| Bevezetés | 3 |
| A belkereskedelem | 5 |
| A népgazdaság | 5 |
| A belkereskedelem szervezete | 7 |
| A belkereskedelem tulajdonforma szerinti tagozódása | 7 |
| Állami kereskedelem | 8 |
| Szövetkezeti kereskedelem | 8 |
| Magánkereskedelem | 8 |
| A belkereskedelem tevékenység szerinti tagozódása | 9 |
| A fogyasztókat ellátó kereskedelem | 9 |
| Termelőeszköz-kereskedelem | 13 |
| Felvásárló kereskedelem | 13 |
| Melléktermék- és hulladékgyűjtés | 13 |
| Kereskedelmi szolgáltatás | 13 |
| A belkereskedelem irányítása | 14 |
| A Belkereskedelmi Minisztérium kereskedelmi irányító és felügyeleti munkája | 14 |
| A tanácsok kereskedelemirányító és felügyeleti munkája | 15 |
| Mit kell tudni általában a tanácsokról? | 15 |
| A tanácsi kereskedelmi szakigazgatási szervek feladatai | 16 |
| A Minisztérium és a tanácsok munkáját segítő szervek | 17 |
| Az Állami Kereskedelmi Felügyelőség (ÁKF) | 17 |
| Népi ellenőrzési bizottságok | 18 |
| Társadalmi ellenőrzés | 18 |
| Állami Közegészségügyi Járványügyi Felügyelet | 18 |
| Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézet | 18 |
| A kiskereskedelmi tevékenység | 21 |
| Az állami kereskedelmi vállalat | 21 |
| Az állami kiskereskedelmi vállalat jellemzői | 22 |
| Szakosítás | 23 |
| Működési terület | 24 |
| Szervezet | 24 |
| Az Általános Fogyasztási és Értékesítő Szövetkezet (ÁFÉSZ) | 25 |
| Az ÁFÉSZ-ek gazdasági tevékenysége | 26 |
| Bolti kiskereskedelmi és vendéglátás | 26 |
| Felvásárlás | 27 |
| Szolgáltatás | 27 |
| Ipari tevékenység | 27 |
| A kiskereskedelmi hálózat | 27 |
| Üzemi formák | 29 |
| A bolt | 29 |
| ABC-áruház | 31 |
| Iparcikkáruházak | 31 |
| A vásárcsarnokok és a piacok | 31 |
| A mozgó árusítás | 34 |
| Szakosítás | 34 |
| A szakosítás mértékét befolyásoló tényezők | 34 |
| Szakboltok | 35 |
| Kombinált boltok | 35 |
| Vegyesboltok | 36 |
| Értékesítési módok | 36 |
| A kereskedelmi munka tárgyi és személyi feltételei | 37 |
| A boltok, áruházak helyiségei | 37 |
| Árusítótér | 38 |
| Üzemi helyiségek | 39 |
| Iroda | 42 |
| Szociális helyiségek | 42 |
| A boltok, áruházak berendezései és felszerelései | 43 |
| Az árusítótér berendezései és felszerelései | 43 |
| Bútorok | 43 |
| Hűtőberendezések | 44 |
| Mérőeszközök | 45 |
| Az áru előkészítéséhez és az eladáshoz használt egyéb eszközök | 45 |
| Pénztári berendezések | 46 |
| Raktári berendezések | 46 |
| Tárolóberendezések | 46 |
| Raktári mérlegek | 46 |
| Árumozgató gépek | 47 |
| Az áruk csomagolása | 48 |
| A csomagolás anyagai és eszközei | 48 |
| Fa csomagolóeszközök | 48 |
| Papír csomagolóeszközök | 48 |
| Fém csomagolóeszközök | 50 |
| Üveg csomagolóeszközök | 50 |
| Műanyag csomagolóeszközök | 51 |
| Textil csomagolóeszközök | 52 |
| A csomagolás fajtái | 52 |
| Fogyasztói csomagolás | 52 |
| Szállítási és gyűjtőcsomagolás | 53 |
| Bolti, áruházi dolgozók | 54 |
| Munkamegosztás a boltban | 54 |
| A vezető | 55 |
| Az eladó | 55 |
| A pénztáros | 56 |
| Az adminisztrátor | 56 |
| Kisegítők, segédmunkások | 56 |
| A kereskedelmi eladókkal szemben támasztott követelmények | 56 |
| Az áruk beszerzése | 61 |
| A forgalomba kerülő áruk forrása | 61 |
| A belföldi termelésből származó áruk | 62 |
| Külföldi eredetű áruk | 62 |
| A kiskereskedelmi vállalatok szállítói | 62 |
| Beszerzés a nagykereskedelmi vállalatoktól | 63 |
| Beszerzés közvetlen a termelőktől | 64 |
| A beszerzési munka gyakorlata | 64 |
| A vállalati központ feladata a beszerzésben | 64 |
| A bolt feladata az árubeszerzésben | 65 |
| A beszerzés mennyiségének és összetételének megállapítása | 65 |
| Az árurendelés | 67 |
| Az áruátvétel | 68 |
| Az áruk szállítása | 72 |
| Szállítási módok | 73 |
| Vasúti szállítás | 73 |
| Közúti szállítás | 73 |
| Vízi szállítás | 74 |
| Légi szállítás | 74 |
| Csővezetékes szállítás | 74 |
| A nagykereskedelmi szállítások jellemzői | 75 |
| Túrajáratok | 75 |
| Egyedi áruszállítások | 75 |
| Az áruk készletezése | 77 |
| A bolti készlet | 77 |
| A bolti készlet nagyságát meghatározó tényezők | 77 |
| A készletek összetétele | 80 |
| Kurrens - inkurrens áruk | 81 |
| Standard áruk | 81 |
| Idényáruk | 81 |
| Hiánycikkek | 81 |
| Az áruk tárolása | 82 |
| A bolti árutárolás feladata és szakaszai | 82 |
| A raktári rend kialakítása | 82 |
| Az áruk elhelyezése | 82 |
| Az áruk folyamatos ellenőrzése és gondozása | 85 |
| Az áruk értékesítése | 87 |
| Értékesítési módok | 88 |
| Hagyományos értékesítés | 89 |
| Önkiválasztó értékesítés | 91 |
| Minta utáni értékesítés | 92 |
| Önkiszolgáló értékesítés | 93 |
| Az eladók és a pénztárosok feladata az önkiszolgáló értékesítésben | 97 |
| Az önkiszolgálás előnyei | 99 |
| Csomagküldő értékesítés | 100 |
| Automata értékesítés | 100 |
| Az automaták fajtái | 100 |
| Az automaták elhelyezése | 103 |
| Az automata értékesítés előnyei | 103 |
| A különböző értékesítési módok, formák együttes alkalmazása | 104 |
| Kereskedelmi szolgáltatások | 105 |
| Az értékesítéshez kapcsolódó szolgáltatások | 105 |
| Az áruk rendeltetésszerű használatához szükséges szolgáltatások | 105 |
| Vevőszolgálat | 106 |
| Előrendelés | 106 |
| Házhoz szállítás | 106 |
| Önálló szolgáltatások | 107 |
| Kölcsönzés | 107 |
| Bizományi tevékenység és használt cikkek vásárlása | 108 |
| Függelék | 109 |
| Kereskedelmi Általános Üzleti Szabályzat | 109 |
| Egy kiskereskedelmi vállalat központjának szervezeti sémája | 117 |
| Egy Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet vállalati szervezetének sémája | 121 |
| Felhasznált irodalom | 122 |