A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Sertéstenyésztés

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 239 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: 99 fekete-fehér ábrával és fotóval illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés
A sertés népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége3
A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint5
A sertés domesztikációja6
Előismeretek a sertéstenyésztés gyakorlásához
A testtájak külső alakulásának ismertetése10
A sertés típusai11
Irányelvek a sertés testalkatának helyes megítéléséhez12
A sertés bőre, szőrzete és színe13
A fej15
A törzs19
A végtagok23
Méretek felvétele sertésen 26
A sertés súlya29
A sertés életkorának meghatározása30
A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanítás33
A sertés fajtái
A mangalica36
A magyar nagy fehér hússertés41
A berkshire45
A cornwall (large black)48
A nagy fehér (large white) angol sertés50
A szovjet nagy fehér sertés52
A középnagy fehér angol sertés53
A dán lapálysertés55
Egyéb fajták55
A tenyészsertések kiválasztása, táplálása és ápolása
A fajta és tenyészirány megválasztása68
A tenyészkoca kiválasztása70
A tenyészkan kiválasztása79
A hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség megállapítása80
A vágott sertések minősítése88
Baconsertés minősítése88
Tőkesertés minősítése92
Nehéz hússertések minősítése93
Zsírsertések minősítése94
A szalonnavastagság megállapítása élő sertésen94
A sertések törzskönyvezése96
Törzskönyvi ellenőrzésbevétel96
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése96
Ellenőrzési lapok vezetése98
Törzs- és tenyésztési főkönyv100
A küllemi bírálat előfeltételei100
Törzskönyvi osztályok101
A törzskönyvi osztályba sorolás102
A sertés táplálása103
A sertésfaj táplálásának különleges vonásai103
A sertés életbentartó táplálóanyag-szükséglete104
A sertés takarmányai106
A sertés legeltetése106
Zöldtakarmányok110
Szénalisztek, szénafélék és pelyvák112
Gumók, gyökerek, gyümölcsök112
Szilázsok113
Nedves ipari melléktermékek114
Magvak114
Légszáraz gyári melléktermékek116
Állati eredetű takarmányok117
Konyhamoslék118
A sertés takarmányainak előkészítése119
Etetési rend121
Ivóvíz ellátás122
Az antibiotikumok122
A sertésistállók és berendezésük123
Általános irányelvek123
Az istállók alapterülete126
A sertésistállók elhelyezése126
Az oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők127
Kifutók129
A fiaztató139
A szállások mint fiaztatók134
Tenyészkanok istállója138
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója139
Egyéb épületek142
Vályúk és etetőhelyek143
A sertések ápolásának általános irányelvei145
A párosítás, pároztatás, vemhesség és az ellés
A párosítás148
Fajtatiszta tenyésztés és keresztezés148
Az ivarzás156
Évente hányszor és az év melyik hónapjában malacoztassunk158
Egy kanra hány koca számítható159
Pároztatás160
Mesterséges termékenyítés162
A tenyészkan takarmányozása és ápolása163
A vemhes koca ápolása és takarmányozása166
Méhen belüli elhalás, elvetélés és koraszülés171
Az ellés172
A szoptató koca ápolása és takarmányozása174
A sertés felnevelése
A szopósmalacok ápolása és táplálása182
Az elválasztás ideje és módja190
Malacnevelés - rövid szoptatás után191
A növendéksertések takarmányozása és ápolása192
A választott malacok takarmányozása194
A tenyészsüldők takarmányozása195
A kansüldők nevelése196
A növendéksertések ápolása197
A sertés hizlalása
A hízósertések takarmányozásának rendje200
Bacon- és sonkasüldők hizlalása206
Tőkesertések és háztartási vágósertések hizlalása212
Hússertések tőkesúlyra hizlalása217
Zsírsertések tőkesúlyra hizlalása219
Hizlalás közben egyszeri fialtatás223
Öreg sertések hizlalása223
Makkoltatás224
A hízott sertés szállítása225
A vágottsertés húsipari feldarabolása és értékelése228
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv