864.599

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Konzervipari Zsebkönyv

Gyümölcsök és zöldségfélék tartósítóipari feldolgozásához

Előszó

A Konzervipari Zsebkönyv 1963-ban megjelent kiadása a termelési, műszaki, technológiai, általában az irányítási tudományok legszükségesebb ismereteit összefoglaló első hazai szakkönyv volt.... Tovább

Tartalom

Kovács Sándor: A konzervipar jelenlegi helyzete és jövője7
A magyar konzervipar helye és jelentősége7
A konzervipar és a mezőgazdaság vertikuma9
A közelmúlt eredményei és a jelenlegi helyzet10
Centralizáció, koncentráció, területi megoszlás14
Műszaki felkészültségünk17
A negyedik 5 éves terv előirányzatai19
Farkas József: A tartósítási eljárások elméleti alapjai21
Élelmiszerromlások és tartósítási módszerek21
Tartósítás hőközléssel22
A mikroorganizmusok hőpusztulása22
A mikroorganizmusok hőtűrése24
A mikroorganizmusok hőpusztulásának hőmérséklet-függése27
A túlélési görbék logaritmikustól eltérő formái28
A mikroorganizmusok hőtűrését befolyásoló tényezők29
A hőkezelés-szükséglet meghatározása33
A nagy hőmérsékletű, rövid ideig tartó hőkezelési eljárások elmélete42
A hőkezeléssel sterilezett konzervek romlásának formái és okai43
Tartósítás vízelvonással45
Az élelmiszerek víztartalmának kötésmódjai45
Az élelmiszerek vízállapota és a mikrobás romlás összefüggése47
A dehidratált élelmiszerek reverzibilitása52
A dehidratált élelmiszerek tárolási stabilitásának optimális nedvességtartalma52
Tartósítás savanyítással53
Természetes savanyítás54
Mesterséges savanyítás55
Kiss István: Tartósítás vegyszerekkel55
A só és a cukor57
A konzerválószerek59
Az antioxidánsok65
Egyéb tartósítási módszerek66
Tárolás alacsony hőmérsékleten66
Az előszárítás utáni gyorsfagyasztás68
Fagyasztva szárítás (liofilezés)68
Besűrítés vízkifagyasztással69
Csírátlanító szűrés69
Ionizáló sugárzás69
Kombinált tartósítási eljárások72
Enzimek tartósítóipari jelentősége74
A tartósítóipar számára fontos enzimek77
Enzimes változások78
Nem enzimes elváltozások79
Konzervipari nyersanyagok és tartósított élelmiszerek összetétele, tápértéke, vitamintartalma80
Tápanyagok és vitaminok sorsa különböző tartósítási műveletek során83
Kilb Gyula: A tartósítóipar növényi nyersanyagairól86
A szükséges nyersanyagok beszerzése86
Szerződéses termeltetés87
Nyersanyag-előfeldolgozók szerepe88
Szabad felvásárlás89
A nyersanyagátvétel89
A főbb konzervipari zöldségfélék termesztési helyzete93
Néhány új konzervipari zöldségféle98
A főbb konzervipari gyümölcsfélék termesztési helyzete100
Zöldség- és gyümölcsfélék betakarításának gépesítése103
A növényvédő- és gyomirtószerek hatása a nyersanyag felhasználhatóságára106
Növényvédőszerek108
Néhány javaslat a gyümölcs- és zöldségfélék egységes elnevezése érdekében110
Gépek, berendezések, eszközök111
Szállítóberendezések111
Kerényi János: Targoncák111
Üveg- és dobozszállító-berendezések112
Fluidizációs szállítócsatorna114
Szivattyúk116
Hock Gyula: Hűtőházi rakodó- és szállítógépek121
Hűtőkocsik121
Kerényi János: Mosógépek122
Nyersanyagmosó-gépek122
Üveg-, doboz-, láda- és palackmosó-gépek124
Osztályozógépek128
Magozó-, szártépő- és csumázógépek132
Univerzális magozógépek132
Egyéb magozógépek, felezőgépek134
Bolygatóműves szártépőgép139
Csumázógépek140
Hámozóberendezések141
Mechanikus hámozók141
Lúghámozók144
Gőzhámozók145
Darabológépek148
Vágó- és szeletelőgépek148
Körmendy Imre: Zúzógépek151
Gyümölcs- és zöldségprések162
Létisztító berendezések165
Szűrési segédanyagok165
Szűrőkészülékek169
Centrifugák (szeparátorok)178
Hőcserélő berendezések185
Előfőzők, gőzölők, főzőüstök185
Csöves hőcserélők185
Lemezes hőcserélők185
Besűrítők192
Bepárlók192
Fagyasztásos besűrítők202
Fordított ozmózissal működő besűrítők203
Aromakinyerő berendezések203
Kerényi János: Töltőgépek205
Darabos árut töltő berendezések205
Pépes árut töltő berendezések209
Pürét, velőt töltő berendezések210
Folyadékot töltő berendezések214
Szilárd, darabos, szemcsés anyagokat és por tokatöltő berendezések217
Zárógépek219
Schmied János: Légköri nyomáson működő pasztőrözők és sterilezők 220
Szakaszos üzeműek221
Folytonos üzeműek221
Túlnyomáson működő pasztőrözők és sterilezők227
Szakaszos üzeműek227
Folytonos üzeműek230
Kerényi János: Címkéző- és csomagológépek238
Szárítóberendezések242
Hock Gyula: Gyorsfagyasztó berendezések248
Kontakt és félkontakt gyorsfagyasztók248
Hideg légárammal működő fagyasztók250
Hideg oldattal működő fagyasztók253
Folyékony gázokkal működő fagyasztők253
Liofilező berendezések255
Konzervipari technológia256
Ott József: Általános szempontok a sterilezési techn ológia kialakításához256
Aszeptikus gyártástechnika264
Levek, pépes anyagok aszeptikus töltése és tárolása265
Szilárd és folyékony részt tartalmazó termékek aszeptikus tartósítása271
Bodrogi Rezső - Kardos Ernő - Koncz Imre: Zöldségkonzervek készítése272
Zöldborsó272
Hüvelyes bab sós felöntőlében, hőkezeléssel tartósítva279
Karfiol280
Karfiol féltermék vegyes főzelékfélékhez281
Spárgakonzerv282
Vegyes főzelék és finomfőzelék282
Tökkonzerv283
Előtartósított gomba284
Rókagomba-konzerv285
Csiperkegomba-konzerv285
Tejfölös csiperkegomba286
Hámozott paradicsom286
Hámozatlan paradicsom287
Sűrített paradicsom287
Lecsó zsír nélkül291
Ráclecsó292
Magyar lecsó292
Zsíros lecsó292
Gogosári292
Zöldséggel töltött paprika293
Csemegekukorica295
Gyümölcskonzervek készítése296
Befőttak296
Puddinggyümölcsök305
Gyümölcsbólék306
Gyümölcshúsok (pulpok és velők)307
Darabos gyümölcsízek (dzsemek)309
Kenhető és sajtszerű gyümölcsízek314
Gyümölcslev ek, gyümölcsszörpök készítése315
Vegyszerekkel tartósított gyümölcslevek (anyalev ek)318
Aszeptikusan tartósított gyümölcslevek és -alapanyagok319
Sűrített gyümölcslevek319
Sűrített gyümölcsvelők322
Gyümölcsszö9rpök323
Különleges gyümölcsszörpök324
Ízesített szörpök325
Gyümölcsből készült ivólevek325
Derített, szűrt ivólevek327
rostos ivólevek328
Gyümölcsborok készítése331
Savanyúságok készítése332
Kovászos uborka332
Sósvizes uborka332
Ecetes uborka332
Finn uborka333
Csemegeuborka333
Csemegeuborka szovjet ízlés szerint ízesítve336
Uborkasaláta336
Patisszon337
Ecetes paprika338
Paprikasaláta hőkezeléssel tartósítva339
Paprikasaláta hőkezelés nélkül tartósítva340
Tölteni való paprika340
Marinált paprika340
Káposztával töltött ecetes paprika341
Káposztával töltött paprika342
Ecetes zöldparadicsom342
Sósvizes zöldparadicsom342
Savanyított káposzta343
Vágott vegyes savanyúság343
Balaton saláta343
Darabos, vegyes savanyúság (szovjet ízlés szerint ízesítve)344
Kockázott uborka vagy relish345
Mixed pickles346
Sózott hüvelyes bab346
Hordós hagyma347
Ecetes cékla347
Bébicékla348
Sózott tök349
Ecetes gomba349
Gyermekételek készítése349
Zöldségalapú gyermekételek (tejjel, hússal vagy májjal)351
Junior ételek (1-3 éves gyermekeknek)352
Gyümölcspürék355
Nektárok355
Gyorsfagyasztott termékek készítése355
Gyorsfagyasztott gyümölcsök 355
Hock Gyula - Kardos Ernő: Gyorsfagyasztott zöldségfélék359
Kardos Ernő: Szárított termékek készítése360
Előkészítés360
Szárítás361
Utókezelés364
Raktározás367
Galli Ildikó: Szárított vöröshagyma368
Szárított fokhagyma370
Szárított burgonya371
Szárított sárgarépa372
Szárított petrezselyem372
Szárított karalábé373
Szárított zeller373
Szárított karfiol374
Szárított petrezselyem- és zellerzöldje374
Szárított kelkáposzta374
Szárított zöldborsó375
Szárított zöldbab375
Szárított paradicsom alakú paprika376
Paradicsompor376
Szárított zöldségkeverék (Julienne)376
Aszalt alma377
Aszalt szilva377
Szárított levesek (levesporok)378
Ételízesítők382
Csomagolóanyagok, segédanyagok és eszközök384
Karácsony Dezső: Fehérlemez-csomagolás384
Az ónozott lemezgyártás technológiája384
Az ónozott lemezek méretei386
Az ónozott lemezek mechanikai tulajdonságai389
A lemezek ónbevonata 393
Az ónozott lemezek osztályozása398
Az ónozott lemezek csomagolása400
Az ónozott lemezek vizsgálata400
A krómozott lemez405
Fehérlemezek lakkozása, festése406
Belső lakkok407
Külső lakkok411
Varratlakkok412
A lakkozás és az ofszetnyomás tgechnológiája413
A lakkok és a lakkozás vizsgálata422
Dobozgyártás fehérlemezből427
Chrien Károly: Tető-fenék gyártása427
Dobozpalást gyártása431
Fenék zárása434
Dobozok próbázása437
Karácsony Dezső: Segédanyagok dobozok gyártásához438
Dobozok ellenőrzése439
Balla Ferenc: Alumíniumcsomagolás456
Az alumínium mint csomagolóanyag456
Fóliából készült csomagolások458
Vékony szalag (lemez) mint csomagolóanyag460
Alumínium dobozok462
Feltéphető alumínium dobozfedelek463
Alu-seal dobozok465
Alumínium tubusok466
Vastag falú alumínium kannák és hordók467
Üvegcsomagolás468
Az üveg tulajdonságai, hibái468
Az üveg szállítása471
Konzerves üvegek fajtái és szájkiképzésük471
Chrien Károly: Konzerves üvegek zárószerkezetei475
Balla Ferenc: Konzerves üvegek zárása480
Üvegpalackok484
Kunos Ignác: Műanyagcsomagolás486
Egyszerű fóliából gyártott, hajlékony falú csomagolóeszközök486
Kombinált fóliából gyártott, hajlékony falú csomagolóeszközök491
Merev falú csomagolóeszközök496
Szállítási, gyűjtő csomagolóeszközök497
Műanyag-csomagolóeszközök gyártása500
Konzervipari energiagazdálkodás503
Kovács Jenő: Melegüzemi energiagazdálkodás503
Hőigények és a hőellátási rendszerek506
Kazántelepek gazdaságos üzeme508
Gőzelosztó hálózatok522
Kondenzautomaták522
Villamosenergia-ellátás523
Transzformátorok gazdaságos üzeme527
Vízellátás és szennyvízkezelés528
Berki Ferenc: Szárítóüzemi energiagazdálkodás532
A fajlagos hőenergia értékét befolyásoló tényezők533
A szárítók teljesítményének és a szárító levegő páratelítettségének kölcsönhatása534
A szárítók hatásfoka és a fajlagos hőenergia-felhasználás534
Hock Gyula: Hűtőüzemi energiagazdálkodás536
Villamosenergia-gazdálkodás536
Hűtővíz-gazdálkodás549
Energetikai vizsgálatok551
Konzervipari vizsgálati és értékelő módszerek554
Karácsony Dezső: Konzervipari laboratóriumi vizsgálatok554
A nyersanyagok laboratóriumi vizsgálatai554
A kész termékek laboratóriumi vizsgálatai555
Fizikai vizsgálati módszerek561
Kémiai laboratóriumi vizsgálatok569
Termékcsoportok szerinti vizsgálatok574
A segédanyagok laboratóriumi vizsgálatai579
Fábri Ilona: A konzervgyártás mikrobiológiai vizsgálatai586
Mikrobiológiai ellenőrzés szempontjai586
Mikrobiológiai vizsgálati módszerek594
Steril mintavétel594
Élőcsíraszám meghatározása596
Romlást okozó fő mikrobacsoportok szelektív kimutatása598
Mikróbák hőpusztulásának vizsgálata599
Közegészségügyi mikrobiológiai minősítés600
Mikrobák gyors azonosítása603
Szennyezőanyagok mikroszkópos vizsgálata604
Fertőtlenítőszerek antimikrobás hatásának vizsgálata605
Kindler József - Karácsony Dezső: A laboratóriumi adatok feldolgozása606
Az adatrendezés608
A statisztikai következtetés és becslés615
Az ellenőrzőkártyák622
Fábri Ilona: Az üzemi higiéne és ellenőrzése630
A higiéne feltételei630
A takarítás és fertőtlenítés633
A higiéne ellenőrzése639
Felhasznált irodalom jegyzéke640
Tárgymutató655
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem