A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Kémiai laboratóriumi gyakorlatok II.

Az élelmiszeripari technikumok II. osztálya számára

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 326 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 25940. 128 fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az általános gyakorlattól eltérően könyvünk első kötete nemcsak a minőségi elemzéssel foglalkozik, hanem tartalmazza a mennyiségi elemzés első fejezetét, a súly szerinti elemzést gravimetriát is. Mint az első kötetben már említettük, az élelmiszeriparban a minőségi elemzés jelentősége lényegesen kisebb, mint a mennyiségi elemzésé. Ezért természetesen tankönyvünkben is lényegesen kisebb terjedelemben foglalkoztunk a kvalitatív analízissel és jelentősen bővebben tárgyaljuk a kvantitatív analízis módszereit.
A második kötetben nem tárgyaljuk újra a laboratóriumra vonatkozó általános tudnivalókat: fontosabb eszközök, készülékek, mérlegek ismertetését, bár ezekre fokozottan szükségünk lesz majd a mennyiségi elemzés módszereinek elsajátításához is. Ezért gyakran kell majd újra tanulmányoznunk az első kötet ide vonatkozó fejezeteit is.

Tartalom

Bevezetés3
Térfogatos elemzés (titrimetria)5
A térfogatos elemzés elvi alapjai és felosztása5
A valóságos liter8
A térfogatos elemzés eszközei és használatuk9
A térfogatmérő eszközök kalibrálása (hitelesítése)17
A mérőoldat fogalma. A faktor (szorzószám)18
A mérőoldatok alapanyagai (titeralapanyagok)23
A térfogatos elemzés eredményének kiszámítása24
A névleges normáloldatok higítása vagy töményítése pontosan normállá28
Az indikátorokról általában31
A térfogatos elemzés gyakorlati kivitelezése31
A térfogatos elemzés hibái és azok kiküszöbölése32
Acidi-alkalimetria (sav-lúgmérés)35
A hidrogénion-koncentráció jelentősége, a víz elektrolitos disszociációja és a víz ionszorzata36
A pH fogalma38
Kiegyenlítő (puffer- vagy tompító) oldatok39
A sav-bázis indikátorok40
A sav-bázis indikátorok működésének elmélete41
Kísérleti körülmények hatása az indikátorokra44
Az indikátorok jellemző tulajdonságai. Az indikátorhiba45
A hidrogénionkoncentráció változása titrálás közben47
Gyakorlati útmutatások az indikátorok helyes megválasztására és használatára50
Néhány fontosabb sav-bázis indikátor50
Savmérőoldatok készítése53
Kiszorításos sav-bázis mérőmódszerek57
Gyakorlati szempontból jelentősebb bázisok térfogatos meghatározása58
Lúgmérőoldatok készítése70
Gyakorlati szempontból jelentősebb szervetlen savak térfogatos meghatározása73
Szerves savak meghatározása76
Észterek meghatározása84
Oxidimetria-reduktometria88
Permanganometria90
Jodometria101
Egyéb oxidációs és redukciós mérőmódszerek128
Csapadékképződésen alapuló mérőmódszerek (csapadékos titrálások)129
A csapadékos titrálások indikátorai130
0,2 n AgNO3 mérőoldat készítése és beállítása131
0,1 n ammóniumrodanid (NH4SCN) és 0,1 n káliumrodanid (KSCN) mérőoldat készítése és beállítása132
A klorid-ion meghatározása 0,1 n AgNO3-tal Mohr szerint132
Élelmiszerek konyhasótartalmának százalékos meghatározása133
Bromidok és jodidok meghatározása134
Meghatározások rodanid mérőoldattal vas(III)-ammóniumszulfát indikátor jelenlétében136
Fizikai és fizikai-kémiai törvényszerűségeken alapuló műszeres vizsgálati módszerek
Optikai (fénytani) mérőmódszerek140
Színerősségmérés (kolorimetria, fotometria)140
Zavarosságmérés (nefelometria)151
Fénytörőképesség meghatározása (refraktometria)152
Optikai forgatóképesség mérése (polarimetria)166
Elektrokémiai mérőmódszerek175
Polarográfia175
Polarometria (amperometria)176
A vezetőképességváltozás mérése (konduktometria)177
A hidrogénion-koncentráció mérése (pH-mérés)179
Egyéb fizikai mérőmódszerek185
A folyás- és cseppenéspont186
Dermedéspont186
Viszkozitás (belső súrlódás)187
A légnedvesség mérése190
Kromatográfia191
Különöző anyagok egyes összetevőinek vegyületcsoportjainak meghatározása
Az élelmiszerek fehérjetartalmának meghatározása206
Nyersfehérje meghatározása Kjeldahl-féle módszerrel206
Nyersfehérje meghatározása Parnas-Wagner-féle mikrodesztilláló készülékkel209
Vízben oldható nyersfehérje meghatározása212
Az aminosavak meghatározása formoltitrálással212
Szénhidrátok meghatározása213
Cukormeghatározás redukálóképesség alapján214
A keményítő vizsgálata218
A dextrin meghatározása223
A pentozánok meghatározása Tollens szerint223
A pektin minőségének vizsgálata és a pektintartalom meghatározása225
A nyersrost meghatározása Weende-i módszerrel228
Az élelmiszeripari üzemi víz vizsgálata230
Mintavétel230
Helyszíni szemle230
Helyszíni vizsgálatok231
Laboratóriumi vizsgálatok234
Mennyiségi vizsgálatok237
A víz minősítése240
Szénelemzés241
A szén nedvességtartalmának meghatározása241
A hamu meghatározása242
Az égésmeleg és fűtőérték meghatározása kaloriméterrel (MSZ 700 szerint)242
Gázelemzés252
Függelék
Vízlágyítás255
Komplexometria258
A hidrogénion-koncentráció átszámítása pH-ra és a pH átszámítása hidrogénion-koncentrációra263
Élelmiszerek érzékszervi vizsgálata267
A C-vitamin vizsgálata270
Színképelemzés (spektroszkópia, spektrográfia)273
A fontosabb szervetlen vegyületek latinos, tudományos elnevezése (nomenklatura)276
Táblázatok279

Somogyi Géza

Somogyi Géza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Somogyi Géza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv