| Bevezető | 3 |
| Az üzemi társadalmi ellenőrzés szervezeti kérdései | 6 |
| A társadalmi ellenőrök feladatai | 12 |
| A társadalmi ellenőrök munkamódszere | 18 |
| Az ellenőrzési terület felosztása | 18 |
| Az ellenőrzés módja | 19 |
| Általános ellenőrzés, célfeladat, kontrollvizsgálat | 22 |
| Mintavétel | 24 |
| Néhány jelentősebb élelmiszer mintavételének ismertetése | 27 |
| Refraktométeres italellenőrzés | 30 |
| A gombák forgalombahozatának ellenőrzési szempontjai | 32 |
| Próbavásárások | 34 |
| A társadalmi ellenőrhálózat szakosítása | 36 |
| A társadalmi ellenőrök szervezett oktatása | 38 |
| Jelentések elkészítése | 42 |
| A panaszkönyv ellenőrzése | 43 |
| Általános tudnivalók a tisztaságról | 46 |
| Az élelmiszerkereskedelem közegészségügyi szabályai | 46 |
| A vendéglátóipari és utasellátó vállalatok közegészségügyi és tiszataságrendje | 52 |
| A vendéglátópari és utasellátó vállalatoknál ételminta megőrzése | 58 |
| A közegészségügyi ellenőrzés alá tartozó üzletekben egészségügyi ellenőrzési könyv rendszeresítése | 59 |
| A piaci és utcai élelmiszerárusítás közegészségügyi szabályai | 60 |
| A csoportos étkeztetés célját szolgáló konyhaüzmek ellenőrzésének egészségügyi szempontjai | 68 |
| A bolt | 71 |
| A bolt helyiségei | 71 |
| A kereskedelmi hálózat szakosítása | 73 |
| Eladási formák | 77 |
| Fűszer- és csemegeboltok ellenőrzése | 79 |
| Az áru ellenőrzésének főbb szempontjai | 79 |
| A mérés ellenőrzés | 82 |
| Az áru kiszolgálása | 84 |
| Az élelmiszerboltok berendezése | 87 |
| Egyes élelmiszeráruk előkészítése | 88 |
| Az áruk elhelyezése, raktározása | 89 |
| Tejboltok ellenőrzése | 95 |
| Húsboltok ellenőrzése | 101 |
| Zöldség-, gyümölcsboltok ellenőrzése | 107 |
| Zöldségfélék kezelése és tárolása | 108 |
| Gyümölcsök kezelése és tárolása | 114 |
| A vendéglátóipari tevékenység ellenőrzése | 117 |
| A vendéglátóipar árrendszere | 117 |
| Éttermek ellenőrzése | 123 |
| Cukrászdák ellenőrzése | 127 |
| Eszpresszók ellenőrzése | 130 |
| Italboltok ellenőrzése | 133 |
| Népbüfék ellenőrzése | 135 |
| Kisvendéglők ellenőrzése | 135 |
| Üzemi konyhák ellenőrzése | 137 |
| Elhelyezés, berendezés és felszerelés | 139 |
| Panaszkönyvek ellenőrzése | 143 |
| Az üzemi vendéglátásban dolgozók magatartása | 143 |
| Az üzemélelmezés különböző szolgáltatásainak árai | 144 |
| A mérő- és adagolóeszközök pontossága és a helyes adagolás | 146 |
| Nyersanyagkeretek felhasználása, ételek minősége és választéka, étlapszerkesztés | 147 |
| Az üzemi vendéglátó egységekre vonatkozó kereskedelmi rendelkezések | 152 |
| Iparcikküzletek ellenőrzése | 157 |
| Textil-méteráru üzlet | 157 |
| Konfekció üzletek ellenőrzése | 161 |
| Darab-, kötött-, illetve divatáruüzlet ellenőrzése | 163 |
| Cipőüzlet ellenőrzése | 164 |
| Vas-, műszaki- és rádióüzletek ellenőrzése | 166 |
| Vegyi, háztartási és illatszer üzletek ellenőrzése | 169 |
| Papír-, írószerüzletek ellenőrzése | 171 |
| Áruházi rendszer | 172 |
| Piacok és csarnokok ellenőrzése | 174 |
| Az ellenőrző munka rögzítésével kapcsolatos tudnivalók | 183 |
| Bejegyzés az ellenőrzési naplóba | 183 |
| Jegyzőkönyv felvétele | 185 |
| Függelék: iratminták | 190 |