1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kémia III.

Szerves kémia/ a műszaki szakközépiskolák vegyész szakcsoportja III. osztálya számára

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor

Kiadó: Skandi-Wald Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 278 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-861-761-6
Megjegyzés: Tankönyvi szám 15305.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Bevezetés a szerves kémiába5
A szerves kémia története5
A szerves vegyületek elkülönített tárgyalásának okai9
A szerves vegyületek csoportosítása12
Összefoglalás
Szénhidrogének16
A szénhidrogének jellemzése, csoportosítása16
Nyílt láncú, telített (alifás) szénhidrogének: alkánok18
Az alkánok homológ sora18
Az alkánok szerkezete22
Az alkánok fizikai tulajdonságai25
Az alkánok kémiai tulajdonságai27
Az alkánok előállítása32
Fontosabb alkánok34
Telített, gyűrűs szénhidrogének: cikloalkánok35
Telítetlen szénhidrogének37
A kétszeres kovalens kötést tartalmazó szénhidrogének jellemzése, csoportosítása37
A kettős kötés szerkezete39
Az alkének homológ sora40
Az alkének fizikai tulajdonságai42
Az alkének kémiai tulajdonságai43
Az alkének előállítása48
Fontosabb alkének50
A háromszoros kovalens kötést tartalmazó szénhidrogének jellemzése, csoportosítása51
A hármas kötés szerkezete51
Az alkinek homológ sora52
Az alkinek fizikai tulajdonságai52
Az alkinek kémiai tulajdonságai53
Az acetilén előállítása57
Aromás szénhidrogének58
Az aromás szénhidrogének jellemzése, csoportosítása58
A benzol fizikai tulajdonságai60
A benzol kémiai tulajdonságai60
A benzol előállítása68
A benzol homológjai70
Többgyűrűs aromás szénhidrogének73
Összefoglalás77
A szénhidrogének halogénezett származékai78
A halogénszármazékok fogalma, csoportosítása78
A halogénszármazékok fizikai tulajdonságai79
A halogénszármazékok kémiai tulajdonságai81
A halogénezett szénhidrogének előállítása87
Fontosabb halogénezett szénhidrogének89
Összefoglalás90
Szulfonsavak91
A szulfonsavak jellemzése, csoportosítása91
A szulfonsavak tulajdonságai92
A szulfonsavak előállítása94
Fontosabb szulfonsavak94
Összefoglalás95
Nitrovegyületek és nitrozovegyületek96
A nitrovegyületek jellemzése, csoportosítása96
A nitrovegyületek fizikai tulajdonságai97
A nitrovegyületek kémiai tulajdonságai98
A nitrovegyületek előállítása99
Fontosabb nitrovegyületek100
Nitrozovegyületek100
Összefoglalás100
A szénhidrogének hidroxiszármazékai101
A hidroxiszármazékok jellemzése, csoportosítása101
Alkoholok102
Az alkoholok jellemzése, csoportosítása102
Az egyértékű alkoholok fizikai tulajdonságai103
Az alkoholok kémiai tulajdonságai106
Az alkoholok előállítása111
Fontosabb egyértékű alkoholok113
Enolok115
Fenolok116
A fenolok jellemzése, csoportosítása116
A fenolok szerkezete, fizikai tulajdonságai116
A fenolok kémiai tulajdonságai116
A fenolok előállítása121
Fontosabb fenolok, fenolszármazékok122
Összefoglalás124
Éterek125
Az éterek tulajdonságai126
Az éterek előállítása127
Fontosabb éterek127
Tiolok és tioéterek128
Aminok és diazóniumvegyületek129
Az aminok jellemzése, csoportosítása129
Az aminok fizikai tulajdonságai130
Az aminok kémiai tulajdonságai131
Az aminok előállítása136
Fontosabb aminok és származékaik137
Diazóniumvegyületek138
Összefoglalás140
Oxovegyületek142
Az oxovegyületek jellemzése, csoportosítása142
Az oxovegyületek szerkezete, fizikai tulajdonságai144
Az oxovegyületek kémiai tulajdonságai145
Az oxovegyületek előállítása151
Fontosabb oxovegyületek152
Összefoglalás154
Szénhidrátok155
A szénhidrátok jellemzése, csoportosítása155
Monoszacharidok, diszacharidok, oligoszacharidok (cukorszerű szénhidrátok)156
A cukorszerű szénhidrátok fizikai tulajdonságai156
A monoszacharidok csoportosítása158
A monoszacharidok szerkezete158
A monoszacharidok kémiai tulajdonságai164
Fontosabb monoszacharidok167
Diszacharidok169
Poliszacharidok172
A keményítő173
A cellulóz175
Összefoglalás176
Karbonsavak és származékaik177
A karbonsavak fogalma, csoportosítása177
A karbonsavak fizikai tulajdonságai178
A karbonsavak kémiai tulajdonságai181
A karbonsavak savi jellege182
A karbonsavszármazékok képzése184
Dekarboxilezés185
A szénváz reakciói186
A karbonsavak előállítása187
Karbonsavszármazékok189
Karbonsavhalogenidek191
Karbonsavanhidridek193
Észterek194
Karbonsavamidok197
Nitrilek197
Fontosabb karbonsavak és származékaik199
Telített monokarbonsavak és származékaik199
Telítetlen monokarbonsavak és származékaik203
Aromás monokarbonsavak és származékaik204
Dikarbonsavak és származékaik204
Összefoglalás205
Aminosavak és fehérjék
Aminosavak208
Az aminosavak csoportosítása208
Az alfa-aminosavak tulajdonságai208
Az alfa-aminosavak előállítása214
Fontosabb aminosavak215
Fehérjék215
A fehérjék szerkezete216
A fehérjék tulajdonságai220
Összefoglalás222
Feladatgyűjtemény
Bevezetés a szerves kémiába225
Szénhidrogének228
Alkánok228
Cikloalkánok231
Alkének231
Alkinek233
Aromás szénhidrogének234
A szénhidrogének halogénezett származékai238
Szulfonsavak240
Nitrovegyületek241
Hidroxiszármazékok242
Alkoholok242
Enolok244
Fenolok245
Éterek247
Tioalkoholok, tiofenolok és tioéterek248
Aminok249
Diazóniumvegyületek251
Oxovegyületek252
Szénhidrátok255
Karbonsavak259
Karbonsavszármazékok266
Aminosavak, fehérjék270
A számítási feladatok eredményei272

Halmos Istvánné

Halmos Istvánné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Halmos Istvánné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv