1.035.153

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Likőripari kézikönyv

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 296 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-230-411-x
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Évezredekkel ezelőtt merülhetett föl az a gondolat, hogy gyógyfüveket és ízes, illatos növényi részeket alkoholba áztassanak és ezzel kellemes zamatú italt nyerjenek.
A 15. sz-ban ezek a készítmények csodadoktorok és alkimisták készítette bájitalok és gyógyszerek voltak.
Az ízek, aromák állandó variálása, a sorozatos próbálkozások olyan remekeket is létrehoztak, mint amilyen a francia Chartreuse likőr. Ez már azonban tipikusan élvezeti cikk, fogyasztása mentes minden babonás hiedelemtől.
Az iparszerű likőrgyártás - ami a fejlődés egy újabb lépcsőfoka - hazánkban kb. a 19. sz. közepén-végén alakult ki. Az akkori idők magánvállalatai közül érdemes néhányat megemlíteni: a Braun gyárat, a Gschwindt gyárat, a Zwack Likőrgyárat, az Ipar utcai Likőrgyárat, a Budafoki Szesz- és Élesztőgyárat stb. A magyar likőrgyártásnak tehát nagy hagyománya van.
Könyvünk a jelennek szól, a 20. sz. technikai színvonalának megfelelő szinten tárgyalja a likőrök gyártását. Elsősorban azoknak a... Tovább

Fülszöveg

Évezredekkel ezelőtt merülhetett föl az a gondolat, hogy gyógyfüveket és ízes, illatos növényi részeket alkoholba áztassanak és ezzel kellemes zamatú italt nyerjenek.
A 15. sz-ban ezek a készítmények csodadoktorok és alkimisták készítette bájitalok és gyógyszerek voltak.
Az ízek, aromák állandó variálása, a sorozatos próbálkozások olyan remekeket is létrehoztak, mint amilyen a francia Chartreuse likőr. Ez már azonban tipikusan élvezeti cikk, fogyasztása mentes minden babonás hiedelemtől.
Az iparszerű likőrgyártás - ami a fejlődés egy újabb lépcsőfoka - hazánkban kb. a 19. sz. közepén-végén alakult ki. Az akkori idők magánvállalatai közül érdemes néhányat megemlíteni: a Braun gyárat, a Gschwindt gyárat, a Zwack Likőrgyárat, az Ipar utcai Likőrgyárat, a Budafoki Szesz- és Élesztőgyárat stb. A magyar likőrgyártásnak tehát nagy hagyománya van.
Könyvünk a jelennek szól, a 20. sz. technikai színvonalának megfelelő szinten tárgyalja a likőrök gyártását. Elsősorban azoknak a szakembereknek készült, akik a termelésben közvetlenül részt vesznek. A könyv ismerteti a likőripar alap- és segédanyagait, majd - a technológiai sorrend alapján - a féltermékek előállítását, a késztermékek összeállítását, a raktározást, az érlelést és a palackozást. A gyakorlatiasan írt és összeállított anyagot átszövi a megértéshez szükséges elméleti anyag, példákkal illusztrálva. Mivel napjainkban a természetes anyagok felhasználása egyre inkább előtérbe kerül, a drogokkal egy külön fejezet foglalkozik. Igen fontos és hasznos a minőség-ellenőrzésről szóló fejezet. Mintegy záróakkordként, a könyv végén felsorakoznak a likőripar késztermékei: a likőrök, pálinkák, konyakok, brandyk stb.
A könyv az ipar számára készült, az otthoni "kotyvasztásokhoz" nem nyújt segítséget. Mégis, azt kívánjuk: a szakembereken kívül forgassák mások is, sőt főleg mások: a leendő szakemberek. Vissza

Tartalom

Előszó (Sólyom L.)5
Történeti áttekintés (Sólyom L.)7
Alapanyagok (Flanek A.)17
Finomszesz17
Borpárlat24
Gabonaszesz26
Cukor28
Víz29
Ízesítőanyagok35
Növényi drogok, fűszerek (Kupai S., Sólyom L.)35
A drog minőségét befolyásoló tényezők és követelmények37
Likőripari drogok, fűszerek ismertetése39
Gyümölcsök (Sólyom L.)60
Gyümölcslevek (Újszászi J.)61
Gyümölcspálinkák (Újszászi J.)62
Borok (Újszászi J.)63
Illó olajok (Újszászi J.)63
Eszenciák (Gerencsér E., Újszászi J.)72
Alkoholok76
Savak és észterek79
Aromás savak és észterek81
Laktonok82
Aminosavészterek83
Oxovegyületek83
Oxikarbonsavak (Újszászi J.)88
Színezőanyagok (Újszászi J.)91
Mesterséges színezékek91
Növényi és állati eredetű természetes színezékek94
Karamell95
Gyümölcslevek, borok98
Gyártástechnológia (Schlercher T.-né, Gerencsér E., Závodszky I. Újszászi J., Keller M.)101
Féltermékek előállítása101
Vízlágyítás101
Cukorszirup-készítés107
Gyümölcslevek készítése109
Kivonatok készítése112
Lepárlás124
Késztermékek (italok) összeállítása (Gerencsér E., Schlerher T.-né, Sólyom L., Újszászi J.)129
Berendezések és eszközök129
Rum- és pálinkagyártás141
Brandygyártás147
Likőrgyártás147
A szesz- és a cukorfok pontos beállítása153
Emulziós likőrök gyártása161
Koktélok, aperitifek gyártása164
Vermutgyártás164
Szűrés166
Raktározás (Závodszky I., Újszászi J.)167
Érlelés182
Likőripari termékek (Lujber T., Újszászi J., Sólyom L.)187
Rumok187
Pálinkák189
Konyakok, brandyk194
Likőrök197
Koktélok206
Vermutok207
Minőségellenőrzés (Flanek A., Keller M.)209
Az alapanyagok vizsgálata210
A féltermékek vizsgálata210
A késztermékek vizsgálata211
A csomagolás és a jelölés vizsgálata212
A töltési térfogat vizsgálata212
A töltési térfogat vizsgálata212
Fizikai és kémiai vizsgálatok212
Az alkoholtartalom meghatározása212
A szárazanyag-tartalom meghatározása214
A cukortartalom meghatározása214
Egyéb kémiai jellemzők meghatározása215
Az érzékszervi vizsgálat217
Az ízlelés218
Palackozás (Gerencsér E., Lujber T., Sólyom L., Újszászi J.)223
Csomagolóeszközök és anyagok223
Palackok223
Címkék228
Címkeragasztó anyagok230
Záróelemek (kupakok)231
A gyűjtő- és szállítási csomagolás eszközei232
A palackozás technológiai folyamatának üzemrészei234
Göngyölegraktárak235
Italtároló-szűrő üzemrész235
Palack-előkészítés235
Palackmosó236
Palacktöltő236
A palackozás gépei239
A palackmosó gép239
Töltőgépek242
Zárógép246
Címkézőgépek248
A palackozott készáru csomagolása250
Egységrakomány-képzés250
Belső anyagmozgatás, raktározás251
A kimért italok töltése252
Hordók előkészítése, töltése, hordós kiszállítás252
Demizsonok előkészítése, töltése, forgalmazása256
Tankautós áruszállítás257
Termékforgalmazás (Mikófalvi B.)261
Belső termékforgalmazási rend262
Külföldi értékesítés262
Szerződéses kapcsolatok263
Áruszállítás265
Csomagolásfejlesztés266
A piackutatás szerepe267
A termékválaszték alakítása268
Kiállítások269
Világkiállításon elért eredmények270
Nemzetközi bor-világkiállítások270
Nemzetközi borversenyek270
Országos borversenyek271
Budapesti Nemzetközi Vásár272
Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás - OMÉK272
Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás, Szeged272
Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás, Szekszárd, 1972273
5. Pécsi ipari vásár, 1973273
E. P. F. Európai Csomagolási Szövetség, 1972, Barcelona273
Hungaropack Magyar Csomagolási Verseny274
Kiváló Áruk Fóruma274
Hatósági rendelkezések (Mikófalvi B.)275
Az élelmiszertörvény főbb szabályai275
Munkavédelmi előírások277
Fontosabb védőeszközök, védőruhák281
A munkahelyi higiénia282
Általános előírások282
Személyi higiénia283
Élelmiszer-ellenőrző hatósági szervek283
Tűzvédelmi rendelkezések284
Fontosabb tűzvédelmi feladatok285
Irodalomjegyzék287
Könyvek287
Ajánlott irodalom289
Szakcikkek291
Szabványok291
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Likőripari kézikönyv Likőripari kézikönyv Likőripari kézikönyv Likőripari kézikönyv Likőripari kézikönyv Likőripari kézikönyv Likőripari kézikönyv

A védőborító szakadozott, a kötéssel együtt javított. Néhány oldal foltos.

Állapot:
16.000 Ft
8.000 ,-Ft 50
120 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Likőripari kézikönyv Likőripari kézikönyv Likőripari kézikönyv Likőripari kézikönyv Likőripari kézikönyv Likőripari kézikönyv Likőripari kézikönyv Likőripari kézikönyv Likőripari kézikönyv Likőripari kézikönyv

Könyvtári könyv volt. A borító és a lapélek foltosak. Néhány lapon aláhúzások láthatók. A kötés vászonnal javított, az előzéklapon betűzött cédula látható.

Védőborító nélküli példány.

Állapot: Közepes
16.000 Ft
12.800 ,-Ft 20
192 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Likőripari kézikönyv Likőripari kézikönyv Likőripari kézikönyv Likőripari kézikönyv

A védőborító szakadozott.

Állapot:
16.000 ,-Ft
240 pont kapható
Kosárba
konyv