A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Állattenyésztési enciklopédia 2.

Szarvasmarhatenyésztés, Juhtenyésztés, Tejgazdaságtan

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 467 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

SZARVASMARHATENYÉSZTÉS
Bevezetés
A szarvasmarha eredete és domesztikációja17
A marha rokonfajai20
A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége22
A szarvasmarhák elnevezései23
A szarvasmarha külső testalakulása
A testalakulás bírálatának jelentősége24
A szarvasmarha kültakarója27
A szarvasmarhák színei28
A szarvasmarha súlyának és testméreteinek megállapítása29
A fejlettség és az élősúly30
A szarvasmarha testrészeinek elbírálása36
A fej36
A törzs39
A tőgy43
A végtagok51
A szarvasmarha életkorának meghatározása55
Az ivari jelleg és az ivartalanítás57
A szarvasmarha belső értékmérő tulajdonságai
Egészség, szervezeti szilárdság, élettartam58
Termékenység62
Növekedési erély, koraérés, ivari koraérés64
Vérmérséklet, természet és rossz szokások65
A tejtermelés67
A tejtermelés élettana és a szolgálatában álló szervek működése69
Tejzsírtermelés, zsírszázalék72
A tej egyéb alkotórészei74
Fejhetőség76
Perzisztencia77
A tejtermelést befolyásoló tényezők79
Takarmányfelvevőképesség, legelőkészség83
Hústermelés, hizodalmasság84
Erőtermelés86
A szarvasmarhafajták és csoportosításuk
Magyar szürke marha88
A szimmentáli marha89
A magyar tarka marha91
Borzderes fajták94
Kosztromai96
A jersey marha97
Fekete és vöröstarka lapálymarhák99
Dán vörös101
Egyéb fajták102
A szarvasmarha tenyésztése
A tenyésztés elvei és a kiválasztás módszerei109
Az egyediség (fenotípus) alapján végzett kiválasztás112
A származás és a rokonok minősége alapján történő kiválasztás113
Az ivadékvizsgálat (utódellenőrzés) a szarvasmarhatenyésztésben116
A törzskönyvezés és a termelésellenőrzés122
Állományfelvétel122
Termelési adatok megállapítása122
Tenyésztési adatok123
A törzskönyvi ellenőrzés alatt álló tehenek és azok utódainak megjelölése123
Küllemi bírálat125
Törzskönyvezési adatok értékelése129
A szarvasmarha szaporítása
Az ivarzás133
A bika használata135
Fedeztetés136
A vemhesség jelei és tartama137
A vemhes tehén ápolása és takarmányozása138
Az ellés140
A szarvasmarha fölnevelése
Az újszülött borjú ápolása145
A borjúnevelés147
Az üszők és tinók takarmányozása153
A bikaborjak fölnevelése155
Fejlődő szarvasmarhák hizlalása157
A kifejlett szarvasmarhák takarmányozása
A tehenek takarmányozása159
Tenyészbikák takarmányozása167
Szarvasmarhahizlalás és feljavítás167
A vágómarha minősítése173
Az igásökör takarmányozása175
A szarvasmarha elhelyezése és ápolása
A tehénistálló177
Az istálló berendezése és tartozékai189
A bikaistálló192
A borjúistálló193
Növendékistállók, egyéb rendeltetésű istállók195
A fejés200
A tehenek gondozása205
A tenyészbikák gondozása212
Az igásmarhák gondozása és járomozása213
Javasolt irodalom214
JUHTENYÉSZTÉS
Bevezetés
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége217
A juh mint gyapjútermelő217
A juh mint tejtermelő218
A juh mint hústermelő218
A juh egyéb szolgáltatásai218
A juh jelentősége a mezőgazdasági üzemben218
A juhászat takarmányigényei219
A juhot nem tűri a belterjes gazdálkodás?219
A juh mint gyomirtó és féregirtó220
A juhászat szerepe a talajerő fenntartásában221
A juhok elnevezése ivar és kor szerint223
Honnan eredtek juhfajtáink?223
Alapismeretek a juhtenyésztéshez
A testtájak külső alakulása225
A fej225
A törzs227
A végtagok229
Méretek felvétele a juhon231
A juh életkorának meghatározása231
Gyapjúismeret
A gyapjú232
A bundát alkotó szőrképletek232
A gyapjúzsír234
A gyapjúszál tulajdonságai235
A gyapjúszál színe235
A gyapjúszál fénye236
A gyapjúszál finomsága236
A gyapjúszál hűsége238
A gyapjúszál erőssége239
A gyapjúszál nyújthatósága240
A gyapjúszál simulékonysága és alakíthatósága240
A gyapjúszál rugalmassága241
A gyapjúszál zsugorodóképessége (nemzedő-képessége)241
A gyapjú belszerkezete vagy jellege241
Kiegyenlítettség242
Gyapjúféleségek244
A nyírósúly és a gyapjúanyag245
A rendement246
A gyapjú összértékének kifejezése248
A juh fajtái
A merinók250
A finomposztó-gyapjas merinó (elektoral-negretti)251
A francia rambouillet252
A francia húsmerinó (Merinó precoce)252
A német húsmerinó253
A kaukázusi és a sztavropoli "finomgyapjas" merinók254
A magyar fésűsmerinó254
A magyar húsmerinó254
A cigája258
A racka261
A tolna-baranyai cikta juh264
Karakul juh264
Ile de France266
Keletfriz268
Egyéb fajták269
A tenyészjuhok kiválasztása, táplálása, ápolása
Milyen fajtát tenyésszünk?272
Az anyajuhok kiválasztása273
Termékenység és nevelőképesség274
Egészséges szervezet275
Termelő-képesség275
Gyapjútermelő-képesség275
Tejtermelő-képesség278
Hústermelő-képesség278
Testalakat és testnagyság278
A kor278
Igénytelenség és élelmesség279
Származás280
A tenyészkosok kiválasztása280
Juhok törzskönyvezése282
Állományfelvétel282
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése282
A küllemi bírálat és a törzskönyvbevétel feltételei283
Jegyezzük fel a nem törzskönyvezett anyajuhok és hágókosok termelési adatait is!283
A juh életfenntartó (és gyapjútermelő) táplálóanyag-szükséglete286
A juh nyári takarmányai, azaz legelői287
Gyeplegelők287
Esetleges legelők288
Mesterséges legelők288
Óvintézkedések legeltetés közben289
A legeltetés rendje289
A juhászkutya291
A juh téli takarmányai292
Szilázsok292
Téli legelők293
Nedvdús takarmányok294
Széna- és szalmafélék294
Abrakfélék295
Az ivóvíz és az itatások száma295
A juhakol295
Az akol elhelyezése és méretei296
Ablakok, kapuk, szellőztetők, fenéktalaj297
Fészeraklok298
Az aklok berendezési tárgyai298
A juhok ápolása300
Lábvéggyulladás (büdössántaság)300
Kergeség301
Hólyagférgesség a tüdőben és a májban302
Gyomor-, bélférgesség303
Tüdőférgesség303
A mételykór303
A juhcsimbe304
A rühösség304
Tőgygyulladás305
A szaporítás
A párosítás306
Mikor ellessünk?307
Az anyák üzekedésének jelei, tartama, ismétlődése308
Egy koshoz hány anya osztható be?309
A nyáj előkészítése pároztatásra309
A kosok táplálása és ápolása309
Az anyák előkészítése a pároztatásra310
A pároztatás310
A mesterséges termékenyítés312
Az utópároztatás, utó-beondózás312
A pároztatási idény időtartama312
A vemhesség tartama és jelei313
A vemhes anya táplálása és ápolása313
A elvetélés 314
Az ellés315
A szoptató, illetőleg fejős anyák táplálása316
A juh felnevelése
Az újszülött bárány ápolása318
A szopós bárányok táplálása319
A szopós bárányok ápolása321
A szopós bárányok osztályozása és farkalása322
A bárányok elválasztása322
A növendékjerkék és növendékürük takarmányozása323
A növendékkosok második osztályozása és takarmányozása324
A juh gyapjútermelése
Az egészségi állapot325
Idegizgalmak325
A hiányos táplálás325
A vizelet és bélsár hatása326
A juhakol rossz szellőzöttsége326
Az út porának és a futóhomoknak hatása326
Növényi anyagok (takarmánytörmelék, tüskék) a bundában326
A szurokjelzés327
A juhok nyírása327
Mikor nyírjuk a juhokat?327
Érdemes-e évente kétszer nyírni?327
Mikor nyírjuk a bárányokat?328
Előkészület a nyírásra328
A nyírás munkája328
A lenyírt bundák zsákolása és tárolása329
A gyapjú értékesítése330
A juh tejtermelése
A juhtej-gazdaság jelentősége331
A juhtej fizikai és kémiai tulajdonságai332
A tejhozam növelése332
A juhok fejése334
A juhtej értékesítése335
A juh hústermelése
A vágójuh minősége336
A hústermelés szervezése juhászatainkban337
A juhhizlalás gyakorlata337
Függelék
A kecske tenyésztése
A kecske gazdasági jelentősége339
Honnan eredtek kekcskefajtáink?339
A külső testtájak339
A szőrözet és a szín340
A súly és a testméretek340
Az életkor meghatározása341
Milyen fajtát tenyésszünk?341
A tenyészkecskék kiválasztása342
A kecske táplálása343
Táplálóanyag-szükséglet343
Takarmányok344
Takarmányszabványok345
A kecske istállója345
A kecske ápolása345
Tenyésztési teendők345
Pároztatás345
A gödölyék és gidák fölnevelése346
A kecske tejtermelése346
A kecske egyéb haszonvételei346
Irodalom347
TEJGAZDASÁGTAN
Bevezetés
A tejgazdaságtan története és jelentősége351
A tej táplálkozástani jelentősége353
A tejelválasztás
A tejmirigy fejlődése és szerkezete355
A tejtermelés élettana360
A tejleadás élettana363
A tej tulajdonságai és összetétele
A tej érzékelhető tulajdonságai365
A tej fizikai tulajdonságai366
A tej kémhatása367
A tej biológiai tulajdonságai367
A tej összetétele368
A tej víz-, ill. szárazanyag-tartalma369
A tejcukor369
A tejzsír370
A tej fehérjéi371
A tej ásványi anyagai373
A tej vitaminjai373
A tej enzimjei374
A tejben található egyéb anyagok375
A kolosztrum375
A különböző állatfajok tejének összetétele376
A tej mikrobái376
Baktériumok380
Tajsavbaktériumok380
Gáztermelő baktériumok381
Fehérjebontó, zsírbontó és színtermelő baktériumok381
Bakteriofágok382
Kórokozó baktériumok és vírusok382
Élesztők (sarjadzó gombák)382
Penészek (fonálgombák)383
A tej termelőhelyen való kezelése és szállítása
A kifejt tej gyűjtése és szűrése384
A tejkamra és berendezése387
A tej hűtése, szellőztetése és tárolása394
A tej csírátlanítása és konzerválása397
A tej szállítása401
A tejhibák
Takarmányeredetű hibák403
Istállóeredetű tejhibák404
Mikrobák okozta tejhibák404
Kémiai (enzimes) eredetű tejhibák405
A tej feldolgozása
A minősített tej407
Savanyútej készítmények407
Aludttej407
A joghurt, tarhó és kefir408
A tej fölözése és a vajkészítés408
A tej fölözése408
A vajkészítés alapelvei412
A fölözés és vajgyártás melléktermékei415
A vaj összetétele és forgalombahozása415
A sajt- és túrókészítés alapelvei415
A sajtkészítés415
A sajtok osztályozása421
A túrókészítés alapelvei424
Az étkezési túró készítése424
Juhtúró készítése425
A sajtgyártás és túrókészítés melléktermékei425
Tejkonzervek426
A tej és tejtermékek fontosabb vizsgálati módszerei
A mintavétel247
A tej szennytartalmának meghatározása248
A tej fajsúlyának meghatározása230
A tej savfokának meghatározása231
A tej zsírtartalmának meghatározása233
A tejszín zsírtartalmának meghatározása236
A vaj víztartalmának meghatározása238
A tej hamisított voltának kimutatása239
Vizsgálati eljárások a tőgygyulladás kimutatására240
A tej mikrobatartalmára vonatkozó vizsgálatok243
A tej hevített voltának kimutatására szolgáló vizsgálati eljárások244
Tejgazdasági jogszabályok246
Irodalom246
Tárgymutató449
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv