| Bevezető | 3 |
| Az üzemi társadalmi ellenőrzés szervezeti kérdései | 7 |
| A csoport-, illetve brigádvezetők feladatai | 10 |
| A kereskedelmi osztályok, csoportok kötelességei | 12 |
| A kereskedelmi vállalatok feladatai | 13 |
| A társadalmi ellenőrök feladatai | 14 |
| Az 52/1963. (K. É. 19.) BkM. sz. utasítás | 14 |
| A kereskedelem általános üzleti szabályzata (KÁÜSZ) | 19 |
| A társadalmi ellenőrök munkamódszere | 20 |
| Az ellenőrzési terület felosztása | 20 |
| Az ellenőrzés módja | 23 |
| Általános ellenőrzés, célfeladat, kontrollvizsgálat | 26 |
| Mintavétel | 29 |
| Az egyes élelmiszerek mintavételi szabályai | 33 |
| A gombák forgalombahozatának ellenőrzési szempontjai | 36 |
| Próbavásárások | 39 |
| A társadalmi ellenőrhálózat szakosítása | 42 |
| A társadalmi ellenőrök szervezett oktatása | 43 |
| Jelentések elkészítése | 47 |
| A panaszkönyv ellenőrzése | 49 |
| Általános tudnivalók a tisztaságról | 52 |
| Az élelmiszerkereskedelem közegészségügyi szabályai | 52 |
| A vendéglátóipari és utasellátó vállalatok közegészségügyi és tiszataságrendje | 59 |
| A vendéglátópari és utasellátó vállalatoknál ételminta megőrzése | 65 |
| A közegészségügyi ellenőrzés alá tartozó üzletekben egészségügyi ellenőrzési könyv rendszeresítése | 66 |
| A piaci és utcai élelmiszerárusítás közegészségügyi szabályai | 67 |
| A csoportos étkeztetés célját szolgáló konyhaüzmek ellenőrzésének egészségügyi szempontjai | 76 |
| A bolt | 78 |
| A bolt helyiségei | 78 |
| A kereskedelmi hálózat szakosítása | 81 |
| Eladási formák | 85 |
| Fűszer- és csemegeboltok ellenőrzése | 88 |
| Az áru ellenőrzésének főbb szempontjai | 88 |
| A mérés ellenőrzés | 91 |
| Az áru kiszolgálása | 93 |
| Az élelmiszerboltok berendezése | 97 |
| Egyes élelmiszeráruk előkészítése | 99 |
| Az áruk elhelyezése, raktározása | 100 |
| Tejboltok ellenőrzése | 107 |
| Berendezés, felszerelés | 107 |
| A tej minőségének és árának ellenőrzése | 108 |
| Kiegészítő cikkek árusítása | 111 |
| Tisztasági követelmények | 112 |
| Húsboltok ellenőrzése | 114 |
| A húsboltok legfontosabb felszerelési tárgyainak rövid ismertetése | 115 |
| Milyen áruféleségeket tarthatnak a húsboltok | 116 |
| A húsboltok tisztántartása | 117 |
| Az áru tárolása | 118 |
| Áruellenőrzés | 118 |
| Zöldség-, gyümölcsboltok ellenőrzése | 122 |
| Zöldségfélék kezelése és tárolása | 123 |
| Gyümölcsök kezelése és tárolása | 130 |
| A vendéglátóipari tevékenység ellenőrzése | 134 |
| A vendéglátóipar árrendszere | 135 |
| Éttermek ellenőrzése | 140 |
| Cukrászdák ellenőrzése | 145 |
| Eszpresszók ellenőrzése | 149 |
| Italboltok ellenőrzése | 151 |
| Kisvendéglők ellenőrzése | 153 |
| Önkiszolgáló éttermek ellenőrzése | 155 |
| Üzemi konyhák ellenőrzése | 157 |
| Elhelyezés, berendezés és felszerelés | 159 |
| Panaszkönyvek ellenőrzése | 163 |
| Az üzemi vendéglátásban dolgozók magatartása | 164 |
| Az üzemélelmezés különböző szolgáltatásainak árai | 165 |
| A mérő- és adagolóeszközök pontossága és a helyes adagolás | 167 |
| Az üzemi vendéglátó egységekre vonatkozó kereskedelmi rendelkezések | 168 |
| Önkiszolgáló éttermek jelentősége és ellenőrzése | 173 |
| Az ételek tálalásának ellenőrzése | 177 |
| Iparcikküzletek ellenőrzése | 184 |
| Textil-méteráru üzlet | 184 |
| Konfekció üzletek ellenőrzése | 189 |
| Darab-, kötött-, illetve divatáruüzlet ellenőrzése | 191 |
| Cipőüzlet ellenőrzése | 192 |
| Vas-, műszaki- és rádióüzletek ellenőrzése | 194 |
| Vegyi, háztartási és illatszer üzletek ellenőrzése | 197 |
| Üveg-, porcelán-, műanyagboltok ellenőrzése | 200 |
| Papír-, írószerüzletek ellenőrzése | 204 |
| Áruházi rendszer | 204 |
| Piacok és csarnokok ellenőrzése | 206 |
| Árusításra jogosultak | 206 |
| Milyen áruk hozhatók forgalomba a csarnokokban, piacokon és vásárokon | 206 |
| A vásárcsarnokok, piacok és vásárok általános rendje | 207 |
| Önkiszolgáló boltok ellenőrzése | 211 |
| Hagyományos eladás vagy önkiszolgálás | 211 |
| A társadalmi ellenőrök feladata az önkiszolgáló boltokban | 215 |
| A csomagolás jelentősége | 215 |
| Milyen legyen az áruk elhelyezése | 217 |
| A vásárlók tájékoztatása | 219 |
| Egyéb ellenőrzési szempontok | 220 |
| Vásárok ellenőrzése | 222 |
| A vásárok jelentősége | 222 |
| A vásárolt ellenőrzések megszervezése | 222 |
| Búcsúk ellenőrzése | 225 |
| A kereskedelem tömegkapcsolatának újabb formái | 226 |
| Kérdőívek, statisztikai adatfelmérések | 227 |
| Vevőnakétok rendszere | 227 |
| Körzeti kereskedelmi felelősök | 229 |
| Az ellenőrző munka rögzítésével kapcsolatos tudnivalók | 232 |
| Bejegyzés az ellenőrzési naplóba | 232 |
| Jegyzőkönyv felvétele | 234 |
| Függelék: iratminták | 239 |