1.034.879

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Világtörténet 2002. ősz-tél

Egyetemes történeti folyóirat/Új folyam

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Magyar Tudományos Akadémia
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 106 oldal
Sorozatcím: Világtörténet
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
A két világháború közötti autoriter rendszerek hálás témát jelentettek a komparatisták számára, mindenekelőtt a politológusok, majd a történészek számára. A kutatások már a két... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
A két világháború közötti autoriter rendszerek hálás témát jelentettek a komparatisták számára, mindenekelőtt a politológusok, majd a történészek számára. A kutatások már a két világháború között megkezdődtek (Carlo Sforza, Francisco Cambó, Jacques Bainville, Ottó Forst de Battaglia) , majd a második világháború után folytatódtak (Ernst Nolte, Jerzy Borejsza, Antony Polonsky, Janusz Zarnowski, Ormos Mária, Incze Miklós, Peter F. Sugár, Stephen J. Lee stb.). A kutatások középpontjában általában vagy az egyes államok rendszereinek összehasonlítása állt, vagy egy-egy állam összevetése Németországgal, illetve Olaszországgal. Sokkal ritkábbak voltak - különösen az egykori keleti blokk országaiban - a „bilaterális", a két országot összehasonlító tanulmányok. Ennek nem az az oka, hogy a történészek elzárkóztak volna az ilyen jellegű megközelítések elől, hanem sokkal inkább politikai tényezőkre vezethetők vissza. A szocialista országokban a politikai vezetés nem támogatta az autoriter rendszerek komoly vizsgálatát, ideológiai kérdésfelvetésekre, életrajzi kutatásokra egyáltalán nem kerülhetett sor. Lengyelország és Magyarország kivételt jelentett e tekintetben, mivel az 1970-es évektől kezdve ezekben az országokban jelentősen nagyobb volt a kutatási szabadság, mint például Csehszlovákiában, Bulgáriában vagy Romániában.
A lengyel és magyar történészek helyzete több tekintetben megegyezett. Az 1970-es évektől kezdve aránylag sok olyan tanulmány jelent meg, amely a Pilsudski-, illetve a Horthy-korszakkal, annak társadalom-, politika-, gazdaság- és ideológiatörténetével foglalkozott. Különösen figyelemre méltó, hogy az értékelések egyre differenciáltabbá váltak. Az aránylag jónak mondható kutatási feltételek ellenére eddig még nem jelent meg olyan munka, amely a két világháború közötti lengyel és magyar rendszert direkt módon egymással összehasonlította volna. A két állam közti viszonyt eddig elsődlegesen külpolitikai szempontból vizsgálták.
A rendelkezésre álló szakirodalom lehetővé teszi az összehasonlítást. Elöljáróban a két állam főbb földrajzi, társadalmi és gazdasági vonásait kell számba venni. A Lengyel Köztársaság területe 1931-ben 388 000 km2 nagyságú volt, lakossága pedig 32 107 000 fő. A Magyar Királyság ugyanebben az időben (1930) 93 000 km2 területű, 8 688 000 lakosú állam volt. 1938-ban a lengyelországi lakosság az európai népesség 8,5%-át, a magyarországi 2,2%-át alkotta. Az összeurópai termelésből Lengyelország 2,5%-kal, Magyarország 0,9%-kal részesedett. Lengyelországban a lakosság 65%-a a mezőgazdaságban, 17%-a az iparban és a bányászatban, 8%-a a kereskedelemben és a közlekedésben, míg 10%-a egyéb gazdasági ágazatokban dolgozott. Ugyanezek az arányok Magyarországon: mezőgazdaság 51%, ipar, bányászat 23%, kereskedelem, közlekedés 8%, egyéb 18%. Ezek az adatok Lengyelországot azokhoz az országokhoz sorolják, amelyekben a mezőgazdaság az iparhoz képest sokkal nagyobb mértékben részesedik a gazdaságban, míg Magyarországon az ipari szektor fejlettebb volt.
1938-ban Lengyelország lakosainak 27,4%-a városokban élt, míg Magyarországon a népesség 42,8%-a volt városlakó. A magyarországi viszonylagosan magasabb arány mindenekelőtt a Habsburg-monarchia öröksége volt. Csak Budapestnek több mint egymillió lakosa volt, amely az állam lakosságának csaknem 12%-át, az egész városi lakosság 27%-át tette ki. Vissza

Tartalom

Jerzy Kochanowski: Szempontok a Horthy- és a Pilsudski-rendszer összehasonlításához 3
Matus László: A világjáró szlovák drótos: M. R. Stefánik életpályája 20
Cser Erika: Kísérletek a szegénység kezelésére a 19. században 44
Kende Tamás: Társadalomtörténeti és „népismereti" adatok az oroszországi
zsidóságról a 19-20. században 66
SZEMLE
Lutskay Michael: História Carpato-Ruthenorum (Ism.: Botlik József) 88
Riten, Mythen und Symbole (Ism.: Jemnitz János) 96
G. V. Kosztürcsenko: Tajnaja politika Sztalina (Ism.: Sámson Madievski) 97
Dokumentationsarchiv des Österreichischen Widerstandes. Jahrbuch 2002
(Ism.: Tihanyi János) " 100
Jugoslovensko-sovjetski sukob 1948 (Ism.: Bíró László) 102
Beszámoló a XII. Nemzetközi Oral History Konferenciáról (Kanyó Tamás) 105
A címlapon Honterus világtérképe Amerika ábrázolásával.
(J. Honterus, Rudimenta Cosmographiae. Brassó, 1542. - OSZK. RMK. n.28.)
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv