| A kereskedelem | 7 |
| A kereskedelem jelentősége, fogalma, értéke | 7 |
| A kereskedelem jelentősége | 7 |
| A kereskedelem fogalma | 8 |
| A kereskedelmi munka értéke | 8 |
| A kereskedelmi munka tartalma | 8 |
| A termelés és a fogyasztás közötti különbségek áthidalása | 8 |
| A kereskedelem, mint szervezet | 9 |
| A közútijármű - és üzemanyag - kereskedelem | 9 |
| A nagykereskedelem | 10 |
| A kiskereskedelem | 12 |
| A kereskedelmi munka tárgya. Az áru | 16 |
| Az áru fogalma | 16 |
| Az áruk világának fejlődése | 16 |
| Az áruk csoportosítása | 16 |
| A termékek | 17 |
| Az áruk forgalomképessége | 17 |
| A minőség | 18 |
| A megjelenési forma | 18 |
| A védjegy | 18 |
| A csomagolás | 19 |
| Az ár | 19 |
| A kereskedelmi tevékenység folyamata | 20 |
| Az árubeszerzés | 20 |
| Az árubeszerzés kockázatossága | 20 |
| Az árubeszerzés folyamata | 21 |
| Készletezés | 30 |
| A készletgazdálkodás | 30 |
| Az áruk tárolása | 34 |
| Az értékesítés | 36 |
| Az áruk előkészítése az értékesítésre | 36 |
| Az értékesítés folyamata | 36 |
| Az értékesítési módok | 39 |
| A vásárlók befolyásolása | 44 |
| Fogyasztói érdekvédelem | 49 |
| A kereskedelmi munka személyi feltételei | 52 |
| Munkakörök a kereskedelmi egységekben | 52 |
| A boltvezető, illetve áruházi osztályvezető feladatai | 52 |
| A bolti, illetve áruházi eladó feladatai | 53 |
| A pénztáros feladatai | 53 |
| Egyéb munkakörök | 53 |
| A kereskedőkkel szemben támasztott követelmények | 54 |
| Kereskedői tulajdonságok | 54 |
| Követelmények a kereskedelmi eladókkal szemben | 54 |
| A létszámszükséglet meghatározása | 55 |
| A munkáltatók és a munkavállalók kapcsolatának jogi szabályozása | 57 |
| A munkaviszony létesítése | 57 |
| A munkaviszony módosítása és megszűnése | 57 |
| Rendes felmondás | 58 |
| Rendkívüli felmondás | 58 |
| Munkaidő, pihenőidő | 59 |
| A munka díjazása | 60 |
| Kártérítési felelősség | 60 |
| A munkavállaló kártérítési felelőssége | 60 |
| A munkáltató kártérítési felelőssége | 61 |
| A gzadálkodó szervezetek jellemzői | 62 |
| A gazdálkodó szervezetek szerepe, jellemzői | 62 |
| A gazdálkodó szervezetek csoportosítása | 62 |
| Az egyéni vállalkozások | 63 |
| Az egyéni vállalkozás alapítása | 63 |
| A tevékenység megkezdésének feltételei | 63 |
| A vállalkozói közreműködés és felelősség | 64 |
| Az egyéni vállalkozás megszűnése | 64 |
| A társas vállalkozások | 64 |
| A gazdasági társaságok jogi felelőssége | 65 |
| A gazdasági társaságok alapítása | 65 |
| A gazdasági trársaságok megszűnése | 65 |
| A társas vállalkozások formái | 66 |
| A kereskedelmi vállalkozások vagyona | 68 |
| A vagyon szerepe | 68 |
| A vagyon részei | 68 |
| Az eszközök | 68 |
| A források | 69 |
| A mérleg | 70 |
| A leltár | 70 |
| Az áruforgalom lebonyolításához szükséges tárgyi feltételek | 72 |
| A kiskereskedelmi egységek épülete | 72 |
| A bolt helyiségei, berendezései | 72 |
| Az elárusító helyiség | 73 |
| Üzemi helyiségek | 73 |
| A kiskereskedelemben alkalmazott gépek, felszerelések | 74 |
| A gazdálkodó szervezetek nyereségérdekeltsége | 75 |
| Az árak | 75 |
| Az eladási ár felépítése | 76 |
| Az árrés | 77 |
| Költségek | 78 |
| A költségek csoportosítása | 78 |
| Az eredmény | 79 |
| Az általános forgalmi adó | 81 |
| Az általános forgalmi adó jellemzői | 81 |
| Az értékesítéskor felszámított áfa | 82 |
| Az értékesítéskor felszámított áfa alapja és mértéke | 82 |
| Kereskedelmi üzletek | 83 |
| A kereskedelmi üzlet jellemzői | 83 |
| Üzlet megnyitása, megszüntetése | 83 |
| Üzlet nyitvatartása | 85 |
| Az üzlet megjelölése | 85 |
| Üzleti tájékoztatók | 85 |
| Üzleti munkarend | 86 |
| Ellenőrzés a kereskedelemben | 87 |
| Belső ellenőrzés | 87 |
| Napi ellenőrzési feladatok | 87 |
| Az időszakos ellenőrzési feladatok | 88 |
| Külső (hatósági) ellenőrzés | 88 |
| Ellenőrzési napló | 89 |
| A vásárlók könyve | 90 |
| Felhasznált irodalom | 91 |