| Bevezetés | |
| Általános kísérletek | |
| A legfontosabb elemek kimutatása az élő szervezetek vegyületeiben | 1 |
| Az organogén (elsődleges biogén) elemek kimutatása | 2 |
| Néhány másodlagos biogén elem kimutatása | 5 |
| Az élő szervezetekben előforduló legfontosabb vegyületek vizsgálata | 9 |
| A fehérjék vizsgálata | 10 |
| A szénhidrátok vizsgálata | 16 |
| A lipidek vizsgálata | 31 |
| Speciális kisérletek | 36 |
| Kisérletek növényekkel és mikroorganizmusokkal | 37 |
| Zöld növények szén-dioxid felhasználása a fotoszintézishez | 37 |
| A klorofill kivonása zöld levélből | 39 |
| A nyers klorofill-oldat alkotórészeinek szétválasztása | 39 |
| Antocián vizságlata | 50 |
| A magok csirázáshoz oxigén szükséges | 52 |
| A csirázó magvak oxigénfogyasztásának kimutatása | 54 |
| A zöld levélből párolgó víz kimutatása | 55 |
| Élesztőgombák hatásának vizsgálata | 56 |
| Az alkoholos erjedés tanulmányozása | 58 |
| A tejsavas erjedés tanulmányozása | 60 |
| Az ecetsavas erjedés tanulmányozása | 62 |
| C-vitamin kimutatása citromlében | 63 |
| Növények savtartalmának vizsgálata | 65 |
| Az ozmózis jelenségének tanulmányozása | 67 |
| Az ozmózis vizsgálata növényi sejtekkel | 69 |
| Növényi eredetű amiláz enzim működésének vizsgálata | 70 |
| A növényi eredetű amiláz működésének hőmérsékletösszefüggése | 76 |
| Növényi eredetű amiláz működésének pH-függése | 77 |
| Az enzimek specifikusságának vizsgálata | 78 |
| Az enzimműködés gátlása | 80 |
| Ureáz enzim kimutatása szójalisztben | 81 |
| Kísérletek az emberi és az állati szervezet anyagaival | 83 |
| A nyál összetételének vizsgálata | 83 |
| A nyál eznzimtartalmának kimutatása | 84 |
| A nyálamiláz-működés eredményének kimutatása | 86 |
| A nyálamiláz működésének gátlása | 87 |
| Zselatin hidrolizise sósavval | 88 |
| Tojásfehérje hidrolizise sósavval | 88 |
| Tojásfehérje hidrolizise tripszinnel. | 91 |
| Zsírbontás lipáz enzimmel | 92 |
| A-vitamin kimutatása | 94 |
| Véralvadás gátlása kémiai módszerrel | 95 |
| A vörösvértestek ozmotikus tulajdonságai | 96 |
| A vérfesték kimutatása vérből | 97 |
| A vérfesték oxigénkötő képességének vizsgálata | 99 |
| A kilégzett levegő szén-dioxid tartalmának kimutatása | 100 |
| Emberi vizelet kémhatásának és ammónia tartalmának kimutatása | 101 |
| Ionok kimutatása vizeletben | 102 |
| Kóros vizelet vizsgálatának módjai | 103 |
| Tyúktojáshéj anyagának vizsgálata | 105 |
| Gerincesek csontjának vizsgálata | 106 |
| Tyúktojás lágy hártyájának vizsgálata | 107 |
| Gyapjú- és pamutfonál összehasonlítása | 109 |
| Táplálkozáskémiai kisérletek | 110 |
| Táplálkozási alapismeretek | 110 |
| A legfontosabb táplálékok vizsgálata | 114 |
| A tej és tejtermékek | 114 |
| Felhasznált irodalom | 203 |
| Néhány reagens készítése | 205 |
| Néhány beszerzési lehetőség | 206 |
| Tartalomjegyzék | 207 |