1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Pécselyi-medence és környéke

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Fotózta

Kiadó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Kiadás helye: Veszprém
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 96 oldal
Sorozatcím: A Balaton-felvidék természeti értékei
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 963-00-3731-9
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal és színes fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Pécselyi-mendencében jár a kedves olvasó. Ez a terület a pannon táj egyik legcsodálatosabb képviselője. Szelíd lankák szőlő- és gyümölcsültetvényekkel, juhlegelők a dombhatárokon, rétek a lefutó... Tovább

Előszó

A Pécselyi-mendencében jár a kedves olvasó. Ez a terület a pannon táj egyik legcsodálatosabb képviselője. Szelíd lankák szőlő- és gyümölcsültetvényekkel, juhlegelők a dombhatárokon, rétek a lefutó patak mentén, erdők a hegyek gerincén. A völgyekben meghúzódó falvakban a népi építészet jegyeit még és esetenként már ismét magukon hordozó barátságos épületek várnak. Templom- és várromok, süppedő pincék a régmúltból és a közelmúlt megannyi kultúrtörténeti emléke sorjázik e tájon.
Az itt lakók joggal büszkék a megőrzött tájra és kincseire, az ide látogatónak pedig felfedezést kínál minden útkanyar, erdő, rét, szikla, pince, présház...
A Pécselyi-medencében eltöltött percek, órák, napok e könyvecskében leírt értékeink tanulmányozását segítik. A megismerés izgalmas és nevelő hatású. A természet „tanulása" segít saját magunk megismerésében, saját szerepünk felismerésében és egyfajta jóértelmű, a természet iránti alázat kialakításában. Ez is szükséges a természetvédelemhez.
Miért védett a terület? Vannak veszélyeztető tényezők?
Igen, ma még sok jó szándékú, rövid távú érdek veszélyezteti sok szép, harmonikus tájunkat. A beépítés, parcellázás, a tájjal nem harmonizáló épületek, építmények megjelenése éppen úgy veszélyt jelent, mint a hagyományos művelés (szőlő, gyümölcskultúrák, legeltető állattartás) felhagyása. Új utak, vastraverzekre helyezett antennák tehetik úgymond „kényelmesebbé" a közlekedést és kommunikációt, de egyben megölik a táj varázsát, feldarabolják az utolsó erdei élőhelyeket. A mindent elborító szemét, vagy a technikai sportágak (terepmotorozás és -autózás) benyomulása tovább siváríthatja a Balaton háttértelepüléseinek környezetét. Igaz. hirtelen bevételt jelenthet egy-egy nagy rendezvény haszna, de maga a vonzerő kophat meg lassacskán.
A Pécselyi-medence jövője is ettől függ, hogyan sikerül egyensúlyt keresni és találni a megtartás, fejlődés kettősségében. Megtartani a helyi lakosságot, fejleszteni a lakó- és üdülőterületet megőrizve a természeti erőforrásokat.
Azt tudjuk megvédeni jól, amit szeretünk és ismerünk. Kérem, ismerjék meg a Balatonfelvidék kincseit és védjük azokat közösen.
Veszprém, 2000. március 31.
Márkus Ferenc igazgató Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Vissza

Tartalom

Előszó 5
Bevezetés (Futó János:) 6
Kővé vált múlt (Futó János) 7
Dolomit-domborulatok és márgamedencék (Futó János) 12
Napsütötte lankák, zordon sziklák (Futó János) 15
Botanikai barangolás a Balaton-felvidék szívében (Bauer Norbert:) 17
„Ne bántsd virágok!" - A flóra legféltettebb kincsei (Mészáros András:) 32
Szárnyaló és gyalogos apróságok virágokon, avarban (Kenyeres Zoltán:) 53
Madarat tolláról... békát hangjáról (Barta Zoltán:) 73
Évszázadok sodrában (Futó János - Kopek Annamária - Mészáros András:) 89
Utószó 93
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv