1.034.815

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Amatőrcsillagászok kézikönyve

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Magyar Csillagászati Egyesület
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 490 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-037-877-9
Megjegyzés: Néhány színes és fekete-fehér fotóval, ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Több mint tíz évvel ezelőtt jelent meg Az észlelő amatőrcsillagász kézikönyve c. kétkötetes munka. Az eltelt bő egy évtizedben sokat fejlődött a hazai amatőrcsillagászat, a korábbiaknál nagyobb... Tovább

Előszó

Több mint tíz évvel ezelőtt jelent meg Az észlelő amatőrcsillagász kézikönyve c. kétkötetes munka. Az eltelt bő egy évtizedben sokat fejlődött a hazai amatőrcsillagászat, a korábbiaknál nagyobb teljesítményű műszerek, új észlelési módszerek váltak elérhető a magyar amatőrök számára is. Ez a jelentős változás tükröződik jelen kiadványunkon is, mely Az észlelő amatőrcsillagász kézikönyve örökébe kíván lépni.
Kézikönyvünk számtalan megfigyelési programot ismertet, így hasznos segédeszköz a több ezer magyarországi távcsőtulajdonos számára. Haszonnal forgathatják mindazok, akik még csak most teszik "első lépéseiket" a csillagok világában, de azok számára is hasznos lehet kézikönyvünk, akik komolyabb megfigyeléseket kívánnak végezni. Az első hat fejezetben az amatőrök által is végezhető csillagászati megfigyelésekkel kapcsolatos tudnivalókat ismertetjük. Az Észleljünk! c. fejezet bevezetés a gyakorlati munkához, számos általános tudnivalóra hívja fel a figyelmet. A szabad szemmel is megfigyelhető jelenségek széles skáláját mutatba be második fejezetünk, majd két olyan témakör kerül sorra, melyek folyamatosan izgalomban tartják az amatőröket. A távcsövekről szóló fejezet a legfontosabb ismereteket foglalja össze, majd a "mobil amatőrcsillagász" legkedvesebb társát, a binokulárt mutatjuk be. Az asztrofotózás alapjai is külön fejezetben kaptak helyet, akárcsak a CCD-technika ismertetése. Kézikönyvünk nagyobbik felében az amatőrcsillagász távcsöveivel megfigyelhető égitestek módszereit vesszük sorra. Így pl. ismertetjük a Naprendszer égitestjeinek megfigyelési lehetőségeit (Nap, Hold, bolygók, üstökösök, kisbolygók, meteorok), továbbá a különféle fedések, fogyatkozások észlelését.
Ezután elhagyjuk a Naprendszert, és következik a mély-ég objektumok hihetetlenül gazdag világa, végül a kettőscsillagok, majd a változócsillagok megfigyelésének rejtelmeibe vezetjük be az Olvasót. Kézikönyvünk utolsó részében hasznos tudnivalókkal szolgálunk: ismertetjük a 2050-ig várható érdekesebb csillagászati jelenségeket, majd felsoroljuk a hazai csillagászati civil szféra legfontosabb szervezeteit. A kötet használhatóságát nagyban segíti a névmutató és a tárgymutató. Könyvünk végén színes képmelléklettel talál az Olvasó, melyben a legjobb hazai amatőr készítésű felvételekből válogatunk.
Kézikönyvünk szerzői a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai, többségük az egyesület kiadásában megjelenő Meteor c. folyóirat rovatvezetője. Vissza

Tartalom

Bevezető5
Kulin György előszava7
Észleljünk! (Kereszturi Ákos - Mizser Attila)9
Szabadszemes jelenségek (Gyenizse Péter)27
Távcsöves tudnivalók (Babcsán Gábor - Mizser Attila - Rózsa Ferenc)51
A binokulár - majdnem távcső (Mizser Attila)89
Asztrofotózás (Kocska Tamás)103
A CCD a csillagászatban (Dán András)123
A Nap (Iskum József)145
Szomszédunk, a Hold (Bartha Lajos)169
Fogyatkozások, csillagfedések (Szabó Sándor)215
Bolygók (Vincze Iván)255
Üstökösök (Sárneczky Krisztián)289
Kisbolygók (Sárneczky Krisztián)315
Meteorok (Kereszturi Ákos)325
A mély-ég világa (Bakos Gáspár)359
Kettőscsillagok (Ladányi Tamás)405
Változócsillagok (Kiss László - Mizser Attila)423
Jelenségek 2050-ig (Keszthelyi Sándor)465
A csillagászati "civil szféra" Magyarországon471
Névmutató481
Tárgymutató482
Képmelléklet488
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv