| A kereskedelem helye a gazdaságban | 7 |
| A kereskedelem jelentősége | 7 |
| A kereskedelem forgalma | 8 |
| A kereskedelem tevékenysége | 9 |
| A kereskedelmi munka értéke | 9 |
| A kereskedelmi munka tartalma | 10 |
| A kereskedelem szervezete | 14 |
| A közúti jármű- és üzemanyag-kereskedelem | 15 |
| A nagykereskedelem | 15 |
| A kiskereskedelem | 16 |
| Összefoglalás | 17 |
| A kereskedelem kialakulása és fejlődése | 18 |
| A kereskedelem helye és szerepe a magyar nemzetgazdaságban | 19 |
| Az Európai Unió kereskedelme | 20 |
| A kereskedelem gazdasági és társadalmi jelentősége | 20 |
| A kereskedelem mint az EU második legnagyobb munkáltatója | 21 |
| Koncentráció és verseny a kereskedelemben | 22 |
| A független szervezett kereskedelem kialakulása | 24 |
| Összefoglalás | 25 |
| A kereskedelmi formák, az értékesítési csatorna szereplői | 26 |
| A nagykereskedelem | 26 |
| A nagykereskedelem tevékenysége | 26 |
| A nagykereskedelem tevékenységi formái | 27 |
| A külkereskedelem | 29 |
| A kiskereskedelem | 31 |
| A kiskereskedelem sajátosságai | 31 |
| A kiskereskedelmi formák | 32 |
| Kiskereskedelmi szervezetek | 37 |
| Összefoglalás | 43 |
| Az áru | 44 |
| Az áru fogalma | 44 |
| Az áruk világának fejlődése | 44 |
| Az áruk csoportosítása | 45 |
| Az áruk forgalomképessége | 46 |
| Az áruk minősége | 47 |
| A minőség fogalma és összetevői | 48 |
| Az áruk minőségét meghatározó tényezők | 49 |
| A legfontosabb minőségi jellemzők | 51 |
| A kereskedelem szerepe az áru minőségének megőrzésében | 55 |
| A minőségvédelem jogi eszközei | 56 |
| Termékfelelősség | 56 |
| Szabványosítás és szabvány | 57 |
| A minőségtanúsítási rendszer | 60 |
| Fogyasztói tájékoztatási formák | 61 |
| Rendszeresen ellenőrzött Kiváló Magyar Termék | 62 |
| Zárjegy | 63 |
| A környezetre kevésbé ártalmas áruk jelölése | 63 |
| Összefoglalás | 64 |
| Az áruforgalom, az áruforgalmi tevékenység | 66 |
| Árubeszerzés | 66 |
| Az árubeszerzés célja, jelentősége | 66 |
| Az árubeszerzés, mint az üzleti stratégia része | 68 |
| Az árubeszerzés munkafolyamata | 70 |
| Az árubeszerzéssel összefüggő feladatok | 90 |
| A készletezés, az árutárolás | 92 |
| A készletgazdálkodás | 92 |
| Az áruk tárolása, raktározás és kezelése | 108 |
| Az értékesítés | 112 |
| Az áruk előkészítése az értékesítésre | 112 |
| Az áru eladás (értékesítés) folyamata | 115 |
| Az értékesítés megszervezése a vevők elvárása alapján | 118 |
| A kiskereskedelemben alkalmazott értékesítési módok | 120 |
| Az értékesítési mód megválasztása és alkalmazása | 134 |
| Összefoglalás | 135 |
| Az értékesítés körülményei és technikái | 139 |
| Az értékesítés környezete | 139 |
| Az üzlet mérete | 139 |
| Az áruk elhelyezése | 140 |
| A vásárló irányítása | 140 |
| A pénztárak kapacitása, elhelyezése és a pénztári technikák | 141 |
| Az üzleti vagyon védelme | 146 |
| Az értékesítés körülményeinek és technikáinak sajátosságai az áruházakban | 147 |
| A személyes kapcsolatok szerepe az értékesítésben | 149 |
| Összefoglalás | 151 |
| Vevőismeret, a vásárlók befolyásolása, vevő-kiszolgáltatás | 152 |
| A vásárlás motívumai | 152 |
| A vásárlás, mint döntési folyamat | 154 |
| A vásárlási döntés tárgya, a vevő üzletválasztási szempontjai | 155 |
| A vásárlók befolyásolása és annak eszközei | 156 |
| A vevő-kiszolgálás | 162 |
| Összefoglalás | 165 |
| A kereskedelmi munka személyi feltételei | 166 |
| Munkakörök a kereskedelmi egységekben | 166 |
| A boltvezető illetve az áruházi osztályvezető legfontosabb feladatai | 168 |
| A bolti, illetve az áruházi eladó legfontosabb feladatai | 168 |
| A pénztáros feladatai | 169 |
| Egyéb munkakörök | 170 |
| A kereskedőkkel szemben támasztott követelmények | 170 |
| A kereskedő szakmai ismerete, műveltsége | 170 |
| A kereskedő személyiségvonásai | 171 |
| A kereskedő magatartás jegyei | 171 |
| A kereskedő külső megjelenése | 172 |
| Szempontok az eladók kiválasztásánál | 172 |
| Összefoglalás | 174 |
| Fogyasztóvédelem | 175 |
| Felelősségi jogszabályok és az abban foglalt jogok | 175 |
| Szavatosság | 175 |
| Jótállás | 176 |
| A fogyasztóvédelem szervezetei | 177 |
| Összefoglalás | 180 |
| Irodalomjegyzék | 181 |