1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sertéstenyésztés

Agrártudományi Egyetem tankönyvei

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 246 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés
A sertés népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége3
Tervfeladatok sertéstenyésztésünk fejlesztése érdekében5
A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint8
A sertés domesztikációja8
Előismeretek a sertéstenyésztés gyakorlásához
A testtájak külső alakulásának ismertetése13
A sertés típusai14
Irányelvek a sertés testalkatának helyes megítéléséhez15
A sertés bőre, szőrzete és színe16
A fej18
A törzs20
A végtagok25
Méretek felvétele a sertésről28
A sertés súlya31
A sertés életkorának meghatározása32
A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanítás34
A sertés fajtái
A mangalica37
A magyar fehér hússertés42
A berkshire47
A cornwall50
A nagy fehér angol sertés52
A szovjet nagy fehér sertés54
A középnagy fehér angol sertés56
Egyéb fajták37
A tenyészsertések kiválasztása, táplálása és ápolása
A fajta és a tenyészirány megválasztása70
Az anyakoca kiválasztása72
A tenyészkan kiválasztása80
A hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség megállapítása82
A vágott sertések minősítése90
A sertések törzskönyvezése94
Törzskönyvi ellenőrzésbevétel94
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése95
Ellenőrzési lapok vezetése97
A külemi bírálat előfeltételei102
Törzskönyvi osztályok103
Törzskönyvi osztályba sorolás a teljesítmény kiigazítása alapján103
A sertés életbentartó táplálóanyag-szükséglete107
A sertés takarmányai109
A sertés legeltetése109
Zöldtakarmányok114
Szénalisztek, szénafélék és pelyvák115
Szilázsok, gumók és gyökerek. Nedvdús takarmányok116
Nedves ipari melléktermékek117
Magvak117
Légszáraz gyári melléktermékek118
Állati eredetű takarmányok119
Konyhamoslék120
A sertés takarmányainak előkészítése121
Etetési rend123
A sertésistállók és berendezésük124
Általános irányelvek124
Az istállók alapterülete126
A sertésistállók elhelyezése127
Az oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők127
A kifutók130
A fiaztató131
A szabad "szállások" mint fiaztatók136
Tenyészkanok istállója138
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója140
Egyéb épületek142
Vályúk és etetőhelyek143
A sertések ápolásának általános irányelvei144
A párosítás, pároztatás, vemhesség és az ellés
A párosítás147
Fajtatiszta tenyésztés és keresztezés147
Az ivarzás (rühedés, rühetés, görgés) jelei, tartama és ismétlődése156
Évente hányszor és az év melyik hónapjaiban malacoztassunk138
Egy kanra hány koca számítható?159
Pároztatás (bebúgatás, görgetés)160
A tenyészkan takarmányozása és ápolása163
A vemhes koca ápolása és takarmányozása165
A sertés szaporasága170
Elvetélés és koraszülés172
Az ellés173
A szoptató koca ápolása és takarmányozása175
A sertés felnevelése
A szopósmalacok ápolása és táplálása183
Az elválasztás ideje és módja191
A növendéksertések takarmányozása és ápolása193
A választott malacok takarmányozása195
A tenyészsüldők takarmányozása196
A kansüldők nevelése198
A növendéksertések ápolása198
A sertés hízlalása
Sonka- és baconcsülök hízlalása200
Tőkesertések és háztartási vágósertések hízlalása213
Hízlalás közben egyszeri fialtatás217
Zsírsertések (nagy súlyra) hízlalása217
Mangalicák (expressz- és gyors-) hízlalása228
Öreg sertések hízlalása230
Makkoltatás231
A vágottsertés húsipari feldarabolása és értékelése232
Tárgymutató237
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv