1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési enciklopédia 3.

Sertéstenyésztés, Lótenyésztés, Baromfitenyésztés

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 455 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrálva. Kihajtható oldallal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

SERTÉSTENYÉSZTÉS
Bevezetés13
A sertés domesztikációja13
A sertés gazdasági jelentősége15
A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint18
A sertés külső testalakulása19
Irányelvek a sertés testalkatának megítéléséhez20
Méretek felvétele a sertésen25
A sertés fejlettsége és súlya27
A sertés színe, bőre és szőrzete27
A sertés testrészei29
Az ivari jelleg és az ivartalanítás38
A sertés belső értékmérő tulajdonságai41
Egészségi állapot és szervezeti szilárdság41
Szaporaság41
Tejtermelő-képesség43
Malacnevelő-képesség, alomkiegyenlítettség4
Hízékonyság és takarmányértékesítő-képesség45
A sertés vágóértéke46
Átörökítő-képesség48
A sertés fajtái52
A mangalica52
Magyar fehér hússertés55
Berkshire sertés58
A cornwall (large black)59
Egyéb fajták61
A sertés tenyésztése69
A fajta és a tenyészirány megválasztása69
A tenyészkoca kiválasztása71
A tenyészkan kiválasztása73
Tenyésztési eljárások a sertéstenyésztésben76
A vonaltenyésztés metodikája77
Tenyészállatok elnevezése a vonaltenyésztésben78
A sertések törzskönyvezése88
Törzskönyvi ellenőrzésbevétel88
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése88
Ellenőrzési lapok vezetése90
Törzs- és tenyésztési főkönyv94
A küllemi bírálat előfeltételei94
Törzskönyvi osztályba sorolás95
A hízékonyság és vágóérték megállapítása96
A hízékonyság és takarmányértékesítő-képesség megállapítása97
A vágóttáru minősítése101
A sertés takarmányozása105
A sertés életfenntartó táplálóanyag-szükséglete105
A sertés takarmányai106
A sertés legeltetése106
Zöldtakarmányok108
Szénalisztek, szénafélék és polyvák108
Nedvdús takarmányok. Szilázsok, gumók és gyökerek109
Nedves ipari melléktermékek110
Magvak110
Légszáraz gyári melléktermékek111
Állati eredetű takarmányok112
Konyhamoslék113
Tápok és fehérjekoncentrátumok113
Takarmánykiegészítők113
A sertés takarmányainak előkészítése. Etetési rend114
A sertések elhelyezése. Sertéstelepek117
Komplex sertéstelepek épületei117
A sertésistállók építésének általános követelményei118
A sertésistállók elhelyezése120
Az istállók alapterületei120
A sertésistállók szerkezetei120
A fiaztató123
Búgató istálló125
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója125
Kifutók127
Hízósertések istállója127
Egyéb épületek131
Vályúk és etetőhelyek131
A sertések ápolásának általános irányelvei132
A sertés szaporítása133
A koca ivarzása133
A pároztatás134
A malacoztatás gyakorisága és legkedvezőbb időpontja136
A tenyészkan takarmányozása és ápolása138
A vemhes koca ápolása és takarmányozása139
Az ellés (elvetélés, koraszülés)143
A szoptató koca gondozása és takarmányozása146
A szopós malacok gondozása és táplálása150
Az elválasztás és a választott malac gondozása, takarmányozása156
A növendéksertések takarmányozása és gondozása158
A sertés hizlalása161
A hízósertések takarmányozásának rendje162
Húsra hízlalás164
Baconsüldők és sonkasertések hizlalása164
Zsírra hizlalás168
Idősebb süldők zsírra hizlalása168
Mangalica és mangalica keresztezésű sertések express és gyorshizlalása169
Tőkesertések hizlalása171
Öreg sertések hizlalása174
Makkoltatás175
A sertés mázsálása175
A sertés szállítása176
Ajánlott irodalom178
LÓTENYÉSZTÉS
Bevezetés181
A lótenyésztés jelentősége181
Az eredményes lótenyésztés gyakorlásának feltételei183
A ló ivar, kor és használat szerinti elnevezése184
A ló származása184
A lófajták csoportosítása184
A ló megítélése187
A munkaképesség és a külső testalakulás közti összefüggés187
Általános szempontok a ló testalakulásának bírálatához187
A bírálat188
A méretek felvétele189
A kültakaró, szín és jegyek191
A testtájak alakulásai194
A fej és részei194
A nyak197
A mar198
A hát198
Az ágyék199
A far200
A farok201
A mellkas201
A has202
A nemiszervek202
Az elülső végtagok203
A hátulsó végtagok208
A ló mozgása213
A lépés214
A poroszkálás214
Az ügetés (trab)215
A vágta (galopp)215
Az ugrás216
Az úszás217
A ló életkorának megállapítása217
Magyarország lótenyésztésének története221
Az ősi magyar ló kora221
Az arab ló kora222
A spanyol ló kora222
Az angol telivér kora222
A gazdasági típusra törekvés kora222
Jelenkor223
A ló fajtái224
Hátas típusok224
Az arab ló224
Angol telivér225
Kisbéri félvér226
Gidrán227
Mezőhegyesi félvér228
Melegvérű hámos típusok230
Nóniusz230
Lipicai231
Ügető232
Hidegvérű hámos típusok233
Magyar hidegvérű233
A muraközi ló234
A sodrott ló235
Egyéb fajták235
A ló tenyésztése239
A tenyészcél megválasztása239
A tenyészegyedek megítélésének alapja240
A tenyészkanca kiválasztása241
Származás241
Küllem242
Teljesítmény244
Utód245
A tenyészcsődör kiválasztása245
Származás245
Küllem 246
Teljesítmény246
Utód247
A lovak törzskönyvezése250
A ló tenyésztésbevétele252
A nemi érettség252
A tenyészérettség252
Az ivartalanítás253
A párosítás253
A sárlás254
A fedeztetés (pároztatás, ugratás, hágatás)255
A fedeztetés idejének megválasztása256
A csődör nemzési ingere256
Egy csődörre számítható kancák száma257
A mesterséges termékenyítés jelentősége257
A megtermékenyülés257
A vemhesség megállapításának módozatai258
A vemhesség tartama259
Az ellés259
A koraszülés és az elvetélés259
Az ellés előjelei260
Előkészület az elléshez260
Az ellés megindulása, segédkezés az ellésnél260
A kanca ápolása ellés után263
Az újszülött csikó körüli teendők264
A csikó megítélése születés után265
A lovak takarmányozása266
A ló takarmányai266
Legelő és a zöldtakarmányok266
Nedvdús takarmányok267
Szálastakarmányok268
Abraktakarmányok269
A ló takarmányozásának főbb elvei270
Takarmányozási rend271
A vemhes és a szoptató kanca takarmányozása271
A lovak tartása és mozgatása273
A csikó ménesben tartásának szervezése273
A szopós csikó takarmányozása274
A csikó elválasztás utáni takarmányozása275
Az igáslovak takarmányozása276
A tenyészcsődörök takarmányozása277
A tenyészkancák és növendékek ménesbeni tartása és mozgatása278
A csődörcsikók és tenyészcsődörök tartása és mozgatása280
A ló ápolása281
Bőr- és szőrápolás281
Fürdetés, nyírás281
A pata és ápolása. Patkolás282
A ló istállója284
A csikó betanítása286
Nyereg alá tanítás286
Kocsiba tanítás287
Galoppcsikók idomítása289
Az ügető csikók betanítása289
A ló munkáltatása290
A ló szerszámai290
A ló használata292
Befogás és kifogás292
A fogat összeállítása294
Hajtása294
Nyereg alatti használat296
A ló rossz szokásai296
Vágócsikó-előállítás298
Függelék
A szamár tenyésztése299
Az öszvér300
Ajánlott irodalom301
BAROMFITENYÉSZTÉS
Bevezetés305
A baromfi származása és domesztikációja305
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége305
A baromfifélék kor és ivar szerinti elnevezése307
Baromfitenyésztési alapismeretek308
A baromfi külső testalakulása308
Köztakaró309
A tollazat310
A vedlés311
Az életkor és az ivar meghatározása313
Ivarmeghatározási eljárások (szexálás)313
A tojás képződése315
A tojás alkotórészei317
A kotlás318
A baromfi értékmérő tulajdonságai320
Termékenység321
Keltethetőség322
Ellenállóképesség322
Egészségi állapot (életerő)323
Testnagyság323
A tojástermelő-képesség324
A tojás minősége327
Hústermelő-képesség328
Vérmérséklet és rossz szokások330
A baromfi takarmányozása331
A baromfi életfenntartó és termelő szükséglete331
A baromfi fehérjeellátása332
A baromfi ásványianyag-ellátása334
A baromfi vitaminellátása335
A tyúk tenyésztése339
Tyúkfajták339
Magyar nemesített tyúk339
Fehér leghorn340
Rhode island rend (rodájlend)341
New-hampshire (nyuhemsir)341
Plymouth rock (plimut rokk)342
Sussex (szaszex)343
Cornish (kornis)344
Tojás- és hústermelő hibridek345
Tenyésztési módszerek a tyúktenyésztésben349
A tömegszelekció recesszív és domináns öröklésmenet esetén349
A tenyészkiválasztás főbb elvei351
Beltenyésztés (rokontenyésztés)353
A korszerű hibridtenyésztés alapelvei és módszerei353
A rokontenyésztéses heterózistenyésztés355
Reciprok rekurrens szelekció357
Rekurrens szelekció357
A hibridtenyésztő üzemek358
A tojástermelésre irányuló szelekció360
A hústermelésre irányuló szelekció361
A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában361
Teljesítményvizsgálatok362
A párosítás módjai364
A keltetés364
A keltetőtojás gyűjtése, tárolása és szállítása364
A gépi keltetés365
A különböző baromfifajok tojásasainak gépi keltetése377
Tenyészcsibék nevelése377
Tenyészkakasok nevelése384
A tyúk elhelyezése385
A baromfitelep telepítése385
Baromfiólak386
Belterjes nagyüzemi tojótyúk- és pecsenyecsirke-tartás387
Árutermelő nagyüzemi telepek387
Az istálló388
Tojótyúkok belterjes tartásának módszerei389
A tyúkok padlón tartása389
Tojótyúkok ketreces tartása393
Belterjes pecsenyecsirke-hizlalás395
A gyöngytyúk tenyésztése398
A gyöngytyúk fajtái398
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása399
Felnevelés, elhelyezés, takarmányozás399
A gyöngytyúk hasznosítása400
Pulykatenyésztés401
A pulyka fajtái401
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása403
Értékmérő tulajdonságok403
Pároztatás404
Intenzív pulykaáru-termelés404
Kacsatenyésztés408
A kacsa fajtái408
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása409
Felnevelés, elhelyezés, takarmányozás410
Pecsenyekacsa-nevelés410
Törzskacsatartás413
A kacsa tolltermelése413
Lúdtenyésztés414
A lúd fajtái414
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása416
Értékmérő tulajdonságok416
Felnevelés, elhelyezés, takarmányozás417
Pecsenyeliba árutermelés418
Törzslúdtartás418
Nagyüzemi lúdhizlalás419
A lúd tolltermelése422
Ajánlott irodalom422
FÜGGELÉK
Haszongalambtenyésztés425
Bevezetés425
Ivarérettség, tenyészérettség426
Haszongalambfajták426
A Giant honner (óriás posta)426
A királygalam (king)427
Carneau (amerikai-francia Carneau)427
Texán galamb428
Egyéb húsfajták429
A tenyészgalambok kiválasztása és párosítása429
Értékmérő tulajdonságok429
Párosítás430
A galamb elhelyezése430
Fészekrendszerek431
A haszongalambok takarmányozása433
A galamb hasznosítása434
Irodalom434
Nagyüzemi nyúltenyésztés435
A nagyüzemi nyúltenyésztés jelentősége hazánkban435
A nagyüzemi nyúltenyésztés szempontjából fontosabb fajták435
Nagyüzemi hibridek437
A házinyúl tenyésztése437
A tenyészkiválasztás szempontjai437
Tenyésztési módszerek440
Teljesítményvizsgálat (Randow Sample Test)440
A nyúl elhelyezése és tartása nagyüzemekben440
Ketrecek441
Padozaton való tartás442
A ketrecek berendezési tárgyai442
Takarmányozás a nyúltelepen443
Vágás, vágottáru csomagolása444
Ajánlott irodalom445
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv