1.034.869

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési enciklopédia 3.

Sertéstenyésztés, Lótenyésztés, Baromfitenyésztés

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 460 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

SERTÉSTENYÉSZTÉS
Bevezetés
A sertés domesztikációja17
A sertés népgazdasági jelentősége19
A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint21
A sertés külső testalakulása
Irányelvek a sertés testalkatának megítéléséhez23
Méretek felvétele a sertésen28
A sertés fejlettsége és súlya30
A sertés színe, bőre és szőrzete31
A sertés testrészei32
Az ivari jelleg és az ivartalanítás41
A sertés belső értékmérő tulajdonságai
Egészségi állapot és szervezeti szilárdság44
Szaporaság44
Tejtermelő-képesség46
Malacnevelő-képesség, alomkiegyenlítettség46
Hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség47
A sertés vágóértéke49
Átörökítőképesség50
A sertés fajtái
A mangalica51
Magyar fehér hússertés55
Berkshire sertés58
A cornwall (large black)60
Egyéb fajták61
A sertés tenyésztése
A fajta és a tenyészirány megválasztása68
A tenyészkoca kiválasztása70
A tenyészkan kiválasztása72
Tenyésztési eljárások a sertéstenyésztésben72
A sertések törzskönyvezése79
Törzskönyvi ellenőrzésbevétel79
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése79
Ellenőrzési lapok vezetése81
Törzs és tenyésztési főkönyv82
A külemi bírálat előfeltételei83
Törzskönyvi osztályok84
Törzskönyvi osztályba sorolás84
A hizodalmasság és vágóérték megállapítása85
A hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség megállapítása85
A vágóérték megállapítása87
Baconsertés minősítése87
Tőkesertés minősítése89
Nehéz hússertések minősítése90
Zsírsertések minősítése90
A sertés takarmányozása
A sertés életfenntartó táplálóanyag-szükséglete92
A sertés takarmányainak előkészítése. Etetési rend93
A sertés takarmányai94
A sertés legeltetése94
Zöldtakarmányok96
Szénalisztek, szénafélék és pelyvák97
Szilázsok, gumók és gyökerek. Nedvdús takarmányok97
Nedves ipari melléktermékek98
Magvak98
Légszáraz gyári melléktermékek100
Állati eredetű takarmányok100
Konyhamoslék101
A sertésistállók és berendezése
Általános irányelvek102
Az istállók alapterülete103
A sertésistállók elhelyezése104
Az oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők104
A kifutók105
A fiaztató106
A szabad szállások mint fiaztatók108
A tenyészkanok istállója109
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója109
Egyéb épületek114
Vályúk és etetőhelyek114
A sertések ápolásának általános irányelvei115
A sertés szaporítása
A koca ivarzása116
A pároztatás117
A malacoztatás gyakorisága és legkedvezőbb időpontja119
A tenyészkan takarmányozása és ápolása121
A vemhes koca ápolása és takarmányozása123
Az ellés (elvetélés, koraszülés)127
A szoptató koca gondozása és takarmányozása129
A szopós malacok gondozása és táplálása133
Az elválasztás és a választott malac gondozása, takarmányozása138
A növendéksertések takarmányozása és gondozása140
A sertés hizlalása
A hízósertések takarmányozásának rendje145
Húsra hízlalás147
Bacon- és sonkasüldők hizlalása147
Zsírra hizlalás152
Idősebb süldők zsírra hizlalása153
Mangalica és mangalica keresztezésű sertések express és gyorshizlalása154
Tőkesertések hizlalása156
Öreg sertések hizlalása159
Makkoltatás160
LÓTENYÉSZTÉS
Bevezetés
A lótenyésztés jelentősége165
Az eredményes lótenyésztés gyakorlásának feltételei167
A ló ivar, kor és használat szerinti elnevezése168
A ló származása, fajrokonai168
A lófajták csoportosítása170
A ló megítélése
A munkaképesség és a külső testalakulás közti összefüggés171
Általános szempontok a ló testalakulásának bírálatához172
A bírálat172
A méretek felvétele173
A kültakaró, szín és jegyek175
A testtájak alakulásai178
A fej és részei178
A fej egészében181
A nyak182
A mar182
A hát183
Az ágyék184
A far184
A farok185
A mellkas186
A has186
A nemiszervek187
Az elülső végtagok188
A hátulsó végtagok193
A lábállás195
A ló mozgása197
Rendellenes járásformák198
A lépés199
A poroszkálás199
Az ügetés (trab)199
A vágta (galopp)200
Az ugrás201
Az úszás201
A ló életkorának megállapítása201
Magyarország lótenyésztésének története
Az ősi magyar ló kora205
Az arab ló kora206
A spanyol ló kora206
Az angol telivér kora206
A gazdasági típusra törekvés kora206
Jelenkor207
Hátastípusok207
Az arab ló207
Az angol telívér209
A kisbéri félvér210
A gidrán211
A mezőhegyesi félvér212
Melegvérű hámostípusok214
A nóniusz214
A lipicai215
Az ügető216
Hidegvérű hámostípusok217
A magyar hidegvérű217
A muraközi ló218
Sodrott ló219
Magyarország lótenyésztésére nagyobb hatást gyakorolt külföldi fajták; Anglonorman, belga, ardenni, frederikszborgi, hucul, keletporosz, móri, Orlov ügető, percheron221
Egyéb fajták222
A ló tenyésztése
A tenyészcél megválasztása224
A tenyészegyedek megítélésének alapja225
A tenyészkanca kiválasztása226
Származás226
Küllem228
Teljesítmény229
Utód230
A tenyészcsődör kiválasztása230
Származás231
Küllem 231
Teljesítmény231
Utód232
A mén kora az ivadékvizsgálat elvégzése idejében232
A lovak törzskönyvezése234
A ló tenyésztésbevétele236
A nemi érettség236
A tenyészérettség236
Az ivartalanítás237
A párosítás237
A sárlás238
A fedeztetés (pároztatás, ugratás)239
A fedeztetés idejének megválasztása240
A csődör nemzési ingere241
Egy csődörre hány kanca számítható?241
A mesterséges termékenyítés jelentősége242
A megtermékenyülés242
A vemhesség megállapításának módozatai243
A vemhesség tartama243
Az ellés244
A koraszülés és az elvetélés244
Az ellés előjelei244
Előkészület az elléshez245
Az ellés megindulása, segédkezés az ellésnél245
A kanca ápolása ellés után247
Az újszülött csikó körüli teendők248
A csikó megítélése születés után250
A lovak takarmányozása
A ló takarmányai251
Legelő és a zöldtakarmányok251
Nedvdús takarmányok252
Szálastakarmányok253
Abraktakarmányok254
A ló takarmányozásának főbb elvei255
A ló takarmányozási rendje256
A vemhes és a szoptató kanca takarmányozása257
A szopós csikó takarmányozása258
A csikók választása utáni takarmányozása259
A csikó ménesbeni tartásának szervezése261
Igáslovak takarmányozása261
A tenyészcsődörök takarmányozása262
A lovak tartása és mozgatása
A tenyészkancák és növendékek ménesbeni tartása és mozgatása263
A csődör csikók és tenyészcsődörök tartása és mozgatása265
A ló ápolása266
Bőr- és szőrápolás266
Fürdetés, nyírás267
A pata és ápolása. Patkolás267
A ló istállója269
A csikó betanítása271
Nyereg alá tanítás272
Kocsibatanítás273
Galopp-csikók idomítása275
Az ügető csikók betanítása276
A ló munkáltatása
A ló használata277
A ló szerszámai277
Befogás és kifogás279
A fogat összeállítása281
Hajtás281
Nyereg alatti használat283
A ló rossz szokásai283
Függelék
A szamár tenyésztése286
Az öszvér287
BAROMFITENYÉSZTÉS
Bevezetés
A baromfi származása és domesztikációja293
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége294
A baromfifélék kor és ivar szerinti elnevezése296
Baromfitenyésztéstani alapismeretek
A baromfi külső testalakulása297
Köztakaró297
A tollazat299
A vedlés300
Az életkor és az ivar meghatározása302
A tojás képződése303
A tojás alkotórészei304
Tojásrakás időszaki megoszlása305
A kotlás306
A baromfi értékmérő tulajdonságai
Termékenység308
Keltethetőség309
Ellenállóképesség és igénytelenség310
Egészségi állapot (életerő)310
Testnagyság310
A tojástermelő-képesség311
Hústermelő-képesség318
Vérmérséklet és rossz szokások319
A baromfi takarmányozása
A baromfi létfenntartó és termelő szükséglete320
A baromfi fehérjeellátása321
A baromfi ásványi anyag ellátása322
A baromfi vitaminellátása324
A baromfi takarmányai326
Növényi eredetű takarmányok326
Állati eredetű takarmányok327
Kiegészítő takarmányok328
A tyúk tenyésztése
Tyúkfajták331
A magyar parlagi tyúk331
A magyar tyúk nemesített változatai331
Hazánkban tenyésztett külföldi tyúkfajták336
Tenyésztési módszerek a tyúk tenyésztésében341
Fajtatiszta tenyésztés341
Keresztezések344
A korszerű hibridtenyésztés módszerei és alapelvei a baromfitenyésztésben (Horn A.)345
A tenyészkiválasztás módszerei350
A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában351
Törzskönyvezés352
A pároztatás módjai353
A baromfi minősítése és selejtezése354
A keltetés355
A keltetőtojások gyűjtése, tárolása és szállítása355
A természetes keltetés355
A mesterséges (gépi) keltetés356
A keltetőgép szerkezete és működési elve357
A keltetés fizikai és mechanikai tényezői360
A tojások lámpázása362
Csibék kelése, kiszedése és szállítása363
A keltetés biológiai ellenőrzése363
A keltetőgépek tisztítása, fertőtlenítése és karbantartása367
A különböző baromfifajok tojásainak gépi keltetése367
Csibenevelés367
Természetes csibenevelés367
Mesterséges csibenevelés369
A nevelőketreces (baktériás) csibenevelés376
Növendékek fölnevelése377
A tyúk elhelyezése379
A baromfitelep elhelyezése és berendezése379
Baromfiólak380
A baromfiól felszerelése és berendezése383
Baromfikifutók384
A baromfiól tisztítása és fertőtlenítése385
Tenyész- és tojótyúkok takarmányozása385
A tyúkfélék hizlalása386
A vágottbaromfi minősítése391
A tojás osztályozása és raktározása391
A tyúk tolltermelése392
Belterjes, nagyüzemi baromfitartás (Rimler K.)
Nagyüzemi tartás fajtái395
A belterjes tartás különféle formái395
A tyúkok padlón tartása396
Az istálló396
Takarmányozás404
Selejtezés404
Betegségek405
A tojótyúkok ketreces tartása406
Belterjes húscsibe nevelése409
Ketreces csibenevelés413
A belterjes tartás jövője414
A gyöngytyúk tenyésztése
A gyöngytyúk fajtái415
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása416
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás417
A gyöngytyúk hasznosítása418
Pulykatenyésztés
A pulyka fajtái419
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása420
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás422
A pulyka hasznosítása424
Kacsatenyésztés
A kacsa fajtái426
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása428
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás429
A kacsa hasznosítása434
Lúdtenyésztés
A lúd fajtái436
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása438
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás439
A lúd hús-, zsír- és májtermelése442
A tenyész- és hízóludak elhelyezése, gondozása444
A lúd tolltermelése444
Galambtenyésztés
A legismertebb galamfajták445
A galamb elhelyezése446
A galamb takarmányozása447
Szaporítás447
A galamb hasznosítása448
Irodalom448
Tárgymutató449
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv