1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kémiai és műszaki ismeretek

Kézirat

Szerkesztő

Kiadó: Debreceni Vegyipari Szakközépiskola
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 299 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal. Kézirat.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Termodinamikai folyamatok1
A termodinamikai folyamatok iránya1
Az entrópia2
Az entrópiatétel7
Termodinamikai potenciálfüggvények8
Termindinamikai diagramok15
A p-v diagram16
A T-S diagram18
A H-S diagram21
A p-H diagram22
A T-H diagram23
A levegő cseppfolyósítása24
Egylépcsős Linde-eljárás25
Kétlépcsős Linde-eljárás26
Előhűtéses Linde-eljárás27
Claude-féle eljárás27
Feladatok28
Katalízis30
Bevezetés30
A katalízis elméletei31
A muliplettelmélet31
A túltelítési elmélet33
Az aktív centrum elmélet34
Az elektronelmélet36
A láncelmélet38
A katalizátorok kiválasztásának elvei39
A katalizátorok tulajdonságainak módosítása idegen anyagokkal44
Katalizátorhordozók44
Promotorok, akcelerátorok és inhibitorok49
Promotorok49
Akcelerátorok54
Inhibitorok55
Keverékkatalizátorok55
A katalizátorok mérgezése58
A katalizátorok készítése63
Katalizátorféleségek65
Fémkatalizátorok65
Nemfémes katalizátorok66
Az ipari katalízist jellemző mennyiségek67
Korrózió és passzivitás69
Alapfogalmak69
A korróziós folyamatok termodinamikája70
A korróziós folyamatok osztályozása72
Stabilitási diagramok75
A korrózió megjelenési formái79
Egyenletes korrózió79
Lyukkorrózió80
Kristályszerkezeti korrózió80
A korrózió jellegét és sebességét meghatározó tényezők82
A korróziós folyamatok kinetikája83
A korrodeáló fém szerkezetének és metallurgiai állapotának a hatása84
A sztatikus feszültségek hatása86
Dinamikus mechanikai igénybevételek hatása87
A korróziós közeg hatása87
A hőmérséklet hatása90
Galvanikus korrózió91
Passzivitás93
A korrózió elleni védelem95
A kémiai és az elektrokémiai korrózió megelőzésének lehetőségei95
Inhibitorok96
Korróziógátló védőeljárások97
Emulziók és felületaktív anyagok99
Az emulziók fogalma és csoportosítása99
Az emulizók tulajdonságai100
Az emulziók előállítása100
Az emulziók viszkozitása101
Emulgeátorok102
Az emuziók stabilitása103
Az emulziók megszűntetése104
Természetes és mesterséges emulziók106
Természetes emulziók106
Mesterséges emulziók108
Felületaktív anyagok109
A felületaktív anyagok fogalma és beosztása109
Anionaktív anyagok (anionos tenzidek)110
Kationaktív anyagok (kationos tenzidek)113
Amfoter felületaktív anyagok (amfolitok)114
Nemionos felületaktív anyagok114
A felületaktív anyagok fizikai kémiai tulajdonságai115
A felületaktív anyagok molekulaszerkezete és tulajdonságai közötti összefüggés118
A felületaktív anyagok nedvesítő hatása119
A felületaktív anyagok diszpergáló és emulgáló hatása121
A felületaktív anyagok mosó hatása122
Az anyagátadás alapjai127
Alapfogalmak127
A vegyipari műveleti egység leírása (modell)130
A rendszer változása131
Állapotegyenletek és meghatározási módszerek135
Differenciális transzportegyenletek135
Transzportegyenleti modellek136
Hasonlóságelmélet, dimenizómentes transzportegyenletek és átméretezés137
Állapotegyenletek ábrázolása138
A transzportfolyamatok számítása140
A Poiseuille-törvény141
Közegellenállási erő142
Az átadási együtthatók értelmezése145
Kinetikai egyenletek146
Egyensúlyi összefüggések148
Az átadási együtthatók változásai150
Műveleti egységek anyagátadási árama151
Molekuláris diffúzió151
