1.042.746

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Keményítő és keményítőipari termékek gyártása

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 315 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-232-051-4
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó5
Szabó Gyula: A keményítőgyártás története
Dr. László Elemér: A keményítő szerkezete, képződése, tulajdonságai
A keményítő szerkezete17
A keményítőszemcse szerkezete23
A keményítő képződése26
A keményítő elővegyületeinek szintézise26
A keményitő bioszintézise28
Az amilóz és az amilopektin képződése29
Az amilóz-amilopektin arány szabályozása32
A keményítő tulajdonságai35
A keményítőszemcsék tulajdonságai35
A keményítőoldat viszkozitása, reológiája38
A keményítőkomplex képzése45
A keményítő retrogradációja48
A keményítő kémiai tulajdonságai49
Dr. Sólyom Lajos: A keményítőipari alapanyagok
A burgonya54
A burgonya származása, jelentősége54
A burgonya rendszerezése és fajtái54
A burgonya morfológiája56
A burgonya táplálkozási értéke, összetétele57
A burgonyaellátás gondjai58
A burgonya betakarítása, tárolása60
A búza61
A búza származása, jelentősége61
A búza rendszerezése és fajtái64
A búzanövény morfológiája65
A hazai búzanemesítés67
A magyar búza hírneve és a minőség vizsgálatának fejlődése68
A búza és a liszt minősége69
A búza és a liszt táplálkozási értéke, összetétele72
A liszt utóérése, raktározása75
A liszt raktári kártevői77
A kukorica77
A kukorica származása77
A kukorcia rendszerezése és fajtái78
A kukorica különböző keresztezési típusai80
A különleges beltartalmi értékű és eltérő habitusú hibridek82
A kukoricanövény morfológiája83
A kukorica táplálkozási értéke, összetétele87
A kukorica jelentősége az élelmiszer-termelésben89
A kukorica szárítása, tárolása91
Egyéb keményítőtartalmú alapanyagok93
Rizs93
Manióka94
Batáta94
Vadgesztenye94
Rozs95
Árpa95
Triticale95
Dr. Hoske Ágoston: A keményítőipari enzimkészítmények
Oldható enzimkészítmények98
Alfa-amilázok98
Béta-amilázok101
Glükoamilázok101
Pullulanáz102
Egyéb Alfa-D (1-6) glükozidos kötést bontó enzimek103
Rögzített enzimkészítmények103
Rögzített glükoizomráz104
Rögzített glükoamiláz106
Rögzített alfa-amilázok109
Rögzített béta-amilázok110
Rögzített pullulanáz110
Rögzített enzimrendszerek110
Kudron József: A segédanyagok
Aktív szén115
Ammóniaoldat (szalmiákszesz, NH4OH)116
Formalin (CH2O)116
Foszforsav (ortofoszforsav, H3PO4)117
Kalcium-hidroxid /Ca(OH)2/117
Kalcium-klorid (CaCl2)118
Kén (S)118
Kén-idoxid (So2)119
Kénessav (H2SO3)120
Kénsav (H2SO4)121
Kovaföld122
Magnézium-szulfát (MgSO4)123
Nátrium-hidroxid (NaOH)123
Nátrium-hipoklorit (NaOCl)124
Nátrium-karbonát (Na2CO3)124
Nátrium-szulfit (Na2SO3)125
Nátrium-tioszulfát (Na2S2O3)125
Réz(II)-szulfát (CuSO4)126
Sósav (HCl)126
Trinátrium-foszfát (Na3PO4)127
Vas(II)-szulfát (FeSO4)128
Pirokénessav (H2S2O5)128
A keményítőgyártás technológiája
Dr. Pándi Ferenc: A burgonyakeményítő gyártása130
A burgonya tisztítása130
A burgonya aprítása, zúzása130
A burgonya kimosása a reszelékből132
A keményítőtej tisztítása135
A keményítőtej víztelenítése136
A keményítő szárítása, csomagolása138
Novák Imre: A búzakeményítő gyártása140
A búzaliszt142
A búzakeményítő-gyártás folyamata143
Bende Pál: A kukoricakeményítő gyártása154
A beltartalom-szétválasztás lehetőségei154
A kukorica utótisztítása158
A kukoricafeldolgozás nedves eljárásssal158
Dr. Pándi Ferenc: Keményítőgyártás egyéb alapanyagokból164
A rizskeményítő gyártása164
A cirokkeményítő gyártása168
A maniókakeményítő gyártása170
A keményítőipari termékek előállítása és felhasználása
Dr. Ludvig László: A keményítőcukor-termékek gyártása173
A dextrin gyártása173
A keményítőszörp gyártása176
A keményítőcukor gyártása182
A glükoz-monohidrát gyártása182
A savas keményítőhidrolízis183
A dextróz gyártása savas hidrolízissel184
A dextróz gyártása enzim-enzimes hidrolízissel186
A savn-enzimes rendszerű glükóz-monohidrát-gyártás189
Az ízesített szőlőcukor előállítása191
A Corvital előállítása191
Nagy Zámbó Imre: Az izoszörp előállítása191
A keményítő cukortermékek felhasználása200
Dr. László Elemér: A keményítő származékai209
A keményítő észterszármazékai210
A keményítő éterszármazékai213
A dialdehid-keményítő gyártása217
Dr. László Elemér: Módosított, feltárt keményítők218
Hideg vízben duzzadó keményítők218
Savval módosított keményítők222
Hipoklorittal oxidált keményítők226
Dr. Ludvig László: A keményítőgyártás mellék- és ikertermékei227
A vitális glutin227
A devitális glutin228
A kukoricaglutén229
A kukoricacsíra230
A kukoricahéj és -dara (héjastakarmány)232
A kukorica áztatóvize (kukoricalekvár)233
A kukoricaszeszgyári moslék235
A keményítőgyártás energia- és vízgazdálkodása
Saáry Miklós: Hőenergia-gazdálkodás238
A keményítő szárítása240
A keményítőszárítás elméleti kérdései240
Az anyag szemcsenagysága245
A keményítőszárítók működésével összefüggő számítási folyamatok246
A keményítőipari szárítók251
Villamosenergia-gazdálkodás259
A meddő áramfogyasztás260
Dr. Ludvig László: Vízgazdálkodás262
A friss víz felhasználása262
A vízkészlet felhasználása263
A szennyvíztisztítás263
A burgonyakeményítő-gyártás szennyvize265
A búzakeményítő-gyártás szennyvize266
A kukoricakeményítő-gyártás szennyvize266
Bikfalvi Istvánné:
Dr. Újszászi János: Minőségellenőrzés és vizsgálati módszerei
Az alap- és segédanyagok minősítése269
A kukoricakeményítő gyártásra való alkalmasságának meghatározása Pelschenke-Lindemann szerint270
Kukorica amilóz-amilopektin arányának meghatározása273
A segédanyagok minősítése275
A jódabszorpció meghatározása276
Oldatok koncentrációjának meghatározása merülő refraktométerrel277
Alfa-amiláz enzim aktivitásának meghatározása módosított Wohlgemuth-módszer szerint278
Amiloglükozidáz enzim aktivitásának meghatározása280
Glükóz-izomeráz enzim aktivitásának meghatározása283
Gyártásközi vizsgálatok285
A kén-dioxid-tartalom meghatározása285
A keményítőtej szárazanyag-tartalmának meghatározása286
Az izomerizálási fok meghatározása288
A késztermékek vizsgálata289
Izoszörpvizsgálat289
Érzékszervi vizsgálat289
A szín műszeres vizsgálata290
A sűrűség meghatározása291
A szárazanyag-tartalom meghatározása291
A savfok meghatározása292
A hamutartalom meghatározása293
A kén-dioxid-tartalom meghatározása294
A jodometriás módszer elve294
A desztillációs módszer elve295
A redukáló anyagok meghatározása Lane-Eynon szerint296
A fruktóztartalom meghatározása298
A glükóz- és fruktóztartalom meghatározása folyadékkromatográfiás módszerrel300
A glükóz- és fruktóztartalom meghatározása301
Enzimes módszer301
A pH meghatározása303
A kukoricaizoszörp-gyártás melléktermékeinek vizsgálata304
A szárított csíra304
A szárított sikér304
A Pellet-takarmány304
Irodalom305
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem