| Bevezetés | |
| Dr. Perczel Sándor: Preperatív gyakorlatok, szervetlen és szerves anyagok előállítására | 5 |
| Szervetlen készítmények | 8 |
| Lecsapott kálcium-karbonát előállítása | 8 |
| Kristályos kalcium-klorid (CaCl2-6H2O) előállítása | 9 |
| Az ólom-kromát (PbCrO4) -krómsárga - előállítása | 10 |
| Bázisos ólom-kromát (PbCrO4-PbO) - krómvörös - előállítása | 11 |
| Bórsav (H3BO3) előállítása bóraxból | 11 |
| Jód előállítása | 12 |
| Vas(II)-szulfát (FeSO4-7H2O) előállítása | 13 |
| Ammónium-szulfát (NH4)2SO4 előállítása | 13 |
| Vas(II)-ammónium-szulfát [(NH4)2FE(SO4)2-6H2O] -Mohr-só - előállítása | 14 |
| Kálium-alumínium-szulfát [KA1(SO4)2-12H2O] - közönséges timsó - előállítása | 15 |
| Réz(II)-szulfát (CuSO4-5H2O) - rézgálic - előállítása (Első változat) | 17 |
| Réz(II)-szulfát (CuSO4-5H2O) - rézgálic - előállítása (Második változat) | 17 |
| Thénárd-kék előállítása | 18 |
| Nátrium-tioszulfát (Na2S2O3-5H2O) - fixisó - előállítása | 19 |
| Szerves készítmények | 20 |
| A jodoform (CHI3) előállítása | 20 |
| Metaldehid előállítása | 21 |
| Benzoesav (C6H5COOH) előállítása benzaldehidből | 22 |
| Furfurol előállítása | 22 |
| Metiloranzs előállítása | 24 |
| Naftalin tisztítása szublimálással | 25 |
| Katalitikus reakciók tanulmányozása | 26 |
| Homogén katalízis | 26 |
| Fémionokkal katalizált folyamatok vizsgálata | 26 |
| Hidrogén-peroxid bontása kálium-jodiddal | 27 |
| Két katalizátor hatékonyabb, mint egy | 28 |
| A katalizátor és az inhibitor hatása a reakciósebességre | 29 |
| Hidrogén-peroxid katalitikus bontása enzimmel. A katalizátormérgezés vizsgálata | 30 |
| Heterogén katalízis | 30 |
| Heterogén katalízis tanulmányozása | 31 |
| Hidrogén meggyújtása platinataplóval (Tanári kísérlet) | 31 |
| Etil-alkohol dehidratálása katalizátorral (Tanári kísérlet) | 32 |
| Etil-alkohol dehidrogénézése katalizátorral (Tanári kísérlet) | 34 |
| Kockacukor égése | 36 |
| Autokatalízis vizsgálata | 36 |
| Minőségi kémiai analitikai gyakorlatok | 38 |
| A kémiai elemzés feladata és módszerei | 38 |
| Az ionok csoportosítása | 41 |
| A kationok I. osztálya | 43 |
| A kationok II. oszálya | 55 |
| A kationok III. osztálya | 61 |
| A kationok IV. osztálya | 72 |
| A kationok V. osztálya | 78 |
| Az anionok reakciói | 83 |
| Az anionok I. osztálya | 84 |
| Az anionok II. osztálya | 89 |
| Az anionok III. osztálya | 91 |
| Az anionok IV. osztálya | 94 |
| Reagens nélküli analízis | 95 |
| Mintafeladat | 96 |
| Dr. Pálfalvi Aladárné | 98 |
| Térfogatos elrendezés (titrimetria) | 98 |
| Oxidi-rediktometria | 98 |
| Permanganometria | 100 |
| Jodometria | 104 |
| Csapadékos titrálás | 108 |
| 0,1 mólos ezüst-nitrát-mérőoldat készítése | 108 |
| Réz(II)ionok jodometriás meghatározása | 108 |
| Komplexometria | 109 |
| A komplexometriás titrálások végpontjelzése | 111 |
| A mérőoldat készítése és faktorozása | 111 |
| Kalciumionok meghatározása | 112 |
| Magnéziumionok meghatározása | 112 |
| A csapvíz - természetes vizek - kalcium- és magnéziumion-tartalmának meghatározása egymás mellett | 113 |
| Kromek Sándor: Elektrotechnikai mérési gyakorlatok | 115 |
| Elektrolitok vezetőképesség-változásán alapuló titrálások egyenértékpontjának meghatározása | 115 |
| Erős bázis titrálása erős savval, vezetőképesség-változáson alapuló végpontjelzéssel (Első változat) | 117 |
| Erős bázis titrálása erős savval (Második változat) | 119 |
| Kénsavoldat titrálása nátrium-hidroxid-mérőoldattal (Harmadik változat) | 123 |
| Gyenge sav mérése gyenge bázissal | 125 |
| Gyenge bázis mérése erős savval: ivóvíz, talajvíz, ipari víz változó keménységének meghatározása | 126 |
| Csapadékképződéssel járó reakció végpontjának megállapítása vezetőképességi titrálás révén | 129 |
| Dr. Pfeiffer Ádám: Ipari és mezőgazdasági nyersanyagok és termékek vizsgálata | 131 |
| Fémek előállítása | 131 |
| Réz előállítása szenes redukcióval | 131 |
| Lítium előállítása ömledékelektrolízissel | 132 |
| Ón előállítása elektrolízissel | 133 |
| Nemfémes és vegyületének előállítása | 133 |
| Szilícium előállítása kvarchomokból | 133 |
| Nátrium-szilikát előállítása kvarchomokból | 134 |
| Ötvözetek vizsgálata | 135 |
| Forrasztóón készítése | 135 |
| Forrasztóón olvadáspontjának összehasonlítása az alkotó fémek olvadáspontjával | 136 |
| Védekezés a korrózió ellen fémbevonattal | 136 |
| Rézbevonat készítése szénrúdon | 137 |
| Rézlemez nikkelezése | 138 |
| Cinkbevonat készítése vaslemezen (horganyzás) | 138 |
| Az alumínium eloxálása | 139 |
| Az eloxált alumínium színezése | 140 |
| Műanyagok vizsgálata | 140 |
| Poli(vinil-klorid) (PVC) vizsgálata | 141 |
| Polisztirol vizsgálata | 141 |
| Metakrilsav-metilészter előállítása | 142 |
| Aminoplaszt előállítása | 143 |
| Cellulóz-nitrát előállítása és feldolgozása | 144 |
| Gyógyszerek vizsgálata | 145 |
| Acetil-szalicilsav (aszpirin) előállítása | 145 |
| "Antifebrin" előállítása | 146 |
| Betacid pasztilla vizsgálata | 147 |
| Phenolphtalenum tabletta vizsgálata | 148 |
| Chinidium sulfiricum tabletta vizsgálata | 149 |
| Mezőgazdasági termékek feldolgozása és vizsgálata | 149 |
| A cukorgyártás folyamatainak vizsgálata | 149 |
| A tej vizsgálata | 150 |
| A kazein előállítása tejből | 151 |
| A globulinok és az albuminok kicsapása a tejsavóból | 151 |
| A tejcukor kimutatása tejsavóból | 152 |
| A zsír kinyerése tejből | 152 |
| Olaj kioldása napraforgómagból | 153 |
| Liszt zsírtartalmának kioldása | 154 |
| Az alkoholos erjedés vizsgálata | 154 |
| Savanyúkáposzta-lé tejsavtartalmának meghatározása | 155 |
| Citrom citromsavtartalmának meghatározása | 156 |
| Fehérbor szabad savtartalmának meghatározása | 157 |
| Sózott hús konyhasótartalmának meghatározása | 158 |
| C-vitamin kimutatása | 158 |
| Búzaliszt nedvességtartalmának és szárazanyag-tartalmának meghatározása | 160 |
| Tehéntúró szárazanyagának, illetve nedvességtartalmának meghatározása | 161 |
| Dohány izzítási veszteségének és hamutartalmának meghatározása | 161 |
| Növényvédő szerek készítése | 162 |
| Bodói lé készítése | 162 |
| Mészkénlé készítése | 163 |
| A talaj vizsgálata | 164 |
| A talaj pH-értékének meghatározása | 164 |
| A talaj mésztartalmának (CaCO3) meghatározása | 165 |
| A talaj mésztartalmának kvantitatív meghatározása | 166 |
| Az Arany-féle kötöttségi szám meghatározása | 166 |
| A víz vizsgálata | 167 |
| A víz vasiontartalmának meghatározása | 168 |
| Fenol kimutatása ipari vízben | 169 |
| A kloridion kimutatása vízben | 170 |
| A természetes vizek keménysége | 170 |
| A víz lúgosságának és változó keménységének meghatározása | 171 |
| A víz összes keménységének meghatározása | 172 |
| Vízlágyítás | 173 |
| Mosószerek vizsgálata | 174 |
| A szappangyártás folyamata | 174 |
| A szappan és a szintetikus mosószerek tulajdonságainak összehasonlítása | 175 |
| Szintetikus mosószerek habzásának vizsgálata | 176 |
| Színezékek vizsgálata | 177 |
| Alizarin előállítása | 177 |
| Fluoreszcein előállítása | 178 |
| Pácfestés alizarinnal | 179 |
| Festékek szelektív adszorpciója | 180 |
| Nyers klorofilloldat készítése | 180 |
| Növényi festékek szétválasztása | 181 |
| Nyers klorofilloldat alkotórészeinek szétválasztása | 181 |
| A nyers klorofilloldat reakciói | 182 |