| Mintavétel és az anyag előkészítése | 13 |
| Érzékszervi vizsgálatok | 13 |
| Fizikai és fizikai-kémiai vizsgálatok | 14 |
| Szemcseméret | 14 |
| Mikroszkópos vizsgálatok | 15 |
| Burgonyakeményítő | 16 |
| Búzakeményítő | 17 |
| Kukoricakeményítő | 17 |
| Rizskeményítő | 18 |
| PH-mérés | 19 |
| Optikai mérések | 20 |
| Refraktometriás mérések | 20 |
| Polarimetriás mérések | 21 |
| Fotometriás és kolorimetriás mérések | 21 |
| Sűrűségmérés | 22 |
| Viszkozitásmérés és reológiai vizsgálatok | 23 |
| Kromatografálás | 25 |
| Egyéb műszeres mérések | 25 |
| Kémiai vizsgálatok | 30 |
| Nedvesség meghatározása | 30 |
| Szárításos módszer | 30 |
| Desztillációs eljárás | 32 |
| Elektromos eljárások | 33 |
| Egyéb eljárások | 34 |
| Kémiai módszerek | 34 |
| Nem illó vízoldható anyagok meghatározása | 36 |
| Szárazanyag-tartalom meghatározása | 37 |
| Hamumeghatározás | 37 |
| Zsírtartalom meghatározása | 41 |
| Savtartalom meghatározása | 43 |
| Nyersrosttartalom meghatározása | 44 |
| Nitrogéntartalmú anyagok vizsgálata | 46 |
| Fehérjetartalom meghatározása | 48 |
| Fehérje bomlástermékek és az aminosavak vizsgálata | 52 |
| Szénhidrátok meghatározása | 55 |
| Cukormeghatározás az optikai forgatóképesség mérése alapján | 57 |
| Cukormeghatározás kémiai eljárással, redukció mérése alapján | 58 |
| Keményítőtartalom meghatározása | 79 |
| Pentozánok meghatározása Tollens szerint | 91 |
| Keményítőipari termékek vizsgálata | 97 |
| Burgonya vizsgálata | 97 |
| Keményítőtartalom meghatározása gyors módszerrel | 98 |
| Keményítőtartalom meghatározása kémiai eljárással | 98 |
| Nedvesség meghatározása | 98 |
| Nyersrosttartalom meghatározása | 99 |
| Burgonyakeményítő vizsgálata | 100 |
| Mikroszkópos vizsgálat | 100 |
| Nedvességtartalom meghatározása | 101 |
| Hamutartalom meghatározása | 101 |
| Sötétebb pettyek számának meghatározása | 101 |
| Savtartalom meghatározása | 101 |
| Fehérjetartalom meghatározása | 101 |
| Nyerszsírtartalom meghatározása | 102 |
| Búzaliszt vizsgálata | 102 |
| Nedvességtartalom meghatározása | 102 |
| Hamutartalom meghatározása | 102 |
| Savfok meghatározása | 102 |
| Nedves sikér meghatározása | 104 |
| Keményítőtartalom meghatározása | 104 |
| Nyersrosttartalom meghatározása | 105 |
| Oldható fehérjetartalom meghatározása | 105 |
| Búzakeményítő vizsgálata | 105 |
| Mikroszkópos vizsgálat | 106 |
| Egyéb vizsgálatok | 106 |
| Kukorica vizsgálata | 106 |
| Tisztaság vizsgálata | 108 |
| Nedvesség meghatározása | 108 |
| Keményítőtartalom meghatározása | 109 |
| Fehérjetartalom meghatározása | 109 |
| Vízoldható anyagtartalom meghatározása | 109 |
| Nyerszsírtartalom meghatározása | 109 |
| Kukoricakeményítő vizsgálata | 110 |
| Nedvességtartalom meghatározása | 110 |
| Hamutartalom meghatározása | 110 |
| Keményítő mennyiségi meghatározása | 110 |
| Nyerszsír meghatározása | 110 |
| Redukálóérték meghatározása | 111 |
| Savtartalom meghatározása | 112 |
| Szabad ásványi savak meghatározása | 112 |
| Alkáliszám meghatározása | 112 |
| Szabad klórtartalom kimutatása | 113 |
| Kénessav kimutatása | 113 |
| Vízoldhatóság | 114 |
| Fehérjetartalom meghatározása | 115 |
| Arzéntartalom meghatározása | 115 |
| Együttes vizsgálat mérgező fémekre (rézre, cinkre, ólomra) | 117 |
| A réz, a cink és az ólo, mennyiségi meghatározása | 118 |
| Vastartalom meghatározása | 119 |
| Kénessavtartalom mennyiségi meghatározása | 119 |
| A homoktartalom meghatározása | 121 |
| Foszfortartalom meghatározása | 122 |
| Gyógyszerkeményítő vizsgálata | 125 |
| Savasság, lúgosság meghatározása | 125 |
| Szárítási veszteség meghatározása | 126 |
| Izzítási maradék meghatározása | 126 |
| Vastartalom meghatározása | 126 |
| Oxidáló anyagok meghatározása | 126 |
| Kén-dioxid-tartalom meghatározása | 127 |
| Mikrobiológiai vizsgálatok | 127 |
| Penész- és élesztőgomba kimutatása | 129 |
| Pseudomonas aeruginosa kimutatása | 129 |
| Staphylococcus aereus kimutatása | 130 |
| Enterobacteriaceae kimutatása | 130 |
| Keményítőszörp vizsgálata | 131 |
| Redukáló anyagok meghatározása Wilstätter-Schudel jodometriás módszerével | 132 |
| Fajsúlymeghatározás piknométerrel | 132 |
| Szárazanyag-tartalom meghatározása | 135 |
| Hamutartalom meghatározása | 138 |
| Gyors eljárás nehézfémek (ólom, réz, cink, ón, arzén, antimon) kimutatására | 138 |
| Kén-dioxid meghatározása | 138 |
| Savfok meghatározása | 140 |
| Nehézfémek kimutatása | 140 |
| Keményítőcukor vizsgálata | 140 |
| Dextrinatartalom meghatározása | 140 |
| Nátriumklorid-tartalom meghatározása | 141 |
| Glükózmonohidrát vizsgálata | 142 |
| Fajlagos forgatóképeség meghatározása | 143 |
| Papírkromatográfiás vizsgálat | 143 |
| Opálosság vizsgálata | 143 |
| Kalciumtartalom meghatározása | 144 |
| Nedvességtartalom meghatározása | 144 |
| Hidrovizsgálat | 145 |
| Szárazanyag-tartalom meghatározása | 145 |
| Glükóz-maltóz tartalom egymás melletti közelítő meghatározáa | 145 |
| Szőlőcukor-tabletta vizsgálat | 147 |
| Talkumtartalom meghatározása | 147 |
| Nehézfémtartalom meghatározása | 148 |
| Savtartalom meghatározása | 148 |
| Vitális glutin vizsgálata | 149 |
| Nyújthatóság vizsgálata | 150 |
| Állati rovartöredék vizsgálata | 150 |
| Devitalizált glutin | 152 |
| Vargacsiriz vizsgálata | 152 |
| Víztartalom meghatározása | 152 |
| Keményítőtartalom meghatározása | 152 |
| Dextrin vizsgálat | 153 |
| Redukáló érték meghatározása | 153 |
| Viszkozitási tulajdonságok meghatározása | 154 |
| Kukoricaglutein vizsgálata | 154 |
| Kukoricacsíra vizsgálata | 154 |
| Kukorica héjastakarmány vizsgálata | 154 |
| Kukoricalekvár vizsgálata | 155 |
| A pH-mérése | 155 |
| Sűrűség meghatározása | 155 |
| Szárazanyag meghatározása | 156 |
| Hamutartalom meghatározása | 156 |
| Összes nitrogén meghatározása | 156 |
| Ammónia-nitrogén meghatározása | 156 |
| Amino-nitrogén meghatározása | 158 |
| Aminosav meghatározása Van Slyke szerint | 158 |
| Savtartalom meghatározása | 158 |
| Tejsavtartalom meghatározása | 158 |
| Redukálócukor meghatározása | 162 |
| Összes cukor meghatározása | 162 |
| Kationok, amionok vizsgálata | 162 |
| Réz meghatározása | 162 |
| "Corvital" vizsgálata | 164 |
| Keményítőszármazékok vizsgálata | 164 |
| Invert cukor vizsgálata | 165 |
| Cukorösszetétel vizsgálata | 166 |
| Színmeghatározás Pulfrich-féle fotométerrel | 167 |
| Egyéb vizsgálatok | 168 |
| Gyártásközi vizsgálatok | 169 |
| Gyártási segédanyagok vizsgálata | 171 |
| Amiloglükozidáz enzim vizsgálata | 171 |
| Bakteriális alfa-amiláz vizsgálata | 176 |
| Izomeráz enzim vizsgálata | 180 |
| Vízvizsgálat | 183 |
| Egyéb gyártási segédanyagok vizsgálata | 183 |
| Ízesítő anyagok vizsgálata | 183 |
| Mosószerek, fertőtlenítőszerek vizsgálata | 184 |
| Csomagolóanyagok vizsgálata | 184 |
| Hulladékvíz és szennyvíz vizsgálata | 184 |
| Ajánlott irodalom | 186 |