Örvénydiffúzió151
Fázisok közötti turbulencia153
Vegyipari műveletek154
Az anyagátbocsátási műveletek összehasonlítása154
Desztillációs műveletek156
Differenciális desztilláció157
Egyensúlyi desztilláció158
Raktifikálás158
Vákuum- és vízgőzdesztilláció164
Lepárló berendezések és szerkezetük165
Buboréksapkás tányéros oszlopok165
Egyéb tálcás tornyok168
Forralók és visszforralók169
Új kolonnatípusok170
Töltetes tornyok170
Szorpciós műveletek173
Adszorpciós műveletek173
Fizikai adszorpció174
Adszorpciós készülékek176
Az oldószer (mosófolyadék) kiválasztása180
Kémiai abszorpció180
Adszorpciós műveletek181
Az adszorpció jellemző tulajdonságai181
Kontaktágyas adszorpció182
Állóágyas adszorpció186
Mechanikus mozgatású adszorberek189
Kromatográfia190
Extrakciós műveletek191
Folyadék-folyadék extrakció191
A folyadék-folyadék extrakció berendezései194
Szilárd-folyadék extrakció197
A szilárd-folyadék extrakció berendezései199
Fliudizációs műveletek203
A fluidizáció jellemzői203
A fluidizáció gyakorlati megvalósítása206
Fermentációs eljárások műveleti problémái208
Fermentációs folyamatok anyagforgalma208
A fermentációs folyamatok kinetikája208
A fermentlevek belső súrlódása209
Levegőztetés210
Kevertetés213
Habzásgátlás214
A levegő a készülék és a táptalaj sterilizálása216
Fermentorok218
Méretnövelési problémák220
A fermentáció szabályozása222
Vegyipari műveletek automatizálása222
A szabályozás fogalma és csoportosítási lehetőségei222
Anyagáramlás-, nyomás- és szintszabályozás229
Áramló folyadékok mennyiségének szabályozása230
Folyadékmennyiség-arányok szabályozása231
Szilárd anyagok szállításának szabláyozása232
Nyomásszabályozás232
Szintszabályozás234
Hőmérséklet-szabályozás235
Elpárologtatás és kondenzálás szabályozása241
Az elpárologtatás szabályozása bepárlókban241
A kondenzáció szabályozása243
Lepárlás és rektifikálás szabályozása244
Lepárlás szabályozása244
Rektifikáció246
Szorpciós műveletek szabályozása250
Az abszorpció szabályozása250
A deszorpció szabályozása253
A gázadszorpció szabályozása254
Extrakció és kristályosítás szabályozása255
Az extrakció szabályozása256
A kristályosítás szabályozása257
Mechanikai műveletek szabályozása257
A fluidizáció szabályozása257
A szűrés szabályozása259
Az aprítás szabályozása260
Vegyipari alapfolyamatok szabályozása 261
A halogénezés szabályozása261
A nitrálás szabályozása262
Az oxidáció szabályozása263
Különféle szerkezeti anyagok alkalmazásának lehetőségei a vegyiparban265
Fémes szerkezeti anyagok265
Ötvözetlen szénacélok265
Ötvözött acélok266
Öntvények268
Fémek268
Szervetlen szerkezeti anyagok270
Általános tulajdonságaik270
Kőzetek271
Szilikát-tartalmú anyagok271
Kőanyag272
Porcelán272
Üveg272
Az üvegcsővezeték előnyei273
Az üvegcsőfelhasználás lehetőségei és korlátai274
Szerelési problémák és üzemeltetési körülmények275
Zománc277
Egyéb szervetlen szerkezeti anyagok278
Szerves szerkezeti anyagok278
A fémek és a műanyagok összehasonlítása278
A műanyagok mechanikai tulajdonságai279
A műanyagok ellenállóképessége280
A műanyagok termikus sajátságai281
Polikondenzációs műanyagok282
Fenolplasztok282
Aminoplasztok283
Poliészterek284
Poliamidok285
Polimerizációs műanyagok285
Polietilén285
Politetrafluor-etilén286
Polisztirol287
Poliakrilátgyanták287
Polivinilklorid288
Addíciós műanyagok289
A műanyagok alkalmazása fémek helyett a Vegyiparban290
Tartalomjegyzék293
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv