1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kémiai laboratóriumi gyakorlatok I.

Az élelmiszeripari technikumok I. osztálya számára

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 283 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 25939. 174 fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Iparunk rohamos fejlődése jól képzett szakembereket igényel. Vonatkozik ez minden iparágra, így az élelmiszeriparra is. Műszaki középkádereink képzése az élelmiszeripari technikumokban folyik.
Technikumainkban az elméleti tanítást kiegészíti a gyakorlati oktatás. Az első két évfolyamban a gyakorlati képzés jelentős részben az iskola laboratóriumaiban történik. A laboratóriumi oktatás részben biológiai, részben pedig kémiai jellegű.
Az elméleti és gyakorlati kémia ismeretek az élelmiszeripari technikus számára nélkülözhetetlenek. Ezek ismerete nélkül a termelt félkész- és késztermékek minőségének ellenőrzése lehetetlen volna.

Tartalom

Bevezetés3
ÁLTALÁNOS RÉSZ5
Alapfogalmak5
Általános tudnivalók a kémiai laboratóriumról5
A kémiai laboratórium és a hozzá tartozó helyiségek6
Laboratóriumi rend- és munkaszabályok6
Általános szabályok6
Balesetelhárítás és elsősegélynyújtás7
Fontosabb laboratóriumi eszközök8
Üvegeszközök és -edények8
Üvegpoharak és -lombikok8
Tölcsérek10
Egyéb üvegeszközök11
Porcelán-eszközök és -edények13
Fémeszközök14
Állványok14
Fogók, diók15
Egyéb fémeszközök16
Fémtégelyek és -tálak18
Gázégők19
Egyéb eszközök, készülékek20
A laboratóriumi eszközök és edények karbantartása, tisztítása és használata22
Alapvető laboratóriumi műveletek23
Üvegtechnikai munkálatok23
Az anyagok előkészítése laboratóriumi vizsgálatokhoz27
Mintavétel27
A minta előkészítése az elemzéshez29
Az oldatok bepárologtatása30
Az általánosan használt laboratóriumi mérőeszközök (mérés)31
A súlymérés (tömegmérés) eszközei. A laboratóriumban használt mérlegek31
Az analitikai vagy elemzési mérleg32
Általános irányelvek a súlyméréshez38
Fajsúlymérés41
A fajsúly fogalma41
Fajsúlymérés areométerrel42
Folyadékok fajsúlyának meghatározása piknométerrel44
Szilárd anyagok fajsúlyának meghatározása piknométerrel46
Fajsúlymérés Mohr-Westphal-féle mérleggel47
Interpoláció fajsúlytáblázatokból49
Oldatok készítése50
Az oldat fogalma és fajtái50
Oldószerek. Oldatok készítése52
Az oldatok töménysége. Számítások az oldatok készítésével kapcsolatban53
Lecsapás, dekantálás, centrifugálás és szűrés62
Lecsapás62
Dekantálás, centrifugálás63
Szűrés64
Kristályosítás69
Anyagok fontosabb fizikai állandóinak meghatározása és mérésének eszközei72
A hőmérséklet mérése72
Olvadáspont és fagyáspont meghatározása74
Forráspont meghatározása75
Desztillálás (lepárlás)76
A desztillálás általában76
A desztillálás eszközei76
Útmutatások a desztilláláshoz, egyszerű desztillálókészülékek összeállítása79
Szakaszos lepárlás (frakcionált desztilláció)81
Vákuumdesztilláció81
Vízgőzdesztilláció82
Gázok előállítása és felismerése a kémia laboratóriumban83
A gázfejlesztés eszközei83
Néhány fontosabb gáz előállítása84
Gázok mosása és szárítása86
Gázok tárolása laboratóriumban88
A laboratóriumban használt vegyszerek és minőségük89
A mérgező anyagok és az ellenük való védekezés90
KÉMIAI MINŐSÉGI ELEMZÉS (KVALITATÍV ANALÍZIS)93
Az elemzés feladata és módszerei93
Az elemzés szempontjából fontosabb kémiai folyamatok95
A gyakrabban előforduló kémiai változások fajai95
Az elektrolitos disszociáció97
Ionreakciók99
Hidrolízis100
Kolloid oldatok101
Komplex ionok és komplex vegyületek102
Gyakorlati útmutatások a minőségi elemzéshez106
A minőségi elemzéshez használt fontosabb kémszerek106
Általános tudnivalók106
Kémszeroldatok készítése107
A minőségi elemzés módszere110
A kationok beosztása112
Az I. osztály kationjai112
A II. osztály kationjai121
A III. osztály kationjai123
A IV. osztály kationjai134
Az V. osztály kationjai137
Az anionok beosztása142
Az I. osztály anionjai142
A II. osztály anionjai148
A III. osztály anionjai151
A IV. osztály anionjai154
Az V. osztály anionjai157
Az egyszerű minőségi elemzés menete161
Elővizsgálat161
Az anyag feloldása163
A kationok megkeresése163
Az anionok megkeresése163
Összetett elemzés163
MENNYISÉGI ELEMZÉS (KVANTITATÍV ANALÍZIS)164
Súlyszerinti elemzés (gravimetria)169
A súlyszerinti elemzés műveletei169
A súlyszerinti elemzésnél gyakrabban előforduló hibák171
A súlyszerinti elemzés eszközei171
Hő- és oldóhatáson alapuló módszerek175
A nedvesség- és szárazanyagtartalomról általában176
Szárításon alapuló nedvességtartalom-meghatározás179
Lepárláson alapuló víztartalom-meghatározás194
Az izzítási veszteség és hamutartalom meghatározása195
Élelmiszerek homoktartalmának meghatározása205
Vizes, alkoholos és egyéb kivonat (extrakt) meghatározása210
Zsiradékok mennyiségének meghatározása élelmiszerekből212
Csapadék létesítésén (lecsapáson) alapuló eljárások225
A csapadéklétesítés (lecsapásos gravimetria) módszerei és műveletei227
Egyes ionok súlyszerinti meghatározása csapadékos módszerrel235
Súlyszerinti meghatározás elektromos módszerrel (elektrogravimetria)242
Gázok súlyszerinti meghatározása (CO2-tartalom meghatározása)244
Mértékegységek247
Táblázatok249
Felhasznált irodalom279

Somogyi Géza

Somogyi Géza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Somogyi Géza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv