1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési enciklopédia 1.

Általános állattenyésztés, takarmányozás

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 483 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókat, ábrákat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Napjainkban már 2,7 milliárdra növekedett és évenként mintegy 25 millióval gyarapszik a Föld lakossága. Hazánk lakosságának száma is állandóan nő. Egyrészt ez a tény, másrészt az a kötelezettség,... Tovább

Előszó

Napjainkban már 2,7 milliárdra növekedett és évenként mintegy 25 millióval gyarapszik a Föld lakossága. Hazánk lakosságának száma is állandóan nő. Egyrészt ez a tény, másrészt az a kötelezettség, hogy necsak több, hanem értékesebb és olcsóbb termékekkel lássuk el dolgozó népünket, azt az igényt támasztja elsősorban mezőgazdasági termelésünkkel szemben, hogy azt belterjesebbé és gazdaságosabbá tegyük, a termékek minőségének biológiai és fogyazstási értékét pedig növeljük. Mezőgazdaságunk belterjessé tételét elsősorban az állattenyésztés keretének bővítésétől és intenzívebbé tételétől remélhetjük. Az igények az emberi fogyasztás szempontjából értékesebb állati termékek iránt állandóan emelkednek. A tenyésztőknek, a mezőgazdaság gyakorlatának és irányítóinak, nemkülönben a mezőgazdasági tudomány művelőinek egyaránt fontos feladatok jutnak a vázolt célok elérésében. Egyik legdöntőbb tényező e téren a tudás elmélyítése az állattenyésztés minden területén, elsősorban a szakembereink képzésében és tájékoztatásában fontos szerepet betöltő szakkönyvek révén... Vissza

