Bevezetés | |
A sertés népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 3 |
A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint | 5 |
A sertés domesztikációja | 6 |
Előismeretek a sertéstenyésztés gyakorlásához | |
A testtájak külső alakulásának ismertetése | 10 |
A sertés típusai | 11 |
Irányelvek a sertés testalkatának helyes megítéléséhez | 12 |
A sertés bőre, szőrzete és színe | 13 |
A fej | 15 |
A törzs | 19 |
A végtagok | 23 |
Méretek felvétele sertésen | 26 |
A sertés súlya | 29 |
A sertés életkorának meghatározása | 30 |
A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanítás | 33 |
A sertés fajtái | |
A mangalica | 36 |
A magyar nagy fehér hússertés | 41 |
A berkshire | 45 |
A cornwall (large black) | 48 |
A nagy fehér (large white) angol sertés | 50 |
A szovjet nagy fehér sertés | 52 |
A középnagy fehér angol sertés | 53 |
A dán lapálysertés | 55 |
Egyéb fajták | 55 |
A tenyészsertések kiválasztása, táplálása és ápolása | |
A fajta és tenyészirány megválasztása | 68 |
A tenyészkoca kiválasztása | 70 |
A tenyészkan kiválasztása | 79 |
A hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség megállapítása | 80 |
A vágott sertések minősítése | 88 |
Baconsertés minősítése | 88 |
Tőkesertés minősítése | 92 |
Nehéz hússertések minősítése | 93 |
Zsírsertések minősítése | 94 |
A szalonnavastagság megállapítása élő sertésen | 94 |
A sertések törzskönyvezése | 96 |
Törzskönyvi ellenőrzésbevétel | 96 |
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése | 96 |
Ellenőrzési lapok vezetése | 98 |
Törzs- és tenyésztési főkönyv | 100 |
A küllemi bírálat előfeltételei | 100 |
Törzskönyvi osztályok | 101 |
A törzskönyvi osztályba sorolás | 102 |
A sertés táplálása | 103 |
A sertésfaj táplálásának különleges vonásai | 103 |
A sertés életbentartó táplálóanyag-szükséglete | 104 |
A sertés takarmányai | 106 |
A sertés legeltetése | 106 |
Zöldtakarmányok | 110 |
Szénalisztek, szénafélék és pelyvák | 112 |
Gumók, gyökerek, gyümölcsök | 112 |
Szilázsok | 113 |
Nedves ipari melléktermékek | 114 |
Magvak | 114 |
Légszáraz gyári melléktermékek | 116 |
Állati eredetű takarmányok | 117 |
Konyhamoslék | 118 |
A sertés takarmányainak előkészítése | 119 |
Etetési rend | 121 |
Ivóvíz ellátás | 122 |
Az antibiotikumok | 122 |
A sertésistállók és berendezésük | 123 |
Általános irányelvek | 123 |
Az istállók alapterülete | 126 |
A sertésistállók elhelyezése | 126 |
Az oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők | 127 |
Kifutók | 129 |
A fiaztató | 139 |
A szállások mint fiaztatók | 134 |
Tenyészkanok istállója | 138 |
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója | 139 |
Egyéb épületek | 142 |
Vályúk és etetőhelyek | 143 |
A sertések ápolásának általános irányelvei | 145 |
A párosítás, pároztatás, vemhesség és az ellés | |
A párosítás | 148 |
Fajtatiszta tenyésztés és keresztezés | 148 |
Az ivarzás | 156 |
Évente hányszor és az év melyik hónapjában malacoztassunk | 158 |
Egy kanra hány koca számítható | 159 |
Pároztatás | 160 |
Mesterséges termékenyítés | 162 |
A tenyészkan takarmányozása és ápolása | 163 |
A vemhes koca ápolása és takarmányozása | 166 |
Méhen belüli elhalás, elvetélés és koraszülés | 171 |
Az ellés | 172 |
A szoptató koca ápolása és takarmányozása | 174 |
A sertés felnevelése | |
A szopósmalacok ápolása és táplálása | 182 |
Az elválasztás ideje és módja | 190 |
Malacnevelés - rövid szoptatás után | 191 |
A növendéksertések takarmányozása és ápolása | 192 |
A választott malacok takarmányozása | 194 |
A tenyészsüldők takarmányozása | 195 |
A kansüldők nevelése | 196 |
A növendéksertések ápolása | 197 |
A sertés hizlalása | |
A hízósertések takarmányozásának rendje | 200 |
Bacon- és sonkasüldők hizlalása | 206 |
Tőkesertések és háztartási vágósertések hizlalása | 212 |
Hússertések tőkesúlyra hizlalása | 217 |
Zsírsertések tőkesúlyra hizlalása | 219 |
Hizlalás közben egyszeri fialtatás | 223 |
Öreg sertések hizlalása | 223 |
Makkoltatás | 224 |
A hízott sertés szállítása | 225 |
A vágottsertés húsipari feldarabolása és értékelése | 228 |