1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési enciklopédia 2.

Szarvasmarha-tenyésztés, tejgazdaságtan

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 444 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér fotóval és kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

SZARVASMARHATENYÉSZTÉS
Bevezetés
A szarvasmarha eredete és domesztikációja17
A marha rokonfajai20
A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége22
A szarvasmarhák elnevezései23
Első fejezet
A szarvasmarha külső testalakulása
A testalakulás bírálatának jelentősége24
A szarvasmarha kültakarója27
A szarvasmarhák színei28
A szarvasmarha súlyának és testméreteinek megállapítása29
A fejlettség és az élősúly32
A szarvasmarha testrészeinek elbírálása34
A fej34
A törzs37
A tőgy42
A végtagok49
A szarvasmarha életkorának meghatározása53
Az ivari jelleg és az ivartalanítás55
Második fejezet
A szarvasmarha belső értékmérő tulajdonságai
Egészség, szervezeti szilárdság, élettartam56
Termékenység60
Növekedési erély, koraérés, ivari koraérés63
Vérmérséklet, természet és rossz szokások63
A tejtermelés65
A tejtermelés élettana és a szolgálatában álló szervek működése68
Tejzsírtermelés, zsírszázalék72
A tej egyéb alkotórészei74
Fejhetőség75
Perzisztencia76
A tejtermelést befolyásoló tényezők77
Takarmányfelvevőképesség, legelőkészség82
Hústermelés, hizodalmasság83
Erőtermelés85
Harmadik fejezet
A szarvasmarhafajták és csoportosításuk
Magyar szürke marha87
A szimmentáli marha88
A magyar tarka marha91
Borzderes fajták94
Kosztromai96
A jersey marha97
Fekete és vöröstarka lapálymarhák99
Dán vörös102
Egyéb fajták103
Negyedik fejezet
A szarvasmarha tenyésztése
A tenyésztés elvei és a kiválasztás módszerei111
Az egyediség (fenotípus) alapján végzett kiválasztás114
A származás és a rokonok minősége alapján történő kiválasztás115
Az ivadékvizsgálat (utódellenőrzés) a szarvasmarhatenyésztésben118
A törzskönyvezés és a termelésellenőrzés124
Állományfelvétel124
Termelési adatok megállapítása125
Tenyésztési adatok126
A törzskönyvi ellenőrzés alatt álló tehenek és azok utódainak megjelölése126
Küllemi bírálat127
Törzskönyvezési adatok értékelése133
Ötödik fejezet
A szarvasmarha szaporítása
Az ivarzás136
A bika használata138
Fedeztetés139
A vemhesség jelei és tartama140
A vemhes tehén ápolása és takarmányozása141
Az ellés143
Hatodik fejezet
A szarvasmarha fölnevelése
Az újszülött borjú ápolása147
A borjúnevelés150
Az üszők és tinók takarmányozása155
A bikaborjak fölnevelése158
Fejlődő szarvasmarhák hizlalása160
Hetedik fejezet
A kifejlett szarvasmarhák takarmányozása
A tehenek takarmányozása162
Tenyészbikák takarmányozása170
Szarvasmarhahizlalás és feljavítás170
A vágómarha minősítése176
Az igásökör takarmányozása178
Nyolcadik fejezet
A szarvasmarha elhelyezése és ápolása
A tehénistálló180
Az istálló berendezése és tartozékai189
A bikaistálló192
A borjúistálló193
Növendékistállók, egyéb rendeltetésű istállók195
A fejés198
A tehenek gondozása203
A tenyészbikák gondozása209
Az igásmarhák gondozása és járomozása209
Javasolt irodalom211
JUHTENYÉSZTÉS
Bevezetés
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége215
A juh mint gyapjútermelő215
A juh mint tejtermelő216
A juh mint hústermelő216
A juh egyéb szolgáltatásai216
A juh jelentősége a mezőgazdasági üzemben217
A juhászat takarmányigényei217
A juhot nem tűri a belterjes gazdálkodás?218
A juh mint gyomirtó és féregirtó218
A juhászat szerepe a talajerő fenntartásában219
A juhok elnevezése ivar és kor szerint221
Honnan eredtek juhfajtáink?221
Első fejezet
Alapismeretek a juhtenyésztéshez
A testtájak külső alakulása223
A fej223
A törzs225
A végtagok226
Méretek felvétele a juhon229
A juh életkorának meghatározása230
Gyapjúismeret
A gyapjú230
A bundát alkotó szőrképletek231
A gyapjúzsír233
A gyapjúszál tulajdonságai234
A gyapjúszál színe234
A gyapjúszál fénye234
A gyapjúszál finomsága235
A gyapjúszál hűsége237
A gyapjúszál erőssége237
A gyapjúszál nyújthatósága238
A gyapjúszál simulékonysága és alakíthatósága239
A gyapjúszál rugalmassága239
A gyapjúszál zsugorodóképessége (nemzedő-képessége)239
A gyapjú belszerkezete vagy jellege240
Kiegyenlítettség240
Gyapjúféleségek242
A nyírósúly és a gyapjúanyag243
A rendement244
A gyapjú összértékének kifejezése246
Második fejezet
A juh fajtái
A merinók248
A finomposztó-gyapjas merinó (elektoral-negretti)249
A francia rambouillet250
A francia húsmerinó (Merinó precoce)250
A német húsmerinó251
A kaukázusi és a sztavropoli "finomgyapjas" merinók252
A magyar fésűsmerinó252
A magyar húsmerinó256
A cigája257
A racka260
A tolna-baranyai cikta juh263
Karakul juh263
Ile de France265
Keletfriz266
Egyéb fajták268
Harmadik fejezet
A tenyészjuhok kiválasztása, táplálása, ápolása
Milyen fajtát tenyésszünk?270
Az anyajuhok kiválasztása271
Termékenység és nevelőképesség272
Egészséges szervezet272
Termelő-képesség272
Gyapjútermelő-képesség272
Tejtermelő-képesség275
Hústermelő-képesség275
Testalakat és testnagyság276
A kor276
Igénytelenség és élelmesség277
Származás277
A tenyészkosok kiválasztása277
Juhok törzskönyvezése280
Állományfelvétel280
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése280
A küllemi bírálat és a törzskönyvbevétel feltételei280
Jegyezzük fel a nem törzskönyvezett anyajuhok és hágókosok termelési adatai is!282
A juh életfenntartó (és gyapjútermelő) táplálóanyag-szükséglete283
A juh nyári takarmányai, azaz legelői285
Gyeplegelők285
Esetleges legelők285
Mesterséges legelők286
Óvintézkedések legeltetés közben286
A legeltetés rendje287
A juhászkutya289
A juh téli takarmányai289
Szilázsok290
Téli legelők290
Nedvdús takarmányok292
Széna- és szalmafélék292
Abrakfélék293
Az ivóvíz és az itatások száma293
A juhakol293
Az akol elhelyezése és méretei293
Ablakok, kapuk, szellőztetők, fenéktalaj295
Fészeraklok296
Az aklok berendezési tárgyai297
A juhok ápolása298
Lábvéggyulladás (büdössántaság)298
Kergeség299
Hólyagférgesség a tüdőben és a májban300
Gyomor-, bélférgesség301
Tüdőférgesség301
A mételykór301
A juhcsimbe302
A rühösség302
Tőgygyulladás303
Negyedik fejezet
A szaporítás
A párosítás304
Mikor ellessünk?305
Az anyák üzekedésének jelei, tartama, ismétlődése306
Egy koshoz hány anya osztható be?307
A nyáj előkészítése pároztatásra307
A kosok táplálása és ápolása307
Az anyák előkészítése a pároztatásra308
A pároztatás308
A mesterséges termékenyítés310
Az utópároztatás, utó-beondózás310
A pároztatási idény időtartama310
A vemhesség tartama és jelei311
A vemhes anya táplálása és ápolása311
A levetélés312
Az ellés313
A szoptató, illetőleg fejős anyák táplálása314
Ötödik fejezet
A juh felnevelése
Az újszülött bárány ápolása316
A szopós bárányok táplálása317
A szopós bárányok ápolása319
A szopós bárányok osztályozása és farkalása320
A bárányok elválasztása320
A növendékjerkék és növendékürük takarmányozása321
A növendékkosok második osztályozása és takarmányozása322
Hatodik fejezet
A juh gyapjútermelése
Az egészségi állapot323
Idegizgalmak323
A hiányos táplálás324
A vizelet és bélsár hatása324
A juhakol rossz szellőzöttsége324
Az út porának és a futóhomoknak hatása325
Növényi anyagok (takarmánytörmelék, tüskék) a bundában325
A szurokjelzés325
A juhok nyírása325
Mikor nyírjuk a juhokat?325
Érdemes-e évente kétszer nyírni?326
Mikor nyírjuk a bárányokat?326
Előkészület a nyírásra327
A nyírás munkája327
A lenyírt bundák zsákolása és tárolása328
A gyapjú értékesítése329
Hetedik fejezet
A juh tejtermelése
A juhtej-gazdaság jelentősége330
A juhtej fizikai és kémiai tulajdonságai331
A tejhozam növelése331
A juhok fejése333
A juhtej értékesítése334
Nyolcadik fejezet
A juh hústermelése
A vágójuh minősége335
A hústermelés szervezése juhászatainkban336
A juhhizlalás gyakorlata336
Függelék
A kecske tenyésztése
A kecske gazdasági jelentősége338
Honnan eredtek kekcskefajtáink?338
A külső testtájak338
A szőrözet és a szín339
A súly és a testméretek340
Az életkor meghatározása340
Milyen fajtát tenyésszünk?340
A tenyészkecskék kiválasztása342
A kecske táplálása343
Táplálóanyag-szükséglet343
Takarmányok343
Takarmányszabványok344
A kecske istállója344
A kecske ápolása344
Tenyésztési teendők345
Pároztatás345
A gödölyék és gidák fölnevelése345
A kecske tejtermelése345
A kecske egyéb haszonvételei346
Irodalom346
TEJGAZDASÁGTAN
Bevezetés
A tejgazdaságtan története és jelentősége349
A tej táplálkozástani jelentősége351
Első fejezet
A tej tulajdonságai és összetétele
A tej érzékelhető tulajdonságai353
A tej fizikai tulajdonságai354
A tej kémhatása355
A tej biológiai tulajdonságai355
A tej összetétele356
A tej víz-, ill. szárazanyag-tartalma357
A tejcukor357
A tejzsír358
A tej fehérjéi359
A tej ásványi anyagai361
A tej vitaminjai361
A tej enzimjei362
A tejben található egyéb anyagok363
A kolosztrum363
A különböző állatfajok tejének összetétele364
A tej mikrobái365
Baktériumok368
Tajsavbaktériumok368
Gáztermelő baktériumok369
Fehérjebontó, zsírbontó és színtermelő baktériumok369
Bakteriofágok370
Kórokozó baktériumok és vírusok370
Élesztők (sarjadzó gombák)370
Penészek (fonálgombák)371
Második fejezet
A tej termelőhelyen való kezelése és szállítása
A kifejt tej gyűjtése és szűrése372
A tejkamra és berendezése375
A tej hűtése, szellőztetéses és tárolása377
A tej csírátlanítása és konzerválása381
A tej szállítása384
Harmadik fejezet
A tejhibák
Takarmányeredetű hibák387
Istállóeredetű tejhibák388
Mikrobák okozta tejhibák388
Kémiai (enzimes) eredetű tejhibák389
Negyedik fejezet
A tej feldolgozása
A minősített tej391
Savanyútej készítmények391
Aludttej391
A joghurt, tarhó és kefir392
A tej fölözése és a vajkészítés392
A tej fölözése392
A vajkészítés alapelvei396
A fölözés és vajgyártás melléktermékei398
A vaj összetétele és forgalombahozása398
A sajt- és túrókészítés alapelvei399
A sajtkészítés399
A sajtok osztályozása404
A túrókészítés alapelvei407
Az étkezési túró készítése407
Juhtúró készítése407
A sajtgyártás és túrókészítés melléktermékei409
Tejkonzervek409
Ötödik fejezet
A tej és tejtermékek fontosabb vizsgálati módszerei
A mintavétel410
A tej szennytartalmának meghatározása411
A tej fajsúlyának meghatározása412
A tej savfokának meghatározása414
A tej zsírtartalmának meghatározása416
A tejszín szírtartalmának meghatározása419
A vaj víztartalmának meghatározása421
A tej hamisított voltának kimutatása422
Vizsgálati eljárások a tőgygyulladás kimutatására423
A tej mikrobatartalmára vonatkozó vizsgálatok426
A tej hevített voltának kimutatására szolgáló vizsgálati eljárások428
Tejgazdasági jogszabályok429
Irodalom430
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv