| A kereskedelem | 6 |
| A kereskedelem jelentősége, fogalma, értéke | 6 |
| A kereskedelem jelentősége | 6 |
| A kereskedelem fogalma | 6 |
| A kereskedelmi munka értéke | 7 |
| A kereskedelmi munka tartalma | 7 |
| Az áruforgalmi folyamat | 7 |
| A termelés és a fogyasztás közötti különbségek | 7 |
| A kereskedelem mint szervezet | 8 |
| A közútjármű- és üzemanyag-kereskedelem | 8 |
| A nagykereskedelem | 8 |
| A kiskereskedelem | 11 |
| A kereskedelmi munka tárgya: Az áru | 14 |
| Az áru fogalma | 14 |
| Az áruk világának fejlődése | 14 |
| Az áruk csoportosítása | 14 |
| A termékek | 15 |
| Az áruk forgalomképessége | 16 |
| A minőség | 16 |
| A megjelenési forma | 17 |
| A védjegy | 17 |
| A csomagolás | 17 |
| Az ár | 18 |
| A kereskedelmi tevékenység folyamata | 19 |
| Az árubeszerzés | 19 |
| Az árubeszerzés kockázatossága | 19 |
| Az árubeszerzés folyamata | 19 |
| A készletezés | 36 |
| A készletgazdálkodás | 36 |
| Az áruk tárolása | 42 |
| Az értékesítés | 45 |
| Az áruk előkészítése az értékesítésre | 45 |
| Az értékesítés folyamata | 46 |
| Az értékesítési módok | 50 |
| A vásárlók befolyásolása | 59 |
| Fogyasztói érdekvédelem | 66 |
| A kereskedelmi munka személyi feltételei | 70 |
| Munkakörök a kiskereskedelmi egységekben | 70 |
| A boltvezető, illetve áruházi osztályvezető feladatai | 71 |
| A bolti, illetve áruházi eladó feladatai | 71 |
| A pénztáros feladatai | 71 |
| Egyéb munkakörök | 73 |
| A kereskedőkkel szemben támasztott követelmények | 73 |
| Kereskedői tulajdonságok | 73 |
| Követelmények a kereskedelmi eladókkal szemben | 74 |
| A létszámszükséglet meghatározása | 78 |
| A munkáltató és a munkavállaló kapcsolatának jogi szabályozása | 80 |
| A munkaviszony létesítése | 80 |
| A munkaviszony módosítása és megszűnése | 80 |
| Rendes felmondás | 81 |
| Rendkívüli felmondás | 81 |
| Munkaidő, pihenőidő | 82 |
| A munka díjazása | 83 |
| Kártérítési felelősség | 84 |
| A munkavállaló kártérítési felelőssége | 84 |
| A munkáltató kártérítési felelőssége | 84 |
| Az áruforgalom lebonyolításához szükséges tárgyi feltételek | 86 |
| A kiskereskedelmi egységek épülete | 86 |
| A bolt helyiségei, berendezései | 87 |
| Az elárusító helyiség | 87 |
| A boltok berendezési tárgyai | 87 |
| Az elárusító helyiség hangulata | 88 |
| Üzemi helyiségek | 88 |
| Áruátvevő és áruelőkészítő helyiség | 89 |
| A raktárak | 89 |
| Irodák és szociális helyiségek | 90 |
| A kiskereskedelemben alkalmazott gépek, felszerelések | 90 |
| A kereskedelmi üzletek | 96 |
| Kereskedelmi üzlet jellemzői | 96 |
| Üzlet megnyitása, megszüntetése | 96 |
| Üzlet nyilvántartása | 98 |
| Az üzlet megjelölése | 98 |
| Üzleti tájékoztatók | 98 |
| Üzleti munkarend | 99 |
| Ellenőrzés a kereskedelemben | 100 |
| Belső ellenőrzés | 100 |
| Napi ellenőrzési feladatok | 100 |
| Időszakos ellenőrzési feladatok | 100 |
| Külső ellenőrzés | 101 |
| Ellenőrzési napló | 102 |
| Vásárlók könyve | 103 |
| Felhasznált irodalom | 104 |