A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Magyar leventék a sarkkörön túl

(Az AR 87-es emlékeiből)

Szerző
Szerkesztő
,
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 157 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 11 cm
ISBN: 963-8193-06-9
Megjegyzés: Magvető Könyvkiadó, Budapest, Tények és tanúk sorozatában 1989-ben megjelent Magvető-nívódíjas Magyar leventék a sarkkörön túl című könyv változatlan második kiadása.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Kemény Béla 1944 decemberében megszökik a levente kiképző táborból, de nem sikerül szülővárosba hazavergődnie. Nyugatra kerül a visszavonuló csapatokkal. Onnan rövid fogság után hazajut, és hamarosan a magyar-szovjet belügyi szervek veszik gondozásba. Szökni próbál, megsebesül, és gerinclövéssel - szerencsétlenségére - hamarosan újra fogságba kerül. Bénasága, ifjú kora sem gátolja meg a szovjet igazságszolgáltatást a "nevelő szándékú" ítélet kiszabásában. Úgyszólván gyermekként megjárja a sztálini gyűjtő-, büntető-, kényszermunkatáborokat. Csak 1953-ban, a nagy tanítómester halála után kerül haza - nyolc esztendővel maga mögött.
A könyv megrázó dokumentum, amelyben egy sokat szenvedett ember naplószerű feljegyzésekben teszi közzé mindazt, amin átesett 23 éves koráig - a háború és még inkább az azt követő félelemkeltés és bizalmatlanság áldozataként.

Tartalom

Az út Nyugatra7
Angol hadifogságban26
A szökés34
A zaporozsjei börtönben52
Az ukrajnai lágerekben66
Az északi sarkkörön túl85
A különleges lágerben124
Epilógus157
Függelék159

Keményfi Béla

Keményfi Béla műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Keményfi Béla könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv