| A kereskedelmi ellenőrzés rendszere | 11 |
| A gazdasági ellenőrzés szerepe, jelentősége | 11 |
| Az ellenőrzés fogalma, célja | 11 |
| A rendszerszemléletű ellenőrzés lényege | 13 |
| A kereskedelmi ellenőrzés jelentősége | 13 |
| Az ellenőrzés szabályozása és tervezése | 15 |
| Az ellenőrzés fajtái, csoportosítása | 19 |
| Jogok és kötelességek | 21 |
| A kereskedelmi ellenőrzés szervei, feladatai | 23 |
| Népi ellenőrzés | 23 |
| Állami ellenőrzések | 27 |
| Társadalmi (önténtes) ellenőrzés | 39 |
| A vállalati (szövetkezeti) belső ellenőrzés rendszere a kereskedelemben | 41 |
| A belső ellenőrzési rendszer részei | 42 |
| A függetlenített belső ellenőrzés szervezete és működése | 51 |
| Módszertani útmutató az operatív vizsgálatokhoz | 61 |
| A függetlenített ellenőrzés irányítása | 61 |
| Felkészülés a vizsgálatra | 67 |
| Az operatív vizsgálat munkafolyamata | 67 |
| A felkészülés szerepe, jelentősége | 68 |
| Felkészülés a vizsgálatra | 68 |
| A vizsgálatok megszervezése | 75 |
| A vizsgálatok fajtái | 75 |
| Sajátos vizsgálati módszerek | 77 |
| Egyéb szervezési szempontok | 79 |
| A helyzetfeltárás általános módszerei | 81 |
| Gazdasági elemzés | 82 |
| Iratok, okmányok, nyilvántartások vizsgálata | 103 |
| Megfigyelés | 112 |
| Kikérdezés | 119 |
| A helyzetfeltárás egyéb módszerei | 124 |
| A vizsgálató módszerek alkalmazása | 126 |
| Ok és okozati összefüggés, felelősség | 126 |
| A vizsgálati módszerek együttes alkalmazása | 128 |
| Általános szempontok | 129 |
| A vizsgálati megállapítások értékelése | 132 |
| A megállapítások rögzítése és alátámasztása | 132 |
| Az értékelés szempontjai | 135 |
| A vizsgálati megállapítások írásba foglalása | 136 |
| Bejegyzés az ellenőri naplóba | 136 |
| Vizsgálati jegyzőkönyv, vizsgálati jelentés, összefoglaló jelentés | 137 |
| A vizsgálati megállapítások észrevételezése | 139 |
| A vizsgálatok hasznosítása | 141 |
| Az áruforgalom ellenőrzése a nagykereskedelemben | 143 |
| Az áruforgalom ellenőrzéséről általában | 143 |
| A beszerzési tevékenység ellenőrzése | 145 |
| Igényfelmérés, prognosztizálás, piackutatás | 146 |
| Beszerzési források alakulása | 148 |
| Az importtevékenység bonyolítása | 148 |
| Árubeszerzés a magánszektortól | 150 |
| A termelésszervező tevékenység eredményei | 151 |
| A szezonális felkészülés és forgalom | 151 |
| Új áruk forgalmazása | 151 |
| A szerződéses fegyelem helyzete | 152 |
| Mennyiségi és minőségi átvétel | 156 |
| Az értékesítés ellenőrzése | 158 |
| Az értékesítés elemzése matematikai-statisztikai módszerekkel | 158 |
| Az értékesítési tevékenység ellenőrzése | 167 |
| A készletgazdálkodás ellenőrzése | 180 |
| A készletgazdálkodás elemző vizsgálata | 180 |
| A készletgazdálkodás ellenőrzése | 186 |
| A készletek összetétele, választékvizsgálat | 188 |
| Készletértékelés (árazás) helyessége | 189 |
| Az áruforgalom ellenőrzése a kiskereskedelemben | 192 |
| Az áruforgalom összefüggő vizsgálata | 192 |
| Az árubeszerzés ellenőrzése | 197 |
| A beszerzési munka szabályozottsága, az irányítás rendszere | 198 |
| A beszerzések megalapozottságának ellenőrzése | 199 |
| A megrendelések feladata | 203 |
| A mennyiségi és minőségi áruátvétel lebonyolítása | 208 |
| A bolti értékesítés ellenőrzése | 209 |
| A forgalomváltozás okainak feltárása | 211 |
| Az értékesítés megszervezése, az egyes értékesítési formák hatékonysága | 218 |
| A kiszolgálás színvonala, az igények kielégítése | 221 |
| Munka- és üzemszervezés a boltban | 226 |
| A készletgazdálkodás bolti vizsgálatának sajátosságai | 231 |
| A készletre ható tényezők elemzése | 232 |
| Választékvizsgálat | 237 |
| Árutárolás, készletselejtezés | 239 |
| Termelés, szolgáltatás és értékesítés ellenőrzése a vendéglátóiparban | 241 |
