A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Oktatás és foglalkoztatás

Szerző

Kiadó: MTA Közgazdaságtudományi Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 160 oldal
Sorozatcím: KTI Könyvek
Kötetszám: 12
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 978-963-9796-71-3
Megjegyzés: Fekete-fehér grafikonokkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyar gazdaság versenyképességét, pénzügyi stabilitását, a társadalom kohézióját súlyosan fenyegeti az a tudáshiány, amelynek létezésére minden kétséget kizáróan rámutattak a felnőtt népesség,... Tovább

Előszó

A magyar gazdaság versenyképességét, pénzügyi stabilitását, a társadalom kohézióját súlyosan fenyegeti az a tudáshiány, amelynek létezésére minden kétséget kizáróan rámutattak a felnőtt népesség, illetve a tanulók körében a kilencvenes évek vége óta végrehajtott képességvizsgálatok. A rendszerváltást követően leértékelődött az érettségivel nem rendelkezők munkaereje: a csak általános iskolát végzettek foglalkoztatási aránya példátlanul alacsony, a szakmunkásképzőt végzettek foglalkoztatottsága pedig csak azért maradhatott viszonylag magas, mert közülük sokan fogadtak el képzettséget nem igénylő munkát az általános iskolát végzettek bérszintjén, a foglalkozások nagy részében teljesen elveszítve a szakképzésben folytatott tanulmányaik kereseti hozamát.
Az iskolázottság szerinti tudáskülönbségek a fiatal felnőttek körében az átlagosnál is nagyobbak. Ez a tény és még inkább az iskolásokra vonatkozó adatfelvételek eredményei világosan jelzik, hogy a probléma nem oldódik meg automatikusan az alacsonyan képzett népesség elöregedésével. Fiataljaink nem tanulnak meg olyan szinten olvasni, amely a napi információfeldolgozáshoz, az elmélyültebb tanulmányok folytatásához szükséges lenne. A nemzetközi összehasonlító vizsgálatok eredményei szerint olvasás-szövegértés tekintetében a rangsor alsó negyedében teljesítenek. Az alkalmazható matematikai és természettudományi tudás, valamint a problémamegoldás terén pedig legfeljebb közepes szintet érnek el. Magyarországon kiemelkedően nagy az iskolák színvonala közötti különbség. Azok közé az országok közé tartozunk, ahol a család társadalmi-gazdasági státusa döntően meghatározza a tanulási teljesítményeket. Másként fogalmazva: az iskola nagyon keveset tesz hozzá az otthonról hozott műveltséghez. Mindezek együttes hatásaként továbbra is nagyon sok tanuló az alapvető készségek megszerzése nélkül hagyja el az iskolát, jelentős társadalmi rétegek szakadnak le, és veszítik el a gazdasági-kulturális folyamatokba való bekapcsolódás lehetőségét.
Kötetünk az MTA Közgazdaságtudományi Intézetében végzett Oktatás, foglalkoztatás, versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században című kutatási program keretében készült tanulmányok egy részét tartalmazza. A kutatás - a minden eddiginél alaposabb, nemzetközi összehasonlításon alapuló helyzetleírás mellett - a tudás,,termelésének" és piaci hasznosulásának legfontosabb kérdéseivel foglalkozott. Célunk az volt, hogy megismerjük és megértsük azokat a legfontosabb erőket, amelyek fenntartják Magyarországon az előzőkben röviden vázolt helyzetet. A probléma jellegének megfelelően a kutatócsoport tagjai a munkagazdaságtan, az oktatás-gazdaságtan és a neveléstudomány művelői. Vissza

Tartalom

Fazekas Károly: Előszó 9
I. ISKOLÁZOTTSÁG, ISKOLAI TUDÁS, FOGLALKOZTATÁSI ESÉLYEK 13
Köllő János: Kiszorulás az olvasás- és írásigényes munkahelyekről 15
Cseres-Gergely Zsombor - Hámori Szilvia: Az iskolázottság és a foglalkoztatás
kapcsolata nemzetközi összehasonlításban (1999-2005) 43
II. A TANÁROK KIVÁLASZTÓDÁSA, A TANÁROK IRÁNTI KERESLET
ÉS KÍNÁLAT, A TANÁRI MUNKA MINŐSÉGE 63
Varga Júlia: A tanárok elosztása a különböző szociokulturális hátterű tanulókat tanító
iskolák között 65
Hermann Zoltán: A tanítással kapcsolatos felfogás és a tanítási gyakorlat életkor
szerinti különbségei nemzetközi összehasonlításban 83
III. A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TANULÓK ISKOLAI
EREDMÉNYESSÉGE 105
Kertesi Gábor - Kézdi Gábor: Iskoláskor előtti egyenlőtlenségek 107
Kertesi Gábor - Kézdi Gábor: Roma és nem roma fiatalok középiskolai
továbbtanulása 122
IV. A MAGYAR ISKOLARENDSZER ÁLTAL KÖZVETÍTETT TUDÁS ÉRTÉKE
A FELMÉRÉSEK TÜKRÉBEN 137
Molnár Edit Katalin: Anyanyelv - az írásbeli szövegalkotás példája 139
Vidákovich Tibor - Csíkos Csaba: A tanulók matematikai tudásának alakulása -
nemzetközi és hazai vizsgálatok 150
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv