A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Erdély öröksége IV.

A fejedelem/1613-1629 - Erdélyi emlékírók Erdélyről/Keserüi Dajka János, Bojthi Veres Gáspár, Redmeczki T. János, Toldalagi Mihály, Kemény János és Bethlen Gábor írásaiból

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Franklin-Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 143 oldal
Sorozatcím: Erdély öröksége
Kötetszám: 4
Nyelv: Magyar 
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Az önálló Erdély születésének négyszázados fordulóján kiadta a Franklin-Társulat. Nyomtatta Franklin-Társulat nyomdája.

Fülszöveg

A Franklin-társulat 1942-ben kiadott sorozata, melynek ez a reprint kiadása, nem okiratok, szerződések és hivatalos feljegyzések, hanem a kortársak vallomásai alapján adja Erdély 400 éves történetét. Erdélynek is megvoltak minden korban a maga művelt szellemei, akik feljegyezték benyomásaikat és megfigyeléseiket. Az efféle feljegyzések különösen értékesek, mert egyrészt hívebben tükrözik a közhangulatot, mint a hivatalos okiratok, másrészt nemcsak a politikai élet kavargásáról számolnak be, hanem koruk művelődési viszonyairól is. E sorozatban emlékiratok, feljegyzések, naplók sorakoznak fel, hogy megvilágítsák Erdély történetét a másik, a nem hivatalos oldalról, s minden kötetben Erdély történelmének, irodalmának leghivatottabb művelőitől olvashatunk bevezető tanulmányt.
A negyedik, A fejedelem c. kötet az 1613-1629 közötti időszakból Keserüi Dajka János, Bojthi Veres Gáspár, Redmeczi T. János, Toldalagi Mihály, Kemény János és Bethlen Gábor írásaiból nyújt válogatást.

Tartalom

Makkai László: Bevezetés
Keserűi Dajka János: Bethlen Gábor nemzetsége, jelleme és tettei1
Bojthi Veres Gáspár: A nagy Bethlen Gábor tetteiről. Latinból fordította Novák József7
Redmeczi T. János: Az felséges Bethlen Gábornak öt rendbeli Isten Anyaszentegyházával cselekedett jótéteményéről24
Toldalagi Mihálynak, az öreg Rákóczi György fejedelem tanácsának és Marosszéknek főkapitányának emlékezetül hagyott írása47
Kemény János: Bethlen Gáborról66
Bethlen Gábor végrendelete125
Időrendi táblázat138
Az írók életrajzi adatai140
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Erdély öröksége IV. Erdély öröksége IV. Erdély öröksége IV. Erdély öröksége IV. Erdély öröksége IV. Erdély öröksége IV. Erdély öröksége IV.

A címlapon aláhúzások találhatók.

Állapot:
7.480 ,-Ft
37 pont kapható
Kosárba