| A központi termelőüzemek vizsgálata | 242 |
| A nyersanyag beszerzése | 243 |
| A termelés megszervezése | 245 |
| Késztermék tárolása és kiszállítása | 250 |
| A termelés változásának értékelése | 251 |
| Az anyagfelhasználás vizsgálata | 252 |
| Termelés az értékesítő üzletekben | 255 |
| Konyhai vételezés, előkészítés | 256 |
| Éttermi konyha működése | 257 |
| Az árképzés és anyagfelhasználás | 259 |
| A vendéglátó értékesítés ellenőrzése | 263 |
| A forgalomváltozás okainak feltárása | 263 |
| Árellenőrzés a vendéglátóiparban | 274 |
| Az üzemeltetés színvonala és a választék | 276 |
| Munka- és üzemszervezés | 280 |
| Vendéglátó és idegenforgalmi szolgáltatások ellenőrzése | 283 |
| Az idegenforgalom bonyolítása | 283 |
| Szállodai tevékenység ellenőrzése | 286 |
| Mezőgazdasági termékvásárlás és az ipari tevékenység ellenőrzése | 293 |
| A felvásárlás ellenőrzése | 293 |
| A felvásárlás megszervezése | 294 |
| A felvásárlási és értékesítési forgalom vizsgálata | 295 |
| A felvásárlás lebonyolítása | 295 |
| A felvásárlás hatékonysága | 296 |
| Az ipari tevékenység ellenőrzése | 297 |
| A tevékenység szükségességének és feltételinek bírálata | 298 |
| A termelési folyamat vizsgálata | 298 |
| Jövedelmezőség és hatékonyság | 299 |
| Elszámoltatás, vagyonvédelem | 303 |
| Bolti, üzleti gazdálkodás ellenőrzése | 305 |
| Rentabilitásvizsgálat | 305 |
| A telepi, a bolti, az üzleti rentaibilitás a hatékony gazdálkodás eszköze | 305 |
| Elemző jellegű vizsgálatok a hálózati egységekben | 309 |
| Az anyagi ösztönzés hatása | 312 |
| Ellenőrzés a hálózati egységekben | 314 |
| A létszám- és bérgazdálkodás ellenőrzése | 314 |
| Létszámgazdálkodás | 315 |
| Az élőmunka-felhasználás hatékonysága | 318 |
| A bér és bérjellegű kifizetések szabályszerűsége | 322 |
| A költséggazdálkodás ellenőrzése | 326 |
| A költségalakulás vizsgálati módszerei | 326 |
| A költségek alakulását meghatározó tényezők | 329 |
| A költséggazdálkodás hatékonysága, a takarékosság érvényesülése | 331 |
| A költségek csoportosítása | 334 |
| A fontosabb költségfajták részletes elemzése | 338 |
| Az elszámoltatás, a vagyon- és fogyasztói érdekvédelem ellenőrzése | 350 |
| A raktárak, a boltok és az üzemek elszámoltatása | 353 |
| Áruelszámoltatás | 355 |
| Pénzelszámoltatás | 370 |
| Álló- és fogyóeszközök, anyagok elszámoltatása | 377 |
| Szabadkasszás üzletek ellenőrzése | 379 |
| Szerződéses üzletek elszámoltatása és ellenőrzése | 384 |
| Leltárellenőrzés | 390 |
| A leltározás megszervezése | 390 |
| A készletfelvétel ellenőrzése | 394 |
| A leltárkülönbözetek vizsgálata | 398 |
| A vagyonvédelem egyéb kérdései | 404 |
| Pénztárrovancs (váratlan pénztárellenőrzés) | 404 |
| Zárás, tűz- és vagyonbiztonság | 409 |
| A fogyasztói érdekvédelem ellenőrzése | 413 |
| A fogyasztói érdekvédelem | 414 |
| A fogyasztói érdekvédelmi vizsgálat | 416 |
| A fogyasztói érdekvédelmi vizsgálatok módszerei | 420 |
| A központi egységek és feladatuk vizsgálata | 423 |
| Az egyes osztályok (részlegek) ellenőrzése | 423 |
| Az előírások megtartásának vizsgálata | 423 |
| A feladatok végrehajtásának hatékonysága | 424 |
| Kapcsolat a társosztályokkal | 425 |
| A vállalati belső mechanizmus vizsgálata | 426 |
| Információs és döntési rendszer | 426 |
| Ügyvitelgépesítés, adatfeldolgozás integráltsága | 430 |
| A munka szervezettsége | 434 |
| Az üzemi demokrácia helyzete | 435 |
| A vezetés színvonala | 437 |
| Mérlegvizsgálat | 440 |
| A mérlegbeszámoló fogalma, szerkezeti felépítése, a mérlegkészítés alapelvei | 440 |
| A mérlegvalódiság ellenőrzése | 443 |
| A mérlegbeszámoló elemzése | 450 |
| Vállalati szintű vizsgálatok | 457 |
| Beruházás és állóeszköz-fejlesztés | 457 |
| Pénzügyi helyzet | 464 |
| Ármunka | 471 |
| Irodalom | 479 |