1.034.668

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gépismeret

Vendéglátóipari szakközépiskolák számára

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 208 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-221-179-0
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: 21 934.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A vendéglátásban használatos technikai eszközökön belül a gépek fogalma általános értelmezés szerint széles tartományt foglal magában.
A mechanikai munkavégzésre használható szerkezeteket... Tovább

Előszó

A vendéglátásban használatos technikai eszközökön belül a gépek fogalma általános értelmezés szerint széles tartományt foglal magában.
A mechanikai munkavégzésre használható szerkezeteket gépeknek; a gépeket változó feladatok (célfeladatok) elvégzésére alkalmassá tevő kiegészítő eszközöket készülékeknek; a mérő és szabályozó finommechanikai (általában kiegészítő) eszközöket műszereknek szokásos nevezni.
A vendéglátó termelési folyamatokban használatos gépek és berendezések fejlődése a kezdeti egyszerű kézi szerszámoktól napjaink automata sütő-főző berendezéséig hosszú utat tett meg. Megszülettek a különböző hűtő- és mélyhűtő-berendezések, modul méretrendszerű készülékek, légkeveréses sütők, univerzális konyhagépek, nyomás alatti párolóberendezések és üstök. Ma már nem elég a közvetlen termelési folyamat: párolás, főzés, sütés gépesítése; a vendéglátó munka valamennyi műveletére kiterjedő komplex gépesítésre (árumozgatás, megfelelő hőfokon történő tárolás, előkészítés, termelés, tálalás, értékesítés, mosogatás korszerű feltételeinek megteremtése) van szükség.
A gépek megkönnyítik és gyorsítják a munkát, növelik a munka termelékenységét, csökkentik az élőmunkaigényt. Sok esetben problémaként vetődik fel a gépesítés gazdaságosságának kérdése, hiszen a korszerű követelményeknek megfelelő vendéglátó gépek beszerzési ára általában magas, ugyanakkor számolni kell a technikai fejlesztéssel együtt járó üzemeltetési (energiafelhasználási, karbantartási stb.) költségek növekedésével is. Miután azonban az élőmunka egyre drágább, a vendéglátó szolgáltatásokkal szembeni elvárások nőnek, egyértelműen szükség van a fizikai munkát megkönnyítő, a vendéglátó tevékenység szakmai színvonalát növelő gépek termelésbe állítására és használatára.
A gépek, berendezések, műszerek többségére jellemző, hogy gondos, szakszerű kezelés és karbantartás mellett élettartamuk viszonylag hosszú, így üzemeltetésük hosszabb időszakban szinte bizonyosan gazdaságos.
A gépismeret tantárgy elsőrendű célja, hogy ismertesse a legfontosabb vendéglátó gépek működési elvét, felépítését, főbb szerkezeti elemeit, üzemeltetésük és karbantartásuk legfontosabb tudnivalóit. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
A gépekben alkalmazott szerkezeti elemek4
A gépelemek csoportosítása4
Kötőgépelemek5
A gépek meghajtási lehetősége11
Az alkatrészek súrlódásának csökkentése12
Tervezési rajzjelek alapismerete20
Tervrajzok20
Építészeti rajzok és rajzjelek21
A tervek feliratai28
Épületgépészeti rajzok28
Gépészeti rajzok35
Az előkészítők gépei40
Az előkészítésről40
Az előkészítő gépek felépítése40
Földesáru-előkészítő gépek42
Húselőkészítő gépek47
Egyetemes konyhagépek52
Egyéb előkészítő gépek62
Sütő-főző berendezések66
Az ételkészítésről66
Energiakiválasztás, tüzeléstechnikai alapok66
Tűzhelyek68
Főzőüstök, párolószekrények74
Sütőkemencék82
Gyorssütők, billenthető sütőserpenyők, grillsütők86
Modul méretrendszerű sütő-főző berendezések91
Folyamatos üzemű sütő-főző berendezések92
Tálalóberendezések93
Az egységes edényzetrendszer alkalmazásának előnyei97
A tálalás és az értékesítés gépei99
Hűtőberendezések99
A fagylaltkészítés gépei. Étjégkészítők115
A kávéfőzés gépei119
Értékesítő és szolgáltató automaták124
Szervírozókocsik130
Korszerű termelő- és értékesítőhelyek kialakítása133
A kialakítás alapvető szempontjai, a termelő és értékesítőhelyek bevált megvalósítási módjai133
A termelés és értékesítés egyik korszerű megvalósítási módja: az ételbár134
A nagy volumenű értékesítés korszerű megvalósítási módjai137
Épületgépészet140
Az épületek gépészetéről140
Elektromosenergia-ellátás és -hálózat140
Gázellátás142
Ivóvízellátás144
Csatornázás149
Hőellátás, fűtési rendszerek153
Szellőztetés156
Felvonók157
Különleges szállodai gépek162
A szállodai szobafoglalás162
Különleges szállodai gépek, rendszerek163
A hírközlés technikai eszközei165
Különböző szállodai értékesítőhelyek és felszereltségük167
Egyéb gépek169
Pénztárgépek169
Mérlegek175
Takarítógépek179
A mosogatás gépei, eszközei. Korszerű mosogatók kialakítása183
Csomagolóanyagok és csomagológépek192
A vendéglátóiparban használatos anyagmozgatási eszközök195
A létesítmények kialakításával kapcsolatos tevékenységek198
Előkészítés198
Tervezés198
Az engedélyező szakhatóságok általános tevékenysége, bekapcsolódása a beruházás folyamatába200
Kivitelezés200
Korrózióvédelem203
Gépek elhasználódása203
Korrózió203
Elektrokorrózió204
Korrózióvédelem205
Korrózióvédő bevonatok205
Felhasznált források206
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv