgő készítése tankos erjesztéssel | 235 |
| Erjesztőtankok | 236 |
| A töltőbor összeállítása | 239 |
| A tankpezsgő erjedése | 241 |
| A kierjedt tankpezsgő kezelése | 242 |
| A tankpezsgő palackozása | 248 |
| Tárolás pincében | 250 |
| A pezsgő szerelése | 250 |
| Ajánlott irodalom | 252 |
| A pálinka főzéséhez | 252 |
| A csemegebor készítéséhez | 252 |
| A pezsgő gyártásához | 253 |