Tartalom

I. KÖTET TARTALMA
Előszó11
ÁLTALÁNOS ÁLLATTENYÉSZTÉS
Előszó
Az állattenyésztés fogalma15
A gazdasági állatok eredete. A háziasítás16
Az állatok megváltozása a háziasítás folyamán19
Elvadulás (dedomesztikáció)24
Az állattenyésztés gazdasági jelentősége24
Az állattenyésztés fejlődéstörténetének rövid áttekintése26
A magyar állattenyésztés fejlődésének rövid áttekintése28
A környezet hatása a szervezetre29
Takarmányozás29
Éghajlat31
Hőmérséklet31
Nedvesség33
Fény34
Egyéb éghajlati tényezők35
A gyakorlás, mozgás és szervműködés hatása36
A honosulás (akklimatizáció)38
A szervezetre ható belső tényezők39
Belső elválasztású mirigyek40
Ivarjelleg44
Ivartalanítás46
A gazdasági állatok testalakulásának jelentősége és bírálata47
Testméretek felvétele51
Fejlettség (testsúly)52
Kondíció55
Arányosság (homogenitás)57
Kültakaró58
Színeződés59
Formalizmus az állattenyésztésben62
Az átöröklés63
A változékonyság65
Az immunitás és a betegségek átöröklése75
Kvalitatív jellegű tulajdonságok öröklődése78
Mennyiségi (kvantitatív) tulajdonságok átöröklése80
A vegetatív hibridek84
Biometriai alapfogalmak85
A variációs sor85
Az aritmetikai átlag. Szóródás. Variációs koefficiens88
Korrelációk89
Az adatok megbízhatóságának vizsgálata91
Gazdasági állatok rendszerezése92
A faj92
A fajta93
Egyoldalú és vegyes hasznosítás az állattenyésztésben100
A fajtatisztaság. A telivér, félvér.101
Alfajta (válfajta), tájfajta, tenyészet, törzstenyészet, zárttenyészet, törzs, család, vérvonal102
Gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai és értékelésük104
Termelőképesség106
Tejelékenység106
Hús- és zsírtermelőképesség107
A fejlődés gyorsasága, koraérés108
Erőtermelés109
Gyapjútermelés110
Tojástermelés111
Termékenység. Szaporaság112
Vérmérséklet. Természet. Rossz szokásos.112
Szellemi és ösztönszerű képességek114
Igényesség, igénytelenség114
Konstitúció115
Egészség119
Második rész
A szaporodás121
A szaporodás fogalma121
Ivarzás121
Párzás (fedezés, hágás stb.)123
Megtermékenyülés124
Meddőség125
A pároztatás módjai126
Az egy apaállatra számítható nőstények száma127
Mesterséges termékenyítés128
A magzat fejlődése, táplálkozása és elhelyezkedése133
A vemhesség tartama135
A vemhesség megállapításának módjai136
Az ellés. Elvetélés137
A közeledő ellés jelei138
Az ellés lefolyása138
Az anyag és az újszülött ápolása az ellés után139
Ikerellés (egypetés ikrek)141
Növekedés és fejlődés142
Ivarérettség, tenyészérettség147
A kor szerepe az állatok életében149
Harmadik rész
A tenyészkiválasztás (szelekció)151
Kiválasztás az egyedek tulajdonságai (fenotípus, individualitás) alapján155
A származás, a család és a rokono ismeretének jelentősége a tenyészkiválasztásban155
Az utódellenőrzés (ivadékvizsgálat)157
A párosítás alapelvei162
A tenyésztési eljárások163
Fajtatiszta tenyésztés. Vérújítás (vérfrissítés)164
Rokontenyésztés. Beltenyésztés165
Vérvonaltenyésztés167
Keresztezés168
Cseppvérkeresztezés170
Fajtaátalakító keresztezés171
Új fajtát előállító keresztezés172
Haszonállatelőállító keresztezés174
Közvetlen haszonállatelőállító keresztezés módszerei175
A közvetett haszonállatelőállító keresztezés módszerei176
Fajhibrid előállítás182
Gazdasági és biológiai tulajdonságok összeegyeztetése185
A törzskönyvezés187
Az egyedi megjelölés módszerei191
Az állatok fényképezés192
Állatkiállítások193
GAZDASÁGI ÁLLATOK ELHELYEZÉSE ÉS GONDOZÁSA
Negyedik rész
Az elhelyezés iránt támasztott általános követelmények195
Az istállóépítés196
A természetszerű tartás. Fészerek, karámok, kifutók198
A legeltetés199
Az állatok ápolása202
Az állatok szállítása203
Balesetelhárítás az állattenyésztésben205
Az állattenyésztés gépesítés206
Irodalom207
GAZDASÁGI ÁLLATOK TAKARMÁNYOZÁSA208
Első rész
Bevezetés
Gazdasági állataink takarmányozásának története212
A takarmányozási ismeretek jelentősége a gyarkorlatban213
Az állati szervezet kémiai összetétele214
A takarmányok összetétele és a takarmányalkotórészek szerepe az állatok táplálásában216
A takarmányok víz- és szárazanyag-tartalma217
A zsírnemű anyagok (lipidek)218
A nyersrost és a N-mentes kivonat220
A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai227
Az ásványianyagok231
Szervalkotó elemek232
Kalcium és foszfor232
Magnézium235
Nátrium- és káliumkloridok235
Kén236
Vas236
Mikroelemek237
Réz237
Jód238
Mangán239
Szilicium239
Fluor239
Cink240
Kobalt240
Nikkel240
Az állati szervezet szempontjából közömbös vagy mérgező ásványianyagok240
Vitaminok241
Zsírban oldódó vitaminok242
A-vitamin242
D-vitamin244
E-vitamin245
K-vitamin245
F-vitamin246
Vízben oldódó vitaminok246
B-vitamin csoport246
C-vitamin, aszkorbinsav, skorbut ellenes vitamin248
Antibiotikumok250
Hormonok és anyagcserére ható anyagok251
Antimetabolitok252
A takarmányok megemésztése253
A takarmányok táplálóanyagainak kihasználását befolyásoló tényezők256
A közbülső anyagcsere258
A nitrogénforgalom259
A szénforgalom260
Az energiaforgalom261
Az ásványianyag-forgalom265
A vízforgalom269
A takarmányok táplálóértéke271
Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete278
Az életfenntartó táplálóanyag-szükséglet278
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete281
A növekedés táplálóanyag-szükséglete281
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete285
A szaporodás táplálóanyag-szükséglete286
A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete287
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete289
A zsírhizlalás táplálóanyag-szükséglete290
A munka táplálóanyag-szükséglete296
A takarmányértékesítés298
Második rész
Takarmányismeret
A legelő300
A legelő jelentősége300
Gyeplegelők301
Mesterséges legelők306
Alkalmi legelők307
Kaszált zöldtakarmányok307
Pillangósvirágú zöldtakarmányok308
Fűféle zöldtakarmányok310
Egyéb zöldtakarmányok312
Keverék zöldtakarmányok314
A folyamatos zöldtakarmány-ellátás315
Széna-, szalma- és pelyvafélék315
Szénák316
Szalmák318
Pelyva- és törekfélék320
Lomb és gallyas takarmányok321
Szabványok321
Silózott (erjesztett) takarmányok321
Gyökér- és gumóstakarmányok, húsos termények323
Répafélék324
A burgonya és a csicsóka324
A tök, dinnye és gomba325
Szemestakarmányok325
Gabonafélék326
Hüvelyesmagvak328
Egyéb magvak329
Ipari eredetű takarmányok330
Malomipari takarmányok330
Magtisztítási hulladékok332
Növényolajipari melléktermékek333
Cukorgyári melléktermékek335
Konzervipari melléktermékek336
Szeszgyári takarmányok336
Sörgyári takarmányok337
Keményítőgyári takarmányok338
Állati eredetű takarmányok338
Tej- és tejtermékek338
Húsipari hulladékok339
Halfeldolgozási melléktermékek340
Egyéb állati eredetű takarmányok341
Egyéb takarmányok342
Étkezési hulladékok (konyhai moslék)342
Keverékabrakok342
Takarmánykiegészítő anyagok345
A takarmány minőségének megítélése348
Gyakorlati minősítés348
Mintavétel takarmányvizsgálathoz349
Laboratóriumi vizsgálat351
Harmadik rész
A takarmányok eltartása és etetése
A takarmányok eltartása352
A szénaszárítás352
A takarmányok savanyítása362
A gyökér-, gumós- és egyéb vizenyőstakarmányok eltartása376
Az abraktakarmányok eltartása378
Szalma, törek, polyva és kukoricaszár eltartása378
A takarmányok előkészítése etetéshez379
A szálastakarmányok előkészítése379
A gyökér- és gumóstakarmányok előkészítése381
Az abraktakarmányok előkészítése382
A takarmányozás gyakorlati végrehajtása385
A takarmányadag összeállítása385
A karotin-ellátottság ellenőrzése392
A legeltetés392
Az etetés módja396
Ivóvíz és itatás399
A takarmányalap biztosítása400
Irodalom401
Név- és tárgymutató465
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Állattenyésztési enciklopédia 1. Állattenyésztési enciklopédia 1. Állattenyésztési enciklopédia 1. Állattenyésztési enciklopédia 1. Állattenyésztési enciklopédia 1.

A borító elszíneződött. A gerincen ragasztott címke látható. Az előlapon tulajdonosi bejegyzés található.

Védőborító nélküli példány.

Állapot:
3.580 ,-Ft
18 pont kapható
Kosárba
konyv