| Előszó | 5 |
| Bevezetés | 7 |
| A környezeti tényezők szerepe a tápanyagfelvételben és az utánpótlásban | 9 |
| Növényi tényezők a tápanyagfelvételben | 12 |
| A tápanyagok felvételének sajátosságai | 14 |
| A növények tápanyagai | 18 |
| A tápelemek antagoniuzmusa, kölcsönhatásai | 21 |
| A talaj szerepe és tulajdonságai | 22 |
| Szerkezet és kötöttség | 23 |
| Hőmérséklet | 25 |
| Levegő és nedvességtartalom | 26 |
| Kémhatás | 27 |
| Pufferképesség | 30 |
| Sótartalom | 30 |
| Szermaradékok | 33 |
| Tápanyagtartalom | 33 |
| A talaj EC szintje | 34 |
| Humusztartalom | 36 |
| Termőképesség, termékenység, talajerő | 36 |
| Szántóföldi termőhelyek | 37 |
| Az öntözővíz minősége | 40 |
| Egyéb környezeti tényezők | 44 |
| A levegő hőmérséklete | 44 |
| A levegő páratartalma | 45 |
| Napsugárzás, fény | 46 |
| CO2 tartalom | 47 |
| Az öntözés | 49 |
| Szellőztetés | 53 |
| A tápanyagutánpótlás alapjai | 57 |
| A korszerű tápanyagutánpótláshoz szükséges vizsgálatok | 57 |
| Műszeres vizsgálatok | 57 |
| A mintavétel | 61 |
| Termőhelyi vizsgálat, szemle | 63 |
| Az állomány nem fertőző okok miatti tünetei | 64 |
| Az egyes tápelemek a tápanyagutánpótlás szempontjából | 68 |
| Az egyes tápelemek jellemzői (élettani, tüneti) | 79 |
| A tápelemek hiányának és túladagolásának tünetei és következményei | 86 |
| Tápanyagigény, tápanyagszükséglet, a tápanyagok érvényelülése | 91 |
| A tápanyagok hasznosulása | 91 |
| Tápanyagigény | 94 |
| A tápanyagszükséglet | 97 |
| A tápelemek aránya | 99 |
| A tápanyagutánpótlás | 102 |
| A tápanyagutánpótlás jellemzői, csoportosítások | 103 |
| A KEMIRA tápanyagutánpótlási rendszere | 107 |
| Szervestrágyázás | 108 |
| Alaptrágyázás | 112 |
| Indító (starter) mútrágyázás | 115 |
| Kiegészítő trágyázás | 116 |
| Szilárd kijuttatású fejtrágyázás | 116 |
| Tápoldatozás | 118 |
| Lombtrágyázás | 119 |
| Széndioxid trágyázás | 120 |
| A hajatott zöldségek talajigénye | 121 |
| A hajtatás tápanyagutánpótlásának sajátosságai | 125 |
| A talajok tápanyagtartalmának értékelése | 131 |
| A vizsgálatok mértékegységei | 138 |
| Tápoldatos termesztés | 141 |
| A tápoldatozás jellemzői | 143 |
| A tápoldat elkészítése | 144 |
| A tápoldat töménysége és annak szabályozása | 146 |
| Törzsoldatok készítése | 148 |
| A víz minősége | 150 |
| A tápoldat kijuttatása | 151 |
| A tápoldatozás gyakorisága | 152 |
| A tápoldat összetétele, tápelemarányok | 154 |
| Tápoldat korrekciók a termesztés során | 157 |
| Leggyakrabban elkövetett hibák | 159 |
| KEMIRA műtrágyák, a tápoldatos termesztés korszerű anyagai | 161 |
| KEMIRA alaptrágyák | 162 |
| KEMIRA öntözőműtrágyák | 165 |
| Részletes tápanyagutánpótlási technológiák | 177 |
| A technológiák használata, a tápanyagutánpótlás tervezése | 177 |
| Zöldségtermesztés | 181 |
| A paprika tápanyagutánpótlása | 181 |
| Étkezési paprika | 181 |
| A tápelemek szerepe | 181 |
| Tápanyagfelvétel jellemzői | 185 |
| Tápanyagigény, tápanyagszükséglet | 186 |
| A tápanyagutánpótlás ideje és módja | 186 |
| A folyamatos "etetés" sajátosságai | 188 |
| Szabadföldi étkezési paprika | 189 |
| Hajtatott étkezési paprika | 194 |
| Tápoldatozás "üres" talajon és inaktív közegen | 201 |
| Fűszerpaprika | 208 |
| A paradicsom tápanyagutánpótlása | 215 |
| A tápelemek szerepe, táplálkozási zavarok | 215 |
| A tápanyagfelvétel jellemzői | 220 |
| Tápanyagigény, tápanyagszükséglet | 221 |
| Szabadföldi paradicsom | 223 |
| Hajtatott paradicsom | 229 |
| Uborka tápanyagutánpótlása | 238 |
| A tápelemek szerepe, táplálkozási zavarok | 238 |
| A tápanyagfelvétel jellemzői | 241 |
| Tápanyagigény, tápanyagszükséglet | 242 |
| A tápanyagutánpótlás ideje, módja | 243 |
| Az uborka táplálásának sajátosságai | 243 |
| Szabadföldi konzervuborka | 244 |
| Hajtatott uborka | 254 |
| Káposztafélék tápanyagutánpótlása | 259 |
| Tápanyagigény, tápanyagfelvétel | 260 |
| Táplálkozási zavarok | 261 |
| Tápanyagszükséglet | 263 |
| Az utánpótlás | 267 |
| Hajtatott káposztafélék | 274 |
| Sárgadinnye tápanyagutánpótlása | 279 |
| Tápanyagigény, tápanyagfelvétel | 279 |
| Táplálkozási zavrok (sárga és görögdinnyénél) | 281 |
| Szabadföldi öntözött sárgadinnye | 282 |
| Hajtatott sárgadinnye | 288 |
| Görögdinnye tápanyagutánpótlása | 290 |
| Tápanyagszükséglet | 291 |
| Az utánpótlás | 291 |
| Hajtatott görögdinnye | 295 |
| Fejes saláta tápanyagutánpótlása | 295 |
| Tápanyagfelvétel, tápanyagigény | 295 |
| Az utánpótlás menete szabadföldön | 297 |
| Hajtatott fejes saláta | 299 |
| Hagymafélék tápanyagutánpótlása | 301 |
| Tápanyagigény | 302 |
| Tápanyagfelvétel, tápelemek szerepe | 303 |
| Dughagyma | 304 |
| Dughagymáról ültetett vöröshagyma | 305 |
| Az utánpótlás menete szabadföldön | 306 |
| Áttelelő vöröshagyma | 309 |
| Magról vetett vöröshagyma | 309 |
| Fokhagyma (őszi, tavaszi) | 310 |
| Gyökérzöldségek tápanyagutánpótlása | 312 |
| Tápanyagigény | 312 |
| Tápanyagszükséglet | 315 |
| Az utánpótlás menete szabadföldön | 316 |
| Hajtatott gyökérzöldségek | 320 |
| Burgonya tápanyagutánpótlása | 322 |
| Tápanyagigény, tápanyagellátás | 322 |
| Tápanyagszükséglet | 323 |
| Az utánpótlás menete szabadföldön | 324 |
| Dísznövény termesztés | 326 |
| A tápanyaguátánpótlás sajátosságai | 326 |
| A tápanyagfelvétel zavarai | 331 |
| Szegfű tápanyagutánpótlása | 337 |
| Gerbera tápanyagutánpótlása | 343 |
| Krizantém tápanyagutánpótlása | 349 |
| Rózsa tápanyagutánpótlása | 353 |
| Gyümölcstermesztés | 357 |
| Tápelemek szerepe, felvételi jelentősége | 358 |
| Tápanyagigény, tápanyagfelvétel | 362 |
| Tápanyagszükséglet | 365 |
| Nem termő gyümölcsös tápanyagutánpótlása | 367 |
| Első évben | 367 |
| Második, harmadik évben | 367 |
| Termő gyümölcsös tápanyagutánpótlása | 368 |
| Az utánpótlás menete | 370 |
| Téli alma, körte | 373 |
| Őszibarack | 374 |
| Kajszi | 375 |
| Cseresznye, meggy | 376 |
| Szilva | 376 |
| Bogyós gyümölcsűek | 